Lokakuu 2013: Tuula Ropponen

Lokakuu 2013: Tuula Ropponen

Lokakuu 2013: Tuula Ropponen, 50

Tuulan (vas.) työ ylsi hopealle Body paintingin SM-kilpailuissa viime vuonna. Oikealla assistenttina toiminut sisarentytär Nea Nielikäinen.

 

Luova sielu löysi paikkansa

Sanotaan, että kun haaveensa lausuu ääneen, on se ensimmäinen askel kohti haaveen toteutumista. Tuula Ropponen puhui ensi kertaa haaveestaan jo yli kymmenen vuotta sitten. Se olisi oma talo järven rannalla, omassa rauhassa, mutta silti riittävän lähellä kaupunkia. Haave eli elämäänsä, hälvenikin välillä, mutta kypsyi.  Kunnes kaikki vain loksahti paikoilleen. Yhtäkkiä Vihtijärven rannalla oli talo myynnissä, ja Tuula tajusi: hänen haaveidensa paikka on oikeasti olemassa.

Muutto maalle oli espoolaiselle perheelle suuri hyppy tuntemattomaan. Molemmat, sekä Tuula että hänen miehensä Veijo, olivat asuneet koko ikänsä kaupungissa. Luonnon ja oman rauhan kaipuu oli kuitenkin erityisesti Tuulalla suuri, ja viime heinäkuussa perhe kantoi tavaransa Vihtijärvelle ja ryhtyi elämään hieman toisenlaista elämää.  Tuula kertoo kokevansa ihmetyksen hetkiä joka päivä: luonto ja sen tapahtumat ovat uskomattoman upeita. Tällaista tähtitaivasta ei huomaa kaupungissa.

Tuula on parturi-kampaaja ja meikkaaja-maskeeraaja. Työ on hyvin sosiaalista, joten vapaa-aikana ei kaipaa enää kauheasti säpinää. Vauhti onkin hiljentynyt muuton myötä. Työmatka Munkkivuoreen on kohtalaisen pitkä, joten tällä hetkellä Tuula työskentelee vain kahtena päivänä viikossa. Näin hän saa olla myös mahdollisimman paljon kotona 7-vuotiaan poikansa Oskarin kanssa. Tuula on hämmentyneen iloinen siitä, miten kyläläiset ovat vastaanottaneet uuden perheen.  Hän kertoo koulun aloituksen uudella paikkakunnalla olleen Oskarille hyvin jännittävää ja haasteellista.

”Olen aivan liikuttunut siitä, millaisen tuen olemme saaneet koulun ja iltapäiväkerhon henkilökunnalta sekä joidenkin oppilaiden vanhemmilta”, Tuula välittää kiitoksensa. ”Olemme todella tunteneet olevamme tänne tervetulleita.”

Käsillä tekeminen on Tuulan intohimo. Parturi-kampaajan työtä hän on tehnyt jo kaksikymmentä vuotta, mutta meikkaaja-maskeeraajan työ on uudempi juttu. Palo luovaan työhön on suuri. Tuloksetkin sen kertovat: hallussa on maskeerauksen SM-hopea vuodelta 2009 sekä SM-kulta vuodelta 2010. Voiton myötä Tuula oli mukana myös MM-kilpailuissa, mikä oli upea kokemus. Innostus kasvoi ja laajeni: nainen osallistui Body paintingin SM-kilpailuihin vuosi sitten, ja nappasi heti hopeaa.  Body paintingissa maalataan koko vartalo. Laji ei ole vielä kovin laajalti tunnettu Suomessa, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa tilanne on toinen.

Tuula tunnustautuu perfektionistiksi – työssään.  Kun hänellä on jotain työn alla, työ on ajatuksissa jatkuvasti. Kun heittäytyy totaalisesti, pusertaa itsestään irti kaiken, tietää tehneensä jotain. Kilpaillessa pääsee toteuttamaan omaa intohimoansa, mutta myös menestys tuntuu tietysti mukavalta.

Nyt kun elämä on asettunut Vihtijärvelle, haaveissa olisi perustaa oma yritys lähelle. Siellä Tuula voisi tarjota omaa osaamistaan – sekä kampaamopalveluita että maskeerausta. Kyseessä olisi varmastikin ekopainotteinen yritys, Tuula suunnittelee. Taskussa on ekokampaajan tutkinto kolmen vuoden takaa, ja ekologisuus tuntuu olevan jatkuvasti nouseva trendi. Tuula kertoo itse suhtautuneensa aluksi hieman epäillen, kun hänen esimiehensä ehdotti ekokampaajaksi kouluttautumista.”Silmäni kuitenkin aukesivat heti. Tajusin, miten kokonaisvaltaisesta asiasta on kyse”, hän kertoo, ja lisää käyttävänsä erittäin mielellään luonnonkosmetiikkaa, kasvivärejä ja muita ekologisempia vaihtoehtoja työssään. 

Aika näyttää, miltä elämä tulevaisuudessa näyttää. Juuri nyt Tuula haluaa keskittyä kaikkein tärkeimpään: viettää mahdollisimman paljon aikaa Oskarin kanssa, ja tehdä ihan tavallisia asioita. Lenkkeillä koiransa Lakun kanssa, valvoa uudessa kodissa käynnissä olevaa täysremonttia, ja näin syksyllä sienestää. Mutta sienimetsäksi riittää tässä vaiheessa vielä pieni metsikkö, johon näkyy joka suunnasta tie tai taloja, Tuula hymyilee. 

 

(Teksti Heli Einesalo, kuvat HE ja Tuulan oma albumi)

Kuukauden kyläläinen -sarjassa tutustutaan Vihtijärven asukkaisiin. Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai sirkustemppuja. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.