Kesäkuu 2014: Sami Jetsonen, 36

Kesäkuu 2014: Sami Jetsonen, 36

Kesäkuu 2014, Sami Jetsonen, 36

 

Pyysyrjäntien monitoimimies avioliiton kynnyksellä

"Viistoista vuotta myö syötiin näkkileipää samasta pussista", toteaa kesäkuun kyläläinen Sami Jetsonen, kun häneltä kysyy, miten tähän on päädytty. Kyse on hänen ja vaimonsa Eeva-Liisa "Eppu" Jetsosen (os. Luukkonen) suhteesta, joka sai sinettinsä toukokuun viimeisellä viikolla. Tätä juttua kirjoitettaessa tuo pitkän avoliiton kliimaksi oli vasta edessä.

Unelmien liiteri löytyi Vihtijärveltä

Samin puheesta kuulee tietämättömämpikin, että alunperin paikkakuntalaisia Sami ei ole. Puhe on paksua savoa. ”Vastuu jääpi kuulijalle”, veistelee Sami. Sami on siis syntynyt Kuopiossa, josta he Epun kanssa muuttivat töiden perässä etelään. Muutaman vuoden kuluttua ostettiin Röykästä paritalon puolikas, josta löytyi jo kivasti pihaa perheen koirille. Vihtijärveltä kantautui kuitenkin uutisia Röykkään; kuntarajan toisella puolella oli talo, josta oltaisiin ehkä valmiita luopumaan. Pikkulinnun kautta saatiin talon omistajan puhelinnumero. ”Käyään kahtomassa”, tuumattiin. ”Minä kävelin kolme metriä tossa pihassa, katoin tota mökkiä ja sanoin, hitto mikä liiteri, ton mä otan”, kertoo Sami ensivierailustaan Pyysyrjäntien perukalla sijaitsevan omakotitalon pihalla. Se oli siis rakkautta saman tien. Pääsiäisenä 2013 Sami sai kaipaamansa oman talon, pihasaunan ja ison pihan.

Nuoriso-ohjaaja, puutyö- ja savityöohjaaja, maatalouslomittaja, yhdistelmäajoneuvon kuljettaja ja tätä nykyä lasitiiliasentaja. Tätä kaikkea ja paljon muutakin Sami on ehtinyt elämänsä aikana tehdä. Lukeepa yhdessä työtodistuksista tittelinä jopa teräsmies, vaikka oikeasti kyse oli metallimiehen hommasta. Sami on todellinen puuhapete, joka korjaa kaiken pyllystä perämoottoriin, kuten alituiseen vitsaileva Sami itse asian ilmaisee. Talon remontti on edennyt hartiapankilla. Keskikerros on uusittu lattiasta kattoon, ja ensi kesänä työn alle pääsee ulkoverhous. Kaikki, mikä poikia yleensä kiinnostaa, kiinnostaa myös Samia. Moottoripyörät, autot, mönkijät, siis kaikki pörisevä, on lähellä Samin sydäntä.  

Tinkimätön hehkutus kantoi hedelmää

Palataanpa taas morsiuspariin. Kun Sami kohtasi Eppunsa, elettiin vielä markka-aikaa. Ensin vietettiin vain iltoja samassa kaveriporukassa. Kun Sami oli - omien sanojensa mukaan - heivannut edellisen eukkonsa, oli aika toimia Epun suhteen. Eräänä yönä Sami löytyi pihalta hakkaamassa Epun ikkunaan. Nykyinen morsian ei myönnä lämmeneensä Samin yrityksille saman tien, vaikka päästikin Samin sisään tuona yönä. Sami jaksoi olla sinnikäs, ja Eppu saikin nauttia liehittelystä Samin Bemarin kyydissä ja Puijon tornissa maisemia ihaillen.”Kyllä sellaisella hehkuttamisella olisi syttynyt vaikka varvut tuleen”, muistelee Sami väsytystaistelua. Kun seurustelusta vihdoin tuli vakavaa, asetettiin kymmenen vuoden koeaika, jonka päätteeksi oli tarkoitus mennä naimisiin, jos näkkileipäpussi pysyisi edelleen yhteisenä. Koeaika pääsi livahtamaan ohitse, ja meni viisi vuotta, kunnes avioituminen tuli uudelleen puheeksi. ”Järkiavioliitto”, kommentoi Sami suhteen virallistamista, muttei taida olla ihan tosissaan. Niin se kuitenkin taitaa olla, että kun kaikki muu on jo yhteistä, niin miksei sitten se sukunimikin.

Pitkä rakkaustarina sai sinettinsä keskiviikkona 28.5.2014, kun Sami ja Eppu vihittiin avioliittoon Helsingin maistraatissa. Hääjuhlaa vietettiin koulujen päättäjäispäivänä 31.5.2014 Nummituvalla. Toimittajan kunniana oli olla osana juhlakansaa ja nauttia rennoista ja yhtä välittömistä häistä kuin on tuore avioparikin. Juhlat huipentuivat viiden tunnin hikiseen tanssiputkeen. Ennen sitä hiljennyttiin kuitenkin katselemaan, kun herra ja rouva Jetsonen pyörähtelivät romanttisen häätanssinsa tahtiin. Järkiavioliitto, sepä juuri...

 

 

Minä rakastan sua, yhä totta on tänään
Vaan enemmän enemmän se tarkoittaa
Minä rakastan sua, sulle kaikkeni annan
Ja elämä vie meitä päin parempaa”
 

(1.6.2014 LR-J) 

Keneen sinä haluaisit seuraavaksi tutustua? Ehdota kuukauden kyläläistä toimitukselle!