Huhtikuu 2021, Eija Rantala, 64

Huhtikuu 2021, Eija Rantala, 64

Eija Rantalasta tuli tuhannes Vihtijärvi-facebookryhmän jäsen 23.3.2021 ja kotisivujen toimittajan piti ihan lähteä paikan päälle kurkistamaan, millainen henkilö profiilin takaa löytyykään.

Kurkipariskunnan kevättanssi on meneillään keväisellä pellolla, kun ollaan menossa Suurniemeen, Lapoojärven rannalle huhtikuun kuukauden kyläläistä, Eveä tapaamaan.

Kuukauden kyläläisemme onkin lähtöisin Haimoosta, omaa sukuaan Kajosaari. Tarina Vihtijärvelle päätymisestä on tuttu: Eve kävi nuorena tyttönä tansseissa Nummituvalla ja siellä kohtasivat Eve ja Rantalan Ilari – kuten niin moni muukin kylän pariskunnista. Hääkellot soivat keväällä 1977.


Eve ja Ilari asuvat aivan Lapoojärven rannala, kauniilla paikalla Suurniemessä.

Pienviljelijäperheen nuorimmaisena on työ, touhu ja puuha tulleet Evelle tutuksi jo pienenä. Kun äiti kuoli Even ollessa kymmenen korvilla, odotettiin Haimoosta ja sittemmin kirkonkylältä koulusta palaavan tyttösen hoitavan tilalla monen moista askaretta koulupäivien jälkeen.

Kodin ulkopuolelle Eve pääsi kuitenkin ”oikeisiin töihin” jo varhain. Ensimmäisessä työpaikassaan naapurikylä Selkin Aurassa hän toimi puotipuksuna ja käytännön matematiikkaa opittiin kauppiaan ohjauksessa. Kun kauppa lopetettiin, suuntautui Eija keittiöalalle. Kiljavan ja Röykän sairaaloiden keittiöt tulivat tutuksi keittiöapulaisen hommissa, samoin Riuttarannan leirikeskuksen keittiö. Luksian kirkonkylän toimipaikasta Eve siirtyi Nummelaan ja jäikin sieltä eläkkeelle parinkymmenen työvuoden jälkeen. Työn ohessa hän on opiskellut ravintolatyöntekijäksi, dieettikokiksi ja lopulta suurtalousesimieheksi.

Even perheeseen kuuluu Ilarin lisäksi lapset, vuonna 1979 syntynyt Veera, tätä neljä vuotta nuorempi Vesa sekä ihana liuta lapsenlapsia. Kun Veera-esikoisen oli aika syntyä tammikuisen lumimyräkän aikaan, säntäsi Ilari naapuriin herättämään Vaskelan Mikkoa auraamaan tietä, että päästiin lähtemään lähimpään sairaalaan Hyvinkäälle synnyttämään. Kun vihdoin melko viime tingassa päästiin perille, ilmoitettiin sairaalasta, että pariskunta on väärässä paikassa. Lohjalle olisi pitänyt mennä, tai Jorviin. Veera päätti kuitenkin toisin, eikä ovelta käännyttäminen enää onnistunut. Hyvä juttu, että kyläläiset saavat nykyisin ihan luvan kanssa käyttää lähisairaalan palveluja kiireisissä tapauksissa.  

Lastenlasten ollessa pieniä, on Even vapaa-aikaa täyttänyt mummius. Se onkin ollut mieleistä hommaa, vaikka tietysti välillä melko työlästä. Nyt kun lastenlapsista vanhin täyttää 16 ja nuorimmainenkin jo viisivuotias, jää Evelle myös ”omaa aikaa” harrastaa.

Kokkaustaidoista on Evelle ollut hyötyä myös harrastusten parissa. Hän on tuttu näky Nummituvan VPK:n keittiössä – VPK:n tukiosasto hoitaa nimensä mukaisesti muonitusta ja tapahtumien järjestelyjä. Mukavassa porukassa, merkityksellisessä hommassa Eve viihtyy hyvin. Silti aikaa jää oman kunnon hoitamiseen liikunnan avulla. Kävelylenkille ja hiihtämään Eve pääsee heti kotiportailta ja uimaan omasta rantasaunasta. Muut kodin ulkopuoliset harrastukset, jooga, jumppa ja vesijuoksu Rajamäellä ovat olleet yli vuoden tauolla koronan vuoksi, mutta toivottavasti pian päästään taas monipuolistamaan liikkumista.

Nykyisin Eve ehtii entistä paremmin mukaan myös kyläyhdistyksen kirpputoriporukkaan, ja onkin tällä hetkellä yksi aktiivisimmista kirpparilaisista. Myös leipominen, ”tavallisten ruokien” laittaminen ja puutarhatyöt ovat mieleistä puuhaa.

Kuukauden kyläläinen osoittautuu sosiaaliseksi, aktiiviseksi ja joviaaliksi ihmiseksi. Terveyttä Eve toivottaa läheisilleen ja kyläläisiä hän kannustaa tulemaan mukaan paikallisiin harrastuksiin.

(Teksti KP, kuvat AN ja KP)

Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.