Lokakuu 2014: Matti Siltala, 14

Lokakuu 2014: Matti Siltala, 14

Lokakuu 2014, Matti Siltala, 14

Matti tuntee moottorit

Vaikka lämmin syksy onkin vaihtunut koleaan ja tuuliseen säähän, lokakuun kuukauden kyläläinen Matti Siltala ei epäröi lähteä lämpöisestä tuvasta esittelemään harrastustaan. Tämä moottoreille ja kaikenmaailman koneille omistautunut miellyttävä nuori mies esittelee keskeneräisiä projektejaan innoissaan ja osaa kertoa niistä hämmästyttävällä asiantuntemuksella.

Peruskoulun yhdeksättä ja samalla siis viimeistä luokkaa käyvä Matti asuu äitinsä Seijan, isänsä Jarin ja sisarustensa ElinanOllin ja Ainon kanssa Jokipellon tilalla Kauriinpolulla. Matin koulu on Otalammella, jonne vievän bussin luo hän kulkee kotoa noin puolentoista kilometrin matkan. Koulu sujuu ihan kivasti ja erityisesti teknisestä työstä Matille tipahtelee pelkkiä kymppejä. Tekninen työ onkin Matin lempitunti koulussa. Se on myös Matin mielestä hyödyllisin aine fysiikan ohella, varsinkin kun pitää silmällä Matin tulevaisuuden suunnitelmia. Matin kiinnostuksen kohteet huomioiden ei ole laisinkaan yllättävää, että Matti haaveilee työstä, joka liittyisi hänen harrastukseensa. "Koneistus ja metalliala kiinnostaa jonkun verran. Se on tärkeää, että pääsisi näiden moottoreiden kimpussa olemaan. Ehkäpä merille konemestariksi isompien moottoreiden pariin", pohtii ysiluokkalainen, kun puhe on ammatinvalinnasta.

Matti tuo näytille esineen, jonka määrittelyksi tietämättömälle riittää kampiakseli. Kiertokanki, kampilaakeri, tiivisteiden paikat, katkojan nokka, kampiakselin kaula, männän tappi, männän renkaan urat... Nämä kaikki Matti luettelee esitellessään vekotinta ja tietää tasan tarkkaan kunkin osasen roolin "kampiakselin" toiminnassa. "Kun ei näitä koulussa opeteta, vaikka pitäisi!" toteaa Matti hämmästelyihin tietämyksestään ja kertoo, että puhdas kiinnostus koneita kohtaan on hänet aiheeseen perehdyttänyt.

Työt koneiden ja moottorien kanssa imaisivat Matin mukaansa jo aivan pienenä sen jälkeen, kun hän noin nelivuotiaana sai kiristellä auton renkaan pultit paikallen. Lapsuudestaan Matti muistaa myös isän pienen höyrykoneen, josta kiinnostus erityisesti moottoreita kohtaan alkoi. Matti kantaa kyseisen höyrykoneen esille ja selittää tämänkin laitteen toimintamekanismia perehtyneisyydellä. Saapa toimittaja myös kuulla, mikä ero on höyrykoneen ja polttomoottorin toiminnalla. Matille se onkin tietysti selvää kauraa.

"Aikaisempi kalastusharrastus on jäänyt viime aikoina vähemmällä, kun nämä muut on vieneet kaiken ajan", heittää Matti ja viittaa tallissa ja pihalla odottaviin lukuisiin projekteihin. Jotain ikätovereilleen tyypillisempääkin Matti on silti ehtinyt puuhailla viime aikoina jonkin verran: viime talvena hankitulla iPadilla on tullut pelailtua, kun on muilta projekteilta maltettu.

Tällä hetkellä Matilla on työn alla muun muassa operaatio vanhan veneen moottorin kanssa. Kuten muutkin projektit, myös tämä tehdään yhteistyössä isän kanssa. Suunnitelmissa on, että kunhan moottori saadaan toimimaan, siitä voisi rakennella vaikka generaattorin sähkökatkosten varalle. "Kun saa jonkun rikkinäisen koneen käyntiin, siitä tulee sellainen onnistumisen tunne", sanoo Matti lyhyesti ja kiteyttää samalla hienosti, miksi jaksaa taas pian ottaa uuden projektin hoidettavakseen.

(3.10.2014 LR-J) 

 

Kuukauden kyläläinen -sarjassa tutustutaan Vihtijärven asukkaisiin. Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.