Joulukuu 2015: Päivi Putkonen-Hegazi

Joulukuu 2015: Päivi Putkonen-Hegazi

Kuukauden kyläläinen, joulukuu 2015

 

Päivi Putkonen-Hegazi, 52

 
Päivi tykkää tilannekomiikasta, jota tarjoili myös kuvaustilanteessa pakoon pinkonut Leo-koira. 

 

Koomisia tilanteita Päivittäin

Nauravaiset silmät ja pulputtava suu. Joulukuun kyläläisemme olet todennäköisesti tavannut, tai tulet tapaamaan kylän tapahtumissa, esimerkiksi Ylisepän puurojuhlassa tai Nummituvan pikkujoulussa. Ehkä olet nähnyt hänet traktorin puikoissa pellolla, kun kaupunkiin päin ajelet tai Koulunummentietä kuljeskelet. Tai pienen Leo-chihuahuan kanssa kävelemässä. Kappelikuorostakin hänet löydät laulamassa, tai Martta-illasta touhuamassa.

Karjalaiset juuret ovat syvällä Päivin maaperässä, ja silti sydän on avarasti auki jokaiselle, perimästä piittaamatta. ”En tällä taustallani olisi voinut uskoa, että puolisoni olisi egyptiläinen”, Päivi paljastaa. Niin kuitenkin oli tarkoitettu, kun Päivi ja Magdy Hegazi eräissä pikkujouluissa tapasivat ja rakastuivat. ”Alkuun oli hieman pitkiä katseita Vihtijärvelläkin”, muistelee Päivi miltei kolmenkymmenen vuoden takaisia tunnelmia.

Päivi työskentelee Vihdin seurakunnassa toimistosihteerinä. Parasta työssä on ihmisten kohtaaminen. ”Elän ihmisistä. Rakastan jutella ihmisten kanssa. Pahinta, mitä minulle voisi tehdä, olisi laittaa minut omaan työhuoneeseen, yksin.”

Juttuja ja puhetta riittää. Paitsi että Päivi on sosiaalisesti erittäin lahjakas persoona, hän tykkää jakaa iloa myös sosiaalisessa mediassa. ”Minun elämässäni tuntuu olevan valtavasti tilannekomiikkaa. Maailman murheellisten uutisten keskellä haluan jakaa oman elämäni hassuja sattumuksia tai kömmähdyksiä.” Jos jollekin tulee hymy huulille, tavoite on saavutettu.

Päivätyön ohella Päivin toinen ammatti on maanviljelijä. Päivi tykkää pitää peltonsa tip top -kunnossa, ja on tarkka siitä, että pellot on viljelty tasaisesti. ”Kun pellot on kylän keskustassa, koen velvollisuudekseni pitää huolta maisemasta.” Koulunummentien ja Meilahdentien välinen peltoala on osa Päivin taidonnäytettä. ”Me suunnittelemme ja teemme tätä elämäntapaa yhdessä isän (Helge Putkonen) kanssa.”

Järjestötoiminta vie valtaosan jäljelle jäävistä vuorokauden tunneista, joita tällä tomeralla emännällä tosin tuntuu olevan enemmän kuin muilla. Hän toimii aktiivisesti kolmessa eri Karjalan alueen kotiseutujärjestössä. ”Minulle on tärkeää vaalia karjalaisia perinteitä ja kulttuuria.” Iloinen ja myönteinen elämänasenne ja puheliaisuus ainakin tuntuvat pitävän karjalaisia perinteitä yllä, ihan luonnostaankin.

Saattaa tulla monelle yllätyksenä, mutta Putkosen emäntä se osaa soittaa käyrätorvea. On soittanut 17-vuotiaasta asti. ”Minähän olen totinen torvensoittaja”, Päivi virnistää. ”Puhallinorkesterit saavat sydämeni sykähtämään.” Päivi ajautui torvensoittajaksi vähän niin kuin vahingossa. ”Aluksi soittimeni musiikkiopistossa oli piano, mutta sitten tuli tarve vaihtaa soitinta. Opettajani ehdotti vapaana olevaa käyrätorvea.” Sittemmin hän soitti käyrätorvea Nurmijärven puhallinorkesterissa sekä Vihdin seurakunnan Kapelli-orkesterissa. ”Parhaat jutut ovat orkesterin takarivissä, jossa jämerämmät puhaltimet sijaitsevat”, Päivi nauraa.

Päivi Putkonen-Hegazi tutustuu mielellään uusiin kyläläisiin. ”Kylällä on niin paljon sellaisia alueita, joissa en ole edes käynyt.” Puhe kääntyy menneisyyteen, jossa oli ihan normaalia pistäytyä iltakylässä ilman ennakkovaroitusta. Nykyään sovitaan etukäteen kaikki tapaamiset. ”Olisikin ihanaa luuhata ympäri kylää ja tutustua ihmisiin. Mutta välillä pitää olla kotonakin.”

Varsinkin näin ennen joulua Päivi tykkää hieman hidastaa ja käpertyä useammin sohvannurkkaan. Peltohommat paketissa, ulkotyöt tehty. Pimeys ja joulunodotus antavat luvan hengähtää ja rauhoittua. ”Nyt voi hyvällä omallatunnolla istua hetken sohvalla ja levähtää.”

 

Teksti ja kuva: Lea Viitaniemi

 

Kuukauden kyläläinen -sarjassa tutustutaan Vihtijärven asukkaisiin. Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita tai saavutuksia. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.