Elokuu 2016: Sampo Pohjola, 42

Elokuu 2016: Sampo Pohjola, 42

Elokuu 2016: Sampo Pohjola, 42

Saammeko esitellä: Sampo!

Sampo Pohjola myöntää olleensa yllättynyt pyynnöstä ryhtyä kuukauden kyläläiseksi. ”Kun ei minua juuri ole kylän riennoissa näkynyt”, perustelee hän. Onkin siis korkea aika tutustua Sampoon.

Sampo päätyi Vihtijärvelle vuonna 2004, kun hän silloisen puolisonsa kanssa löysi talon, joka vastasi heidän toiveitaan. Tarjouksen läpimenon jälkeen Sampo soitti äidilleen ja kertoi, että perhe muuttaa Vihtijärvelle. ”Puhelimessa tuli ensin hiljaista ja sitten äiti sanoi: Tiesitkös, että pappasi on kotoisin sieltä?” kertoo Sampo. Sampolle selvisi, että tuolloin jo edesmennyt pappa oli aikoinaan asunut kylällä pitkään ja käynyt samaa kyläkoulua, johon omat pojat nyt menivät. Ympyrä sulkeutui, ja Sampo palasi sattuman kautta juurilleen.

Nyt kaksitoista vuotta myöhemmin tässä Vehmaantiellä sijaitsevassa vanhassa ja viehättävässä talossa asuu Sampon lisäksi komea Miso-kissa, hurmaava morsian Susanna sekä Susannan täysi-ikäiseksi ehtinyt Santeri-poika. Sampon omat pojat, Otso ja Samuli, ovat jo muuttaneet omilleen. Suhteet naapureihin ovat lämpimät. ”Ihan parhaita”, Sampo sanoo naapureistaan.

Sampo on ammatiltaan lähihoitaja ja työskentelee sosiaalialalla. Juuri nyt mies toimii vielä lähihoitajana lastensuojelussa, mutta pian hän siirtyy työskentelemään ennaltaehkäisevän perhe- ja päihdetyön pariin. Pian Sampo on myös sosionomi, sillä ammattikorkeakoulututkinto on viittä vaille valmis. ”Tämän vuoden puolella tulee valmista, toivottavasti”, arvelee Sampo ja kertoo tekevänsä lopputyötä opiskelukaverin kanssa.

Sampo kuuluu selvästi ihmisryhmään, joka saa paljon aikaan ja jolta onnistuu paljon. Sampo kertoo remontoineensa vuosien saatossa talosta melkein kaiken itse tai osaavien kavereiden avustuksella. Talo lämpeää puilla, ja ne Sampo tekee kokonaan itse rangoista. Sampolta onnistuu tarvittaessa niin autojen kuin tietokoneidenkin korjaaminen. Kun remontit tai muut projektit aina välillä hiljenevät, saa Sampo aikaa keskittyä muihin puuhiinsa, vaikkapa valokuvaamiseen tai reiki- ja akupunktiohoitojen tekemiseen. Säännöllinen liikunta on arkipäivää, ja lisäksi Sampo harjoittaa myös mieltä meditoinnin ja mindfullnessin avulla. Nämä kaikki ovat hyvää vastapainoa palkkatyölle.

Rakkain harrastus tuntuu Sampolle olevan musiikki ja siitä nauttiminen. Hän ei ole juuttunut vanhoihin suosikkeihin, vaan ottaa kuunteluun monipuolisesti uutta musiikkia. Sampo on omien sanojensa mukaan ollut Spotifyn suurkuluttaja sen alkuajoista asti ja kiertää festareita ja keikkoja aktiivisesti. Tänä kesänä festareista on käyty jo Sideways ja Provinssi, Flow Festival on vielä edessä  ”Livemusiikki on ihan huikea juttu”, innostuu Sampo ja kertoo nähneensä livenä muun muassa Nirvanan.  Sen on täytynyt olla vuosi 1992 ja paikkana Ruisrock, kertoo Google.

Yksi Sampon harrastuksista on plankkaus. "Plankkauksessa on kaksi puolta: joko plankataan fyysisesti haastavassa paikassa tai sitten niin, että se näyttää makealta", Sampo selventää. Tässä kuvassa taitavat yhdistyä molemmat puolet. Kuva Sampon albumista.


Valmistumisen lisäksi toinenkin merkkipaalu on aivan ovella. Sampo on nimittäin avioitumassa Susannansa kanssa maanantaina 8.8. Maanantaihäiden taustalla on sympaattinen tarina. Pari nimittäin tapasi eräänä lauantain ja sunnuntain välisenä yönä vuonna 2012. Kohtaaminen oli niin merkittävä, että jo samana yönä pari vitsaili maistraattiin menemisestä heti maanantaina. ”Niin selvästi tuntui, että tässä on nyt jotain erityistä ilmassa”, muistelee Sampo. Uhkaus toteutuu Porvoon tuomiokirkossa, Susannan kotipaikkakunnalla. Jatkot järjestetään samana iltana Nummituvalla. ”Tärkeintä on, että pidetään rennot ja hyvät bileet lähimpien ihmisten kanssa”, Sampo juttelee.

Polttareitaan mies muistelee lämmöllä. Kaverit onnistuivat yllättämään perjantain iltavuoroon valmistautuneen Sampon ja veivät tämän viettämään viikonlopun meren äärelle. Oli mökki, purjeveneilyä, hyvää ruokaa ja juomaa, saunaa ja kavereita. ”Ei sikailupolttarit, vaan rentoa yhdessä oloa hyvän porukan kanssa”, kertoo Sampo ja toivoo samanlaista tunnelmaa häihin.

Toimitus toivottaa Sampolle ja Susannalle ikimuistoisia häitä ja onnellista avioelämää!

(3.8.2016 LR-J)

Valinta kuukauden kyläläiseksi ei edellytä erityisiä ansioita, saavutuksia tai merkkipäivää. Riittää, että asuu kylällä - tai liittyy jotenkin kylän elämään. Ketä toivoisit kuukauden kyläläiseksi? Tee ehdotus toimitukselle tässä linkissä. Itseäänkin saa ehdottaa.