Lokakuu 2018, Liinakon Herkules, 4

Lokakuu 2018, Liinakon Herkules, 4

Liinakon Herkules, paras 4-vuotias suomenhevosratsu


Tiesitkö, että kylällämme asuu tuore mestari?


Vihtijärven kylän keskustassa Kaurialan tilalla asuva komea suomenhevosori Liinakon Herkules - tuttavallisemmin "Herkku” - voitti Suomenhevosten Kuninkaallisten yhteydessä järjestettävän nelivuotiaiden Laatuarvostelufinaalin syyskuun alussa. Finaaliin se oli kvaalautunut kevään karsintojen kautta, lähes sadan ikätoverinsa joukosta.

Herkku oli jaetulla 1. sijalla esteratsastuskokeessa, ratsastajanaan Valtteri Reilin sekä voitti askellajikokeen Heidi Svanborg-Lodmanin ratsastamana, ollen myös kokonaiskilpailun paras 4-vuotias suomenhevosratsu.
Molempien osakokeiden voitto on mennyt saman hevosen nimiin edellisen kerran vuonna 2008.

Herkun voittohyppy.

"Kaikki meni tällä kertaa nappiin" Herkun omistaja Heidi Lindström kertoo. "Herkku oli loistavalla tuulella ja jaksoi suorittaa hyvin kaksipäiväiset kilpailut loppuun". Luonnollisesti hevosen lahjakkuudella ja opituilla taidoilla on merkittävä rooli, mutta nuoren ja kokemattoman hevosen kohdalla on vaikeaa arvioida kuinka se kilpailutilanteeseen reagoi.
Herkulle järjestettiinkin hyvin ansaitut, upeat voitonjuhlat kotona Kaurialan tilalla.

 

Suomen paras 4-vuotias suomenhevosori Liinakon Herkules eli "Herkku". Kuvassa onnellinen omistajapariskunta Heidi ja Jari Lindström oikealla sekä Herkun kasvattaja Katja Kuokka vasemmalla, selässään Heidi Svanborg-Lodman.

Herkun ylpeä omistaja Heidi on hakenut hevosensa 6 kk ikäisenä varsana syntymäpaikastaan, Suomen kaakkoisimmasta kunnasta Virolahdelta. Kuukauden kyläläisemme emä Koikkalan Sirkku on juuriltaan vihtiläinen, nimensä veroisesti Koikkalan kartanon kasvatteja. Ympyrä tavallaan sulkeutui Herkun palatessa takaisin Vihtiin emänsä synnyinsijoille.

Aluksi Herkku eli varsan elämää ikätovereidensa seurassa Ojakkalalaisessa pihatossa, josta se puolitoistavuotiaana muutti karsinatallille kasvamaan perheen vanhempien hevosten kanssa. Vappuaattona 2016 Herkusta tuli vihtijärveläinen perheen hevosten muutettua isäntäparin kanssa Kaurialan tilalle uuteen, ihkaomaan kotitalliin.

Herkku on ensimmäinen hevonen, jonka omistajansa Heidi Lindström on kouluttanut alusta alkaen itse. Heidin mukaan kiitos kuuluu myös kouluttamisessa tukena olleille ammattiratsastajille Valtterille ja Heidi-kaimalle, jotka esittävät myös jatkossa Herkun virallisemmissa kilpailu- ja edustustapahtumissa, omistajan kiertäessä sen kanssa pienempiä kilpailuja.

Kilpailuissa Herkun työpareina toimivat ammattiratsastajat Heidi ja Valtteri (kuvassa Herkun selässä Heidi).

Herkun luonnetta Heidi kuvaa aktiiviseksi, energiseksi ja mitään pelkäämättömäksi "puuhapeteksi", joka omatoimisesti osallistuu hevosalueiden kunnostustöihin ja muihin isäntäväen askareisiin. Esimerkiksi naulapyssyn ääntä Herkku ei hätkähdä, vaan tulee uteliaasti läheltä seuraamaan, mitä isäntä touhuaa. "Herkku on vahvaluonteinen, mutta hyvin kiltti", Heidi luonnehtii.

Tälle syksylle Herkulle ei ole enää luvassa kilpailuja tai tapahtumia, vaan voitokas ori saa rauhassa palautua koitoksistaan sekä viettää leppoisia lomapäiviä kotitarhassaan neljän hevosen laumassa. Kaikesta huomaa, että Herkku ja kumppanit ovat tärkeitä ja rakkaita perheenjäseniä Heidille ja Jarille.

Heidin ja Herkun kohtaamisesta välittyy luja kiintymys ja erityislaatuinen luottamus.

Suomenhevonen on ainoa Suomessa kehitetty hevosrotu, joka on ollut ihmisen kumppanina jo vuosisatojen ajan. Tällä rodulla on sekä ratsu- että työhevosen ominaisuuksia. Suomenhevosta on käytetty maatalous- ja metsätöissä, raviurheiluun ja ratsastukseen. Vuonna 2007 suomenhevonen valittiin Suomen viralliseksi kansallishevosroduksi.

Suomenhevosen erityisominaisuuksia ovat voimakkuus ja monipuolisuus. Luonteeltaan sitä kuvataan yhteistyöhaluiseksi ja innokkaaksi sekä miellyttäväksi. (Lähde: Wikipedia)

Herkun isäntä Jari oli kuukauden kyläläinen viime vuoden helmikuussa. Lue juttu tästä linkistä.

Kyläsivujen toimitus onnittelee Herkkua ja hänen omistajiaan lämpimästi ja toivottaa menestystä myös jatkoon!

(13.10.2018, K.K ja H.L)

Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.