Huhtikuu 2016: Paavo Neva, 40

Huhtikuu 2016: Paavo Neva, 40

Huhtikuu 2016, Paavo Neva

Kun suunnitelmiin tulee muutos

Paavo ja Onni-koira

Tarina alkaa vuoden 2014 syys-lokakuun vaihteesta, jolloin Paavo Neva istui Varsinais-Suomessa Nousiaisissa sijaitsevan silloisen talonsa keittiössä vaimonsa sekä arkkitehdin kanssa. He miettivät, kuinka tätä 1950-luvun rintamamiestaloa laajennettaisiin. Paavo oli ehtinyt vuosien aikana remontoida kyseisen talon sokkeleista kurkihirteen saakka. Katriina-vaimo oli jäämässä marraskuun alusta vuorotteluvapaalle puoleksi vuodeksi, joten talon laajentaminen osuisi hyvään saumaan.

”Kyllä siinä oltiin hetki tukka pystyssä” kertoo pariskunta nyt, vain alle kaksi vuotta myöhemmin, kun he istuvatkin uuden, vastarakennetun talonsa keittiössä kaukana Nousiaisista. Elämä yllätti perheen, kun Katriinan työt yhtäkkiä siirtyivätkin toiselle puolelle Etelä-Suomea. Talo, johon piti tehdä laajennus, pantiinkin myyntiin. ”Ajattelimme, että talon myymisessä kuitenkin kestää kauan, ja laittamalla sen joulukuussa myyntiin, muutto osuisi ehkä vasta loppukevääseen. Se olisi ollut lasten koulujen ja päiväkotien kannalta sopivaa”, kertaa Paavo. Talo myytiinkin ensimmäisessä näytössä. Ainoana ehtona oli se, että talo on tyhjä tammikuun loppuun mennessä.

Perhe muutti muutaman kymmenen kilometrin päähän Paavon isoäidin taloon siksi aikaa, että he etsivät seuraavaa kotia sieltä, mistä Katriinan on mahdollista kulkea töihin. Paavo kertoo, että melkein heti oli selvää, että seuraava talo rakennetaan itse. ”Harvoin ne toisten valitsemat tapetit miellyttävät, joten remonttia olisi ollut joka tapauksessa vastassa”, toteaa Paavo.

Tonttia haettiin melkein koko 25-tien matkalta. Joulukuussa 2014 perhe oli ajelulla Vihdissä katsastamassa tonttivalikoimaa. Päivälle sattui kova lumimyräkkä, ja liikkuminen joillakin teillä oli vaikeaa. Keskellä päivääkin hyvin hoidettu Lopentie teki vaikutuksen ja Vihtijärvi jäi mieleen. Pariskunta muistelee myös, että he toistuvasti palasivat vihtijarvi.fi-sivulle. ”Kylä näytti vireältä, oli kyläkoulu, päiväkoti ja loppusijoituspaikkakin”, Paavo nauraa. ”Moni siunailee, että miten te sinne asti muutatte, mutta meille tämä ei ole mikään kulttuurishokki”, kertoo Paavo.

Keväällä 2015 perhe haki ensiksi suunnittelutarveratkaisun ja sen jälkeen rakennusluvan yksikerroksisen hirsitalon rakentamisesta Lehtirannankujalla sijaitsevalle tontille. Lupaprosessi kesti aikansa ja koetteli hermoja, mutta kaikki meni suunnitellusti läpi. Kesäkuussa tehtiin jo maatöitä, ja heinäkuussa aloitettiin hirsiasennus. Joulukuun 21. päivä meni käyttöönottotarkastus läpi. Kuulostaa siltä, että talotehtaan työmiehet ovat olleet paikalla alusta loppuun saakka? Ehei, talotoimittaja pystytti rungon vesikattoon saakka. Ikkunat ja ulko-ovet olivat paikallaan, runko oli paljaana ja lattiana oli soraa. ”Kaikennäköisiä töitä on saanut opetella”, sanoo Paavo ja kiittelee isäänsä Jukkaa, rakentamisen ammattilaista, joka lähestulkoon asui työmaalla koko viime syksyn.

”Suurin takaisku tässä prosessissa on ollut Thaimaan matkan peruuntuminen”, miettii Paavo. Perhe oli onnistunut saamaan väliaikaisen asunnon Vihtijärveltä, joka myytiinkin syksyn aikana. Jotta väliaikainen asunto saatiin ostajia varten tyhjäksi, piti rakentamisessa ottaa loppuvuodesta sellainen loppukiri, että koko perheen yhteinen lepohetki auringossa oli pakko perua. Se kannatti, sillä joulupäivänä perhe muutti uuteen kauniiseen taloonsa. ”Muutto tapahtui puolivahingossa”, juttelee Paavo, ”tuotiin sänky tänne ja todettiin, että nyt voidaan itsekin jäädä”.

Katriinan suunnittelema vuorotteluvapaa vaihtuikin rakentamisen ajaksi Paavon vuorotteluvapaaseen, mutta nyt Paavo on jo palannut työhönsä tapahtumatekniikan myyntitöiden pariin. Perheen 7-vuotias Kaius-poika käy eskaria päiväkodilla ja kymmenenvuotias Niklas on reipas koululainen. Kaiusta Paavo kuskaa Rajamäkeen taekwondo-treeneihin, kun taas Niklaksen harrastukset löytyvät Nummituvalta. Katriina harrastaa perheen neljän koiran kanssa. Omille harrastuksille ei Paavolla juuri nyt ole liiemmin aikaa. Talon viimeistelyä jatketaan viikonloppuisin ja muina vapaahetkinä. Sulavien lumien alta ilmestyy pian puolen hehtaarin kokoinen musta alue, jolle myös pitäisi tehdä jotain. ”Ja tänään tuli tilattua ulkosaunan hirret”, Paavo nauraa.

Vaikka perhe joutuikin äkkiä muuttamaan alkuperäisiä suunnitelmiaan, tuntuu nyt, että ei asiat sen paremmin olisi voineet loksahtaa paikoilleen. Elämä on alkanut uudella paikkakunnalla ilmeisen mukavasti. ”Aivan kaikki ovat toivottaneet vilpittömästi tervetulleiksi, kiittelevät Paavo ja Katriina. ”Se on ollut aidosti mukavalta tuntuva asia, että meidät on otettu niin lämpimästi vastaan”. Tervetuloa kylälle siis vielä kerran Nevat!

Kolme sukupolvea rakennuspuuhissa kesällä 2015: Paavo, Niklas,
Kauis ja isoisä Jukka.

(6.4.2016 LR-J, kuvat Paavon arkistosta)

Kuukauden kyläläinen -sarjassa tutustutaan Vihtijärven asukkaisiin. Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita tai saavutuksia. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.