Elokuu 2020: Kristina Landén, 31

Elokuu 2020: Kristina Landén, 31

Vihtijärven elokuun 2020 kuukauden kyläläinen on Kristina Landén. Tänä syksynä Vihtijärven koulun opettajaksi pestautuneen Kristinan juuret ovat Vihdissä. Kristinan isoisän kotitalo on Herrakunnalla ja voi olla, että jotain sukua ollaan myös Vihtijärven Landéneille, mutta ei aivan läheistä. Opettajaopinnot Kristina suoritti Turussa.

Sevettijärveltä Vihtijärvelle

Kristinan perheeseen kuuluu mies, Hyvinkäältä lähtöisin oleva Jani Loikkanen, sekä poika Benjamin, joka täyttää juuri kolme vuotta. Jani on tällä hetkellä töissä Lepsämän koulussa ja Benjamin viihtyy Vihtijärven päiväkodissa.

Perheenjäseniksi voitaneen lukea myös koira, novascotian noutaja Koda sekä Selkin kylässä kortteerissa oleva hevonen nimeltä Grindill.

Perhe muutti Vihtijärvelle Sastamalassa, jossa asui vuoden verran. Sitä ennen asemapaikka olikin eksoottinen Sevettijärvi Inarin kunnan koilliskulmassa, Norjan rajalla. Siellä Kristina ja Jani asuivat kolme vuotta. Kun perheenlisäystä odotettiin, vietti Kristina raskauden loppuajan Turussa vanhempiensa luona. Sevettijärveltä oli pitkä matka lähimpään sairaalaan, eivätkä Kristina ja Jani halunneet riskeerata mitään. Niinpä Benjamin syntyi Turussa.

Perhe viihtyi Sevettijärvellä oikein hyvin. Kyläyhteisö oli vähän saman tyyppinen kuin Vihtijärvellä. Kaikki tunsivat toisensa ja luonto oli lähellä. Tosin palvelut olivat hieman kauempana; isommilla ostoksilla käytiin kahden viikon välein parin tunnin ajomatkan päässä Ivalossa. Toki Näätämössä on viikonloppuisin norjalaisia vilisevä pieni K-kauppa, jossa saattoi käydä pikkuostoksilla. Ja Norjan rajalta löytyy myös Nord1-niminen päivittäistavarakauppa, jossa myydään kaikkea pilkkihaalareista oman lihajalostamon makkaroihin.

Pieniä kyläkouluja ja kyliä pitäisi tukea

”Sääli jos Vihtijärven koulu lopetetaan”, toteaa Kristina. Hän on kyläkoulujen puolella ja viihtyy työssään pienessä koulussa: ”Stressitön ympäristö, jossa tehdään yhdessä ja koitetaan myös nauttia tekemisestä, on minulle mieleen. Vihtijärvellä on vähän saman tyyppinen meininki kuin Lapissa. Pienessä koulussa pääsee myös vaikuttamaan omaan työhönsä paremmin ja tuntee lapset sekä heidän perheensä”. Yhdysluokissa kuukauden kyläläisemme näkee hyvää; lapset oppivat toimimaan monen ikäisten kanssa. Kristinan näkemyksen mukaan koulu on tärkeä myös kylälle ja on vaikea ymmärtää koulun lopettamisen pienen tai epävarman säästön merkitystä. ”Pieniä kyläkouluja ja kyliä pitäisi tukea”.

Kristinalla on vakituinen virka Vihtijärven koulussa 1-3 luokkien opettajana. Toivottavasti Kristinan työ voi jatkua Vihtijärvellä, koska hän vakuuttaa viihtyvänsä täällä. Vaikuttaa siltä, että myös lapset ovat ottaneet uuden opettajan perheineen omakseen. He ovat toivoneet Kodaa vierailulle ja se onkin saanut pistäytyä pari kertaa koulun pihalla rapsutettavana.

Vapaa-ajallaan Kristina käy ratsastamassa Selkissä 2-3 kertaa viikossa. Juokseminen on niin ikään mieluinen harrastus ja Lapoon lenkki onkin jo tullut tutuksi. Muutkin hiekkatielenkit kiinnostaisivat, jos aikaa vain olisi enemmän.

Myös Benjamin on tyytyväinen uuteen kotiinsa Vihtijärvellä ja erityisesti päiväkotiin. Touhukas poika korjailee hienoa lelumopoaan ja avuksi tullut toimittaja saa työvälineekseen sahan.

AN/kp, kuvat Kristinan kotialbumista

Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus tai lähetä valmis juttusi kuvineen toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.

 
What do you want to do ?
New mail