Heinäkuu 2020: Marja ja George Denissoff

Heinäkuu 2020: Marja ja George Denissoff

Heinäkuussa on kylän kotisivuilla ollut tapana kesän kunniaksi esitellä kuukauden kyläläisenä joku Vihtijärven kesäasukkaista. Toimituksen kesäkiireistä johtuen julkaistaan heinäkuun kyläläinen vähän jälkijunassa.

Tällä kertaa heinäkuun kyläläiset löytyivät Petäys-järven koillisrannalta. Viehättävä mökki aivan järven äärellä on ollut Marja ja George Denissoffin kesäpaikka vuodesta 1985. Kun hiljattain toisensa tavanneen nuorenparin hääpäivästä oli jo päätetty, ojensi Georgen isä Marjalle mökin avaimen ja kertoi tämän olevan nyt mökin uusi emäntä.


Marja ja George Denissoff ovat viettäneet kesänsä Petäyksen rannalla jo 34 vuotta.

Siitä lähtien ovat Marja ja George viettäneet kesää Vihtijärvellä kahden poikansa kanssa. Mökille tultiin usein jo huhtikuulla ja takaisin kaupunkiin palattiin vasta lokakuussa, joten keväällä ja syksyllä koulussa ja töissä Helsingissä käytiin Vihtijärveltä käsin. Nykyisin poikia ei niin paljoa mökillä näy, mutta silminnähden onnellisina kertovat maaliskuussa isovanhemmiksi tulleet kyläläiset perheen uusimmasta tulokkaasta, vanhemmalle pojalle ja tämän puolisolle syntyneestä pikkuisesta tyttösestä. Ensi vuonna maaliskuun lopussa juhlitaankin tyttären ja vaarin yhteistä 70-vuotispäivää.

Kun George jäi eläkkeelle IT-alan töistä vuonna 2015, hankkivat Denissoffit talvipaikan Granadasta, Espanjasta. Hammaslääkärinä toiminut Marja luopui myös tuolloin vastaanotostaan ja nykyisin talvet vietetään lasketellen, vaeltaen ja eteläisen Espanjan talvesta nauttien. Tukikohtana toimii kuitenkin edelleen Mannerheimintiellä sijaitseva kaupunkikoti. Tänä keväänä oli suunnitelmissa tulla käymään Suomeen pääsiäisen aikoihin perheenlisäystä vastaanottamaan. Kotimatka aikaistui äkkiä koronapandemian vuoksi, eikä Granadaan palattu loppukevääksi. Tämä ei tunnu levollisen tuntuista pariskuntaa haittaavan.

”Vihtijärvi on hieno kylä”, toteavat Marja ja George yhteen ääneen. Erityisesti mieleen ovat jääneet mukava teatteriretki Mustion kesäteatteriin aikoinaan, Syökerin tuvan bänditapahtumat sekä kyläläisten yhteinen retki Rokokalliolle. Mökkinaapurien kanssa on mukava olla tekemisissä, erityisesti muistissa ovat tapaamiset Penttilän Maijan ja Jaakon kanssa. Muutenkin kylä on tullut pitkien kävely- ja eväsretkien ansiosta tutuksi. ”Luonto täällä on todella upea – kuin Lappi ja järvi-Suomi yhdistettyinä”. Kirpputoritoimintaan ovat Denissoffit osallistuneet aktiivisina lahjoittajina; ”Lause Sinulle tarpeeton voi olla toisen aarre nappasi aikoinaan todellakin hyvällä tavalla!”, mainitsee Marja.


Petäyksen luonnon seuraaminen on suuri osa mökkeilyä. Haastattelun aikana tuttu joutsenpariskunta lehahti lentoon jonkin matkan päässä rannasta olevalta karikolta.

Vaikka uhkaavat uutiset Vihtijärven koulun lakkauttamisesta ja kylän kehittämisen jarruista eivät suoranaisesti kesäasukkaihin vaikuta, toivoisivat he, että kylää voitaisiin kehittää ympärivuotisten asukkaiden ehdoilla. Yksi toive olisi kyläyhdistykselle: ”Voitaisiinko Rokokalliolle järjestää taas kyläläisten yhteinen retki, vaikka ensi vuoden heinäkuussa kesäkyläläisten ollessa paikalla? Makkarat olisi varmaan vaivatonta hommata ja jokainen voisi kantaa juomansa perille itse”.
Tämä toive laitetaan korvan taakse.

(KP)

Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.