Joulukuu 2013, Martina Šerešová, 18

Joulukuu 2013, Martina Šerešová, 18

Joulukuu 2013: Martina Šerešová, 18

Martina, vaihto-oppilaana Vihtijärvellä

Martina Šerešová on kotoisin  Bratislavasta, Slovakiasta. Hän tuli vaihto-oppilaaksi Vihtijärvelle tämän vuoden elokuussa  ja hän on kotiutunut Anita,  Jorma, Mona ja Ville Vihtkarin luo Ylimmäisille. Takaisin Slovakiaan Martina on lähdössä ensi vuoden kesäkuussa.

Kun ulkomaalainen tulee Suomeen, on aina kysyttävä, miksi Suomi? Martinan mukaan hänellä oli montakin vaihtoehtoa. Hän kuitenkin päätyi Suomeen, koska hän ei oikeastaan tiennyt mitä odottaa tältä maalta. ”Tällä tarkoitan sitä, että jokainen tietää millaista on Amerikassa, mutta harva tietää paljoakaan Suomesta”, Martina selventää. ”Halusin tutkia Suomea itse. Suomen kieli on varsin houkutteleva ja rakastan kauniita luonnon nähtävyyksiä täällä”, Martina jatkaa.

Kun toimittaja pyytää Martinaa kertomaan kotimaastaan Slovakiasta, hänelle tulee ensimmäiseksi mieleen linnat, luolat ja Slovakian kaunis luonto. ”Kotimaassani on yhtä paljon ihmisiä kuin Suomessa, vaikka maan pinta-ala on paljon pienempi. Lisäksi Slovakiassa on hyvin rikas kansanperinne. Ehodottomasti suurin suosikki urheilulajeista Slovakiassa on jääkiekko. Ehkä juuri siksi Suomikin on varsin suosittu kotimaassani”, Martina jatkaa.

Koulusta Martina löytää moniakin eroavaisuuksia. ”Meillä Slovakiassa ei ole yhtä monia opiskeltavia aineita kuin Suomessa. Meillä ei esimerkiksi ole terveystietoa, kuvaamataitoa tai musiikkia. Koulu alkaa meillä aikaisemmin aamulla ja kestää pidempään, joten lounaskin syödään paljon myöhemmin. Valinnaisia aineita ei ole ja meidän on noudatettava annettuja aikatauluja”, Martina listaa. ”Emme myöskään käytä yhtä paljon sähköisiä projektoreita, vaan kirjoitamme liidulla taululle paljon useammin. Lisäksi opettajan puhutteleminen etunimellä on minulle uutta.”

Parasta Martinan mielestä vaihto-oppilaana olemisessa on mahdollisuus tutustua uusiin kulttuureihin ja moniin uusiin ihmisiin, varsinkin kun on tekemisissä muista maista tulleiden vaihto-oppilaiden kanssa. ”Vaihto-oppilasvuosi tarjoaa paljon uusia kansainvälisiä kontakteja ja myös pitkäaikaisia ystävyyssuhteita. Vaikeinta on, kun huomaa, ettei oikein tunnu kuuluvansa joukkoon ja oivaltaa, että on erilainen. Vihtijärvi sijaitsee melko kaukana kaikista ystävistäni, joten minun on vaikea hengailla heidän kanssaan. Toisaalta rakastan luotoa täällä hyvin paljon”, Martina kertoo vaihto-oppilas kokemuksistaan ja tuntemuksistaan. Suomen luonto on tehnytkin Martinaan lähtemättömän vaikutuksen. ”Vaikka tiesin jo etukäteen, että Suomessa on kaunis luonto ja maisemat, niin yllätyin metsien tiheydestä ja villeydestä. Yksi ehkä mieleenpainuvimmista asioista oli kun näin ensimmäisen kerran hirven, ne ovat niin valtavan kokoisia!”

Vapaa-aikanaan Martina tykkää luonnossa ulkoilemisesta ja matkustelusta. Hän nauttii myös kaikenlaisesta taiteen tekemisestä aina kirjoittamisesta, piirtämisestä, taidemaalauksesta valokuvaamiseen. Martina tykkää erittäin paljon eläimistä ja hänellä on itsellään koira, jonka kanssa hän viettää paljon aikaa.

Entä mitä Martina on oppinut Suomesta täällä oloaikanaan? ”Lähinnä käytännön asioista – kuten Suomi on ensimmäinen maa, joka on myöntänyt naisille äänioikeuden, tai että Turku oli Suomen aiempi pääkaupunki ja Suomi on kaksikielinen maa. Lisäksi olen kuullut sanottavan, että Suomessa juodaan paljon alkoholia. Mielestäni tämä väittämä ei pidä enää paikkansa. Sen sijaan olen oppinut, että suomalaiset juovat valtavia määriä kahvia päivässä.” Martina on myös huomannut, että Suomessa kaikki on vielä kalliimpaa, kuin mitä hän oli osannut kuvitellakaan.

Entäpä paljon parjattu Suomalainen ruoka? Martina myöntää, ettei ole vielä ehtinut maistaa moniakaan perinteisiä ruokia. ”Toistaiseksi voin oikeastaan kertoa sen, että ainesosat joita käytätte eivät kovastikaan eroa Slovakialaisesta, enemmänkin tapa jolla niitä käytetään. Esimerkiksi Suomessa on normaalia syödä pelkkää perunaa, kun taas Slovakiassa perunat ovat puhtaasti lisuke. Isäntäperheessäni ei myöskään koskaan syödä keittoa ennen pääruokaa, joka on yleinen tapa Slovakiassa.” Omituisimpana asiana Martina pitää kuitenkin maidon juomista ruuan kanssa. ”Sellaiseen en ole törmännyt missään koskaan aikaisemmin”. Martina kertoo. ”Kalan käyttö ruokana on myös suosittua täällä ja se maistuukin paljon tuoreemmalta kuin kotimaassani”.

(Teksti Sari Ahvenharju, kuvat Martina Šerešován albumista)

Kuukauden kyläläinen -sarjassa tutustutaan Vihtijärven asukkaisiin. Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai sirkustemppuja. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.