Lokakuu 2019, Lara Wagner, 16

Lokakuu 2019, Lara Wagner, 16

Vaihto-oppilaskin viihtyy Vihtijärvellä

Laihuen luontoreitillä Lara vieraili jo ensimmäisellä viikollaan Vihtijärvellä.

Lokakuun 2019 kuukauden kyläläinen Lara Wagner on kotoisin Saksasta, Gross Lindowista. Kylä sijaitsee todella lähellä Puolan rajaa, tunnin matkan päästä Berliinistä. Nyt Lara asuu vuoden Vihtijärvellä vaihto-oppilaana.

Kun Laralta kysyy, miksi hän tuli Suomeen vaihto-oppilaaksi, syitä kyllä löytyy. Skandinavia kiinnostaa ja vaikka Suomi ei varsinaisesti kuulu skandinaviaan, on se tarpeeksi lähellä. Ainutlaatuinen kieli ja ajatus siitä, että Suomi on maa, johon ei moni lähtisi, houkuttelivat. Myös Suomen kehuttu koulujärjestelmä oli osana valintaa. Lara pitää koulusta, opiskelusta ja ylipäätään oppimisesta. 

Saksassa Lara käy kansainvälistä yksityiskoulua, jossa on noin 600 oppilasta. Laran nykyisessä koulussa, Arkadian yhteislyseossa Klaukkalassa, niitä on noin 430. Siinä asiassa koulut eivät eroa toisistaan juurikaan. Saksassa koulu on kuitenkin paljon tiukempaa ja monet stressaavat paljon. Pidemmät päivät ja koulussa opiskelu ovat rutiinia, kun taas Suomessa ollaan rennosti ja päästään koulusta aikaisemmin. Yllätyksenä tuli kotitehtävien määrä ja lukujärjestyksen vaihtelevuus (viiden jakson järjestelmä).

Laran saksalaiseen perheeseen kuuluvat isä Mirko, äiti Tanja, isosisko Sophie (19) ja koira Hilde. Perhettä on vähän ikävä, mutta koti-ikävä ei ole. “Olisi kiva, jos näkisi perhettä, mutta pärjään ilmankin”, Lara kertoo.
Suomessa Laran isäntäperheeseen kuuluvat äiti Kaarina, sisko Elsa (16) ja kaksi kissaa, Hetta ja Touho. Lara on kiitollinen perheestään ja siitä, että perheessä on joku oman ikäinen. “Mukavaa, kun on aina seuraa ja joku jota ärsyttää!”, Lara sanoo leikillään.
Lara on myös onnellinen siitä, että on päässyt Vihtijärvelle. Yhteisöllisyys kävi hyvin ilmi Vihtijärven kyläjuhlassa elokuussa. On tosi erilaista verrattuna Saksaan, kun vaikuttaa että kaikki tuntevat toisensa. Lara on myös nähnyt kylämme hienoja paikkoja ja tutustunut uusiin, mukaviin ihmisiin.
“On hauska, kun jotkut puhuvat minulle saksaa ihan yllättäen. Vastaaminen on sitten vähän monimutkaisempaa. Vastaanko saksaksi, englanniksi vai suomeksi…”, Lara pohtii.

Vielä loppuun Lara toteaa olevansa hyvin onnellinen ollessaan täällä. “Täällä ei pelkästään olla elossa, vaan myös eletään elämää täysillä”.

(Teksti: Elsa Pullinen, kuvat LW ja KP)

Kiinnostuitko vaihto-oppilastoiminnasta? Lara tuli Suomeen vaihto-oppilasjärjestö YFU:n kautta. YFUn kotisivuilta saat lisätietoa ja voit jättää hakemuksesi vaihto-oppilaaksi, isäntäperheeksi tai vapaaehtoiseksi.