Elokuu 2021, Vilppu Jokinen, 3 kk

Elokuu 2021, Vilppu Jokinen, 3 kk

Elokuun kuukauden kyläläinen on Vihtijärvellä melko tuore tapaus. Hän on asunut Suntiontiellä vasta noin kolme kuukautta, mutta kurvailee kyläteitä pitkin jo tottuneesti harva se päivä.

Hän on Vilppu Väinö Jokinen, syntynyt Hyvinkään sairaalassa 27.5.2021. Vilpun perheeseen kuuluu äiti Laura ja isä Jyri sekä lauma karvaisia kavereita, kissakomistukset Epe, Ventti ja Hemmo.

”Juu tule vaan milloin vaan, Vilppu on päivällä torkuilla korkeintaan 45 minuuttia kerrallaan”, toivottaa  Vilpun äiti Laura kotisivujen toimittajan tervetulleeksi. Mutta Vilppu on tehdä haastattelijalle oharit ja vetelee sikeitä kolmatta tuntia. Sillä välin ehditään äidin kanssa pohtimaan vanhemmuutta, tulevaisuutta, omaa ja lapsen kehitystä, suurta tuntematonta ja maailman menoa muutenkin.


Vaikka nukkuvaa ei saisi häiritä, oli pakko käydä kurkistamassa vaunuihin, kun päiväunet pirteänä syyspäivänä olivat kestäneet jo kolmatta tuntia. Vaunujen uumenista löytyi kuin löytyikin pikkuinen poika.

Vilppu muuttuu päivittäin sekä ulkonäöltään, olemukseltaan että käyttäytymiseltään. Alle kolmekiloisesta, 49-senttisestä pikkuisesta nyytistä on vain muutamassa kuukaudessa kasvanut jäntevä 6-kiloinen ja yli 60-senttinen pikkumies. Kasvu prosenteiksi muutettuna vetää hiljaiseksi. Kun hyvin levännyt poikanen saa ruokaa ja henkilökohtainen hygienia on hoidettu, sujuu kaikki yleensä mukavasti. Poikkeuspäiviäkin tosin on. Voisi kuvitella kasvuvauhdin tuntuvan kehossa aika hurjalta, joten eipä ole ihme, jos välillä kuuluu vähän itkua ja kitinää.


Vilppu vetää itseään jo sinnikkäästi istuma-asentoon ja viestii kehollaan kokonaisvaltaisesti.

Vaikka päivät kuluisivat tässä vaiheessa helposti vain Vilppua tarkkaillen, suhtautuvat vanhemmat suopeasti myös kodin ulkopuolisiin harrastuksiin. Vilppu on päässyt jo muskariin ja vauvauintiin. Muihin vauvoihin ei Vilppu uimahallissa vielä viime viikolla tuntunut kiinnittävän huomiota, mutta tiivis katsekontakti vangitsee äidin ja isän lisäksi lähipiirin ja uudet tuttavuudet keskittymään vain tähän hetkeen. Perheen kissat näyttävät myös jo erottuvan Vilpun päivittäin laajenevasta elinpiiristä.

Vilppu on vielä iässä, jossa pelataan vaistoilla ja reaktioilla, mutta tilanne muuttuu jatkuvasti. Hiljattain löytyneiden omien nyrkkien ulottuvuudet tutkitaan ikenien avulla, kohta on varmaan varpaiden vuoro.

Pian teini-Vilppu hyppää yläkouluun vievään bussiin ja toivoo, ettei tätä juttua olisi ikinä kirjoitettu, saati sitten julkaistu. Anteeksi jo etukäteen Vilppu. Onnistuit kyllä herättämään haastattelijan ehkä tietämättäsi: vierailija tajuaa, että juuri tämä hetki on tärkeä, koska menneet menivät jo ja tulevasta emme tiedä.

(Teksti: KP, kuvat Vilpun kotialbumi/LR-J ja KP)

Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.