Heinäkuu 2013: Pia Godderis

Heinäkuu 2013: Pia Godderis

Heinäkuu 2013: Pia Godderis

Kesäkuukausina Vihtijärvellä on vilinää. Jopa sadat kesävihtijärveläiset tuovat oman piristävän tuulahduksensa kylälle. Heinäkuun kuukauden kyläläisellämme on huikean pitkä mökkimatka! Annetaan hänen kertoa tarinansa omin sanoin.

 

Pian (oik.) koko perhe. Vasemmalta Christian, Jessica, Sara, Sebastian ja Pia.

Olen Pia Godderis (os. Bergman) ja kotoisin Klaukkalasta. Opiskelut Mikkelissä veivät minut ensiksi Saksaan Heidelbergiin, sieltä Itävallan Innsbruckiin ja lopuksi vielä töihin Müncheniin. Olin jo kovasti tulossa takaisin Suomeen, mutta sitten kävi sillä "perinteisellä" tavalla, eli tutustuin nykyiseen mieheeni, Christianiin ja Suomen sijaan muutinkin suurkaupunki Münchenistä 50 km etelään pieneen baijerilaiseen kylään, Miesbachiin. Siellä olemme asuneet vuodesta 1995 lähtien ja taidankin olla jo vähintään puoliksi baijerilainen. Suomalais-baijerilaisia ovat myös lapsemme Sebastian (16), Jessica (14) ja Sara (10). Saksan kieli on heidän vahvempi kielensä, mutta minulle on ollut myös tärkeää, että he oppivat suomea. Olen puhunut heille aina suomea, mutta sen lisäksi kävin jokaisen lapseni kanssa Münchenin Suomi-koulussa kerran viikossa parantamassa kielitaitoa. Suomessa ollessamme he sitä puhuvat oikein hyvin, tosin saksalaisella korostuksella ja sanajärjestyksellä, mutta pärjäävät sillä hyvin.

Saksassa meillä on oma telekommunikaatioalan yritys, joka pitää meidän arkemme lasten lisäksi todella kiireisenä.

Onneksi meillä on kuitenkin tärkeä hengähdyspaikkamme eli mökkimme Vihtijärvellä, Komikankaantiellä. Vuonna 2000 sattui toukokuussa Helsingin Sanomien "myydään tontteja"-sivu käteemme. Niin löysimme meidän tonttimme, ostimme sen ja aloitimme mökin rakentamisen. Tosin paljon emme itse pystyneet tekemään pitkän välimatkan takia. Haastetta riitti, mutta mökki valmistui vuonna 2001. Ensimmäisen mökkijoulun vietimme samana vuonna. Pakkasta oli noin -30 astetta kaksi viikkoa, mutta alkuviileyden jälkeen hirsitalomme alkoi lämmetä ja meillä oli mukava joululoma.

Olemme käyneet mökillämme noin kerran-kaksi vuodessa, ja niitä lomia meistä jokainen perheenjäsen odottaa oikein kovasti. Elokuu on meidän lomakuukautemme täällä Keski-Saksassa (lasten koulujen kesäloma Baijerissa on aina elokuu ja syyskuun kaksi ensimmäistä viikkoa) ja sen mukaan tietenkin tulemme mökille. Meillä on melkein aina ollut onnea säiden suhteen, ja olemme usein saaneet nauttia helleilmoista.

Minulle Vihtijärvi on ollut uusi tuttavuus, vaikka asuinkin ihan vieressä aikoinaan. Olemme mökkiläisinä tutustuneet Vihtijärven luontoon, metsiin, metsäpolkuihin ja järviin. Tuota luonnonrauhaa me varmaan täältä aina eniten kaipaammekin. Saksassa tulee metsässäkin aina joku vastaan ja pitää paikalliseen tapaan ainakin tervehtiä. Meidän koko perheemme tykkää käydä vaeltamassa vuorilla (asumme ihan Alppien vieressä) ja talvella laskettelemassa. Vuorikiipeilyä emme ihan voi harrastaa täällä Vihtijärvellä, mutta kyllä siinä kuntoa tulee, kun kumisaappaat jalassa tarpoo pitkin metsiä ja etsiskelee vaikka sieniä. Olemme löytäneet myös ihania metsäteitä, jossa on aivan mainio käydä juoksulenkillä. Ja uusin harrastus meille aikuisille on golf, jota voi harrastaa täältä Vihtijärveltä käsin noin 10 minuutin ajomatkan jälkeen joko Kytäjällä tai Nurmijärvi Golfin kentillä.

Joka lomamme ehdoton ohjelmanumero on käydä kävellen Vihtijärven kioskilla kahvilla. Saamme jopa perheen nuorisonkin liikkeelle. Ja samalla voi käydä vaikka kirpputorilla katsomassa löytyisikö jotain pientä kivaa mukaan.

Olemme tutustuneet myös oikein ihaniin ihmisiin täällä Vihtijärvellä. On mukavampi tulla mökillekin, kun on tuttuja. Olemme saaneet myös "mainostettua" Vihtijärveä hyvin Saksan sukulaisille, ystäville ja naapureille. Meillä on ollut monta kertaa tuttuja Saksasta mukanamme tai sitten he ovat tulleet ihan reippaasti itse tänne. Toissa kesänä toin myös joogaryhmäni tänne mukaan, ja vietimme pidennetyn (helteisen) meditaatio/joogaviikonlopun Vihtijärvellä. Joka ikinen vieraamme on aina ollut ihastunut ja tykännyt Suomesta ja Vihtijärvestä.

Siis jos kuulet täälläpäin saksaa, niin joko me olemme käymässä mökillä tai sitten jotkut vieraamme ovat taas tutustumassa Suomeen.

Pian koti on lähellä Alppien huikaisevan kauniita maisemia.

Teksti ja kuvat: Pia Godderis

(HE)