Helmikuu 2022, Suvi Seppänen, 29

Helmikuu 2022, Suvi Seppänen, 29

Komea tammikuja reunustaa pihatietä, jonka päässä seisoo Vehmaan tilan päärakennus. Loskakelissäkin näky on sympaattinen. Lähes satavuotias talo on saanut hiljattain uudet asukkaat. Suvi Seppänen, puoliso Timo ja kissa Sibbe muuttivat Vehmaalle viime lokakuussa. Perheen edellinen koti oli Helsingissä, jossa Suvi opiskelee ja käy töissä. Onneksi työn voi hoitaa pääosin etänä, sillä työmatka venähti.

”Ajattelin ensin, että on tämä vähän enemmän syrjässä kuin piti”, Suvi kertoo. Parille oli selvää, että he haluavat pois Helsingistä, mielellään omakotitaloon, ehkäpä Nurmijärvelle, josta Timo on kotoisin. Taloa oli kuitenkin tarkoitus alkaa etsiä vasta, kun Suvi on saanut yliopisto-opintonsa päätökseen. Opinnot eivät olleet edes puolessa välissä, kun tietoon tuli kaunis talo Vihtijärvellä. Kun taloa vihdoin pääsi katsomaan, Suvi ihastui paikkaan, ja päätös oli valmis. Eikä se sijaintikaan enää tunnu syrjäiseltä. ”Tarpeeksi lähellä”, Suvi toteaa. Ja koska ollaan Vihtijärvellä, toteamusta kuuluu jatkaa ”mutta riittävän kaukana”.

Muuttoa edelsi pitkä remontti. Pari ajoi yli vuoden ajan lähes joka viikonloppu talolle remontoimaan. Taloon on tehty sekä perusparannuksia että pintaremonttia. Maalaishenkinen keittiö ja vanhanajan tapettikuviot kertovat Suvin remonttifilosofiasta. ”Kunnioitimme vanhan talon henkeä, mutta emme halunneet museota. Kaikki vanha, mikä vain on järkevää kunnostaa, on säilytetty,” Suvi sanoo. Niinpä talon vanha parketti on hiottu ja paneelikatto maalattu. Seuraavaksi työn alle tulee pihan saunarakennus.

Ihan koko elämä ei kuitenkaan ole pelkkää remonttia. Suvi aloittelee pian suomen kielen graduaan, ja valmistuminen siintää ensi vuodessa. Palkkatyökseen Suvi toimii Alma Talentilla asiakaspalvelijana. Tärkeä osa Suvin elämää on musiikki: musiikin kuuntelun ja musiikkikulttuurin aktiivisen seuraamisen lisäksi Suvi kirjoittaa vapaa-aikanaan uutisia musiikkimediaan. Rakas harrastus on myös frisbeegolf, jota Suvi ja Timo harrastavat yhdessä.

Aivan hiljattain Suvi liittyi Vihtijärven mediatiimiin. Jatkossa siis Vihtijärveläisestä ja kylän verkkosivuilta saa lukea Suvin kirjoittamia juttuja. Suvi kokee, että kylän yhteishenki pysyy yllä vain, kun ihmiset osallistuvan sen toimintaan. ”Sillä tavalla pienet kylät toimivat. Mediatiimissä pääsen antamaan oman panokseni kylän hyväksi.


Suvin kylvämät chilin taimet ovat lähteneet hyvään kasvuun.

Palataan hieman vielä talolle. Suvin lapsuudenkodissa oli aina kasvimaa. Siitä juontunee Suvin kaksijakoinen suhtautuminen hyötykasveihin. ”Teininä vannoin, etten enää koskaan aio kylvää perunaa. Joudun pyörtämään päätöksen, koska meille on tulossa perunamaa”, Suvi naurahtaa. Vaikuttaa siltä, että kasvattaminen ei jää perunoihin. Keittiössä kasvilampun alla kasvaa jo chilin taimia, ja kertoopa Suvi, että kevättä odottaa joukko muita siemeniä: erilaisia kaaleja, salaatteja ja niin edelleen. ”Pihasta tulemme varmasti nauttimaan paljon heti, kun tulee sellainen kesä, jolloin myös asumme täällä emmekä vain käy työleirillä.” Onneksi se kesä on aivan pian jo nurkan takana.

Suvilla on vielä yksi pyyntö. Vehmaan tilan historia kiinnostaa Suvia kovasti, ja vaikka Vihdin kruunu -kirjassa onkin tekstiä Vehmaasta, tietoa voisi olla enemmänkin. Jos siis joku kyläläisistä osaa kertoa tilan ja alueen historiasta lisää, Suvi kuulisi siitä mielellään. Suvin yhteystiedot saat kylän kotisivujen toimitukselta.

Teksti Laura Rostén-Jokinen, kuvat Suvin kotialbumista