Syyskuu 2014: Jukka Vihtkari

Syyskuu 2014: Jukka Vihtkari

Kuukauden kyläläinen, syyskuu 2014
 


 

”Uhkailu” kannattaa aina

 

Kuka: Jukka Vihtkari

Perhe: vaimo Saija, lapset Janna, 11, Jasse, 16, sekä Saijan entisestä liitosta Arttu, 21 ja Anette, 24, joista Anette asuu jo omillaan.

Työ: tuotepäällikkönä talous- ja palkkahallinnon sovelluksia tekevässä IT-alan yrityksessä.

Muuta: Urheiluseura Uhkan puheenjohtaja

 

Vihtkarin Jukan talo sijaitsee ”Vihtkari Valleyssa” Ylimmäistentien varrella. Siellä piisaa sukulaisia, sillä isoveljillä, äidillä ja serkulla on tontit perätysten. Jukan lapsuudenkoti on naapurissa. Hän on asunut miltei koko ikänsä tällä mäellä. "Siinä vaiheessa, kun opin ajattelemaan itse, oli jo selviö, että täällä tulen asumaan ennen pitkää." Vain muutaman vuoden opiskelut Hyvinkäällä ja asuminen Vantaalla katkaisivat idyllin. Mutta reissu kannatti, löytyihän Hyvinkään kauppaopistosta elämän nainen, Saija. Onneksi Hyvinkäältä kotoisin olevan Saijankin haaveissa oli muuttaa maalle, joten Vihtijärvi oli pariskunnalle oivallinen itsestäänselvyys.

Tässä kauniissa valkeassa talossa on asuttu nyt kolmetoista vuotta. Takapihalla on terassiprojekti, joka miehen sanojen mukaan ”vähän lähti lapasesta”. Alun alkujaan rakennettiin maakellari, mutta siihen viereen sopi niin somasti suuri terassi paljuineen, että päätettiin tehdä vielä nekin.

 

Urheilua, urheilua, urheilua

Kuukauden kyläläisemme on aika konkari urheilun valmentamisessa. Taisi olla kylän lasten jalkapallojoukkue ensimmäinen valmennettava, kolme vuosikymmentä sitten. Kun pojanviikari itse kasvoi kyläsarjan alle 15-vuotiaiden sarjasta ulos, hän alkoi vetää porukan harjoituksia. Nykyään hän valmentaa kylän nuoria yleisurheilijoita. ”Lasten innostus antaa virtaa. He ovat oikeasti kiinnostuneita kilpailemaan. Rahkeita on – vaikka suomenmestaruustasolle.” Omatkin lapset tietenkin urheilevat. Janna treenaa isän kanssa yleisurheilua, Jasse taas pelaa jalkapalloa HyPSissä. Sinnekin on Jukkaa kosiskeltu joukkueen tehtäviin, mutta nyt oli kieltäydyttävä, vaikka mieli tekisikin. Eivät tunnit riitä vuorokaudessa.

Jukka Vihtkari on ollut Vihtijärven urheiluseura Uhkan puheenjohtajana yli kahdeksan vuotta. Aktiivinen uhkalaisuus kulkee suvussa, sillä edesmennyt isä Teuvo johti urheiluseuraa yhteensä 16 vuotta. ”Artsi (veli Arto) vähän niin kuin tuuppasi minut puheenjohtajaksi”.

Urheilu nyt vaan on lähellä Jukan sydäntä. Niin oli silloinkin, kun Saijan kanssa muutettiin Hyvinkäältä Vantaan Pähkinärinteeseen. Suuri vauvamaha ei estänyt muuttohommia tomeralta vaimolta, mutta Jukka ennätti ainoastaan ajamaan muuttoauton uuden kodin pihaan. Oli mentävä, sillä samaan aikaan toisaalla käytiin pesäpallon kunnanmestaruuskisat. ”Voitto tuli!”, naureskelee Jukka.

Välillä tulee puhetta Uhkan puheenjohtajakausien pituuksista. "Täytynee tarkistaa Vihdin kruunusta. Sehän on sellainen meidän oma Sudenpentujen käsikirjamme", tokaisee Jukka. Kruunusta löytyy valtavasti tietoa kylään liittyen. Jukka on tyytyväinen, että kylälle on rantautunut paljon uusia, innokkaita ihmisiä, jotka haluavat olla mukana kyläyhteisössä. Tuoreet ideat virkistävät vanhoja toimintamalleja. “Perinteinen malli väistyy. Se, että samat ihmiset tekevät aina kaikki hommat.”

Jukan kasvoilla vilahtaa tämän tästä poikamainen virnistys. Virnistys vilahtaa myös, kun puhutaan kylän lentopalloharrastuksesta. Toivottavaa olisi, että joku tuorekin kasvo tulisi pelaamaan lentopalloa tiistaisin, noin puoli kahdeksan aikoihin. "Pääsyvaatimuksena ei tarvitse edes osata sääntöjä. Eivät muutkaan pelaajat osaa", veijari virnuilee.

 

Teksti ja kuvat: Lea Viitaniemi

 

Kuukauden kyläläinen -sarjassa tutustutaan Vihtijärven asukkaisiin. Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.