Huhtikuu 2019, Hannu Karpo, 77

Huhtikuu 2019, Hannu Karpo, 77

Reservin majuri viettää eläkepäiviään Vihtijärvellä

Huhtikuun kuukauden kyläläinen yllätetään kotoaan Pohjoiselta Vihtijoentieltä kesken veroilmoituksen teon. ”Hyvä kun keskeytit”, sanoo Hannu Karpo ja astuu kauniille pihalleen huhtikuuksi poikkeuksellisen lämpimään auringonpaisteeseen. Istutaan hetkinen pihakeinussa ja jutellaan. Kirsi-vaimo puuhastelee ahkerasti pihalla. Lauantainen iltapäivä on täynnä linnunlaulua. Naapurin mummon koira käy iloisesti tervehtimässä läpikulkumatkallaan.

Vuodesta 1991 lähtien Vihtijärvellä osa-aika-asukkaana asuva Hannu Karpo on varmaankin kaikille aikuisille tuttu kasvo ja ääni televisiosta. ”Karpolla on asiaa” -ohjelma pyöri tv:ssä vuosikymmeniä. Virallinen Suomi on palkinnut Karpon kahdesti elokuvataiteilijoiden ja tiedonjulkistamisen sekä journalismin valtionapupalkinnoilla. Kultaisen Venlan elämäntyöstä hän pokkasi ansaitusti vuonna 2015.

Millainen koulutus tarvitaan näin mittavaan uraan? ”Olen filosofian ylioppilas”, virnistää Karpo, ”kuten moni muukin paremmin menestynyt henkilö”. Kaksi vuotta tiedekunnassa riitti ja sitten toimittajan työ veikin mennessään. Proffa kyllä soitteli perään, mutta opinnot sitten jäivät työn jalkoihin.

Puutarhurin ammatti olisi ehkä myös ollut mieleen. Stadin kundi Skattalta kyllä pyöri Kaisaniemessä ja Steissillä, mutta perheen kesämökki oli Matinkylässä silloin, kun yhtenäinen metsäalue mökin takapihalta ylsi Turun radalle saakka. Marjoja ja sieniä keräten kertoi kuukauden kyläläisemme hankkineensa ensimmäisen oman polkupyöränsä. Hermes-merkkisen. Seuraavan satokauden tienestinä hän hommasi kellon. Luonto tuli siis tutuksi jo nuoruudessa, hyvä suhde on jatkunut ja vahvistunut iän myötä.

Nyt reservin majuri on kuitenkin eläkkeellä ja hyvää kuuluu. Vaikka vähän kuivasti sorvaaja Pentti Jokista siteeraten toteaa Karpo: ”Jokaisessa meissä on jotain vikaa. Jos ei ole tyrää, niin ontuu”. Eläkepäivinä riittää silti tekemistä, mukavia hetkiä on vietetty talvella myös keittiön ikkunan ääressä lintulautaa tarkkaillen. ”Kun vaan tuntisi lintuja paremmin”, huokaisee Karpo.

Karpolla on asiaa myös vihtijärveläisille

No olisiko Karpolla asiaa kyläläisille? Onhan toki! Tutulla pontevuudella tulee tämä villi ehdotus: ”Ryhdytään tievallankumoukseen! Kyllä kunnalle verorahat kelpaavat ja energiaa riittää osakuntaliitoksen vastustamiseen, mutta hävettää esimerkiksi kirkonkylään vievän Vihtijärventien surkea kunto”. Myös tietoliikenneyhteyksistä olisi yhtä ja toista sanottavaa.

Linnunlaulu Pohjoisella Vihtijoentiellä jatkuu. Kirsi siirtyy haravoimaan saunan ympäristöä. Kuukauden kyläläisemme palaa sisälle viimeistelemään veroilmoitustaan, aavistuksen vastahakoisesti.


(KP)

Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.