Heinäkuu 2014, Eeva Heikkilä, 74

Heinäkuu 2014, Eeva Heikkilä, 74

Heinäkuu 2014, Eeva Heikkilä, 74

 

Vanha kotikylä on nyt kesäkoti

Eeva ja Seppo Heikkilän kesämökki löytyy Ylimmäisten rantaan vievän Hepoluhdintien varresta. Hirsinen mökki valmistui pienen suolammen rantaan melkein kolmekymmentä vuotta sitten. Suolammesta syntyi hieno uintipaikka, kun Seppo ruoppasi sen. Eeva ei tosin uimisesta lammessa välitä, lähdevesi kun on Eevasta liian kylmää. ”Ensin vesi lammesta pumpattiin pois, jonka jälkeen lammesta nostettiin pois mutaa ja muuta maa-ainesta. Kaksi viikkoa kesti, kunnes allas sitten vihdoin viimein täyttyi uudelleen”, Eeva muistelee.

Eeva on pitkän linjan vihtijärveläinen. Vaikka Eeva onkin syntynyt Jyväskylässä ja on Karjalan evakkoja pitää hän kuitenkin Vihtijärveä kotikylänään. 4-vuotiaana Eeva joutui lähtemään yhdessä siskonsa Seijan kanssa Ruotsiin sotalapsiksi. Siellä Eeva ehti asua melkein kaksi vuotta. Seitsemän vanhana Eeva muutti Vihtijärvelle Sorvariin yhdessä vanhempiensa Vilhelmi ja Alma Silvastin kanssa. Perheeseen kuului Eevan lisäksi kahdeksan muuta sisarusta, neljä veljeä: Eero, Yrjö, Teuvo ja pikkuveli Seppo sekä neljä siskoa: Sinikka, Toini, Maila ja Seija.

Viisitoista vuotta Eeva ehti asua Vihtijärvellä, ennen kuin jalat vei alta komea, tumma nuorimies Honkajoelta. Eeva tapasi Sepon Nummituvan tansseissa. Seppo oli tullut Hiiskulan kartanolle tekemään metsurin töitä yhdessä veljiensä Paavon ja Matin kanssa. Naimisiinkin Eeva ja Seppo menivät Vihtijärven kappelissa 1962 ja häitä tanssittiin tietenkin Nummituvalla. Eevalla ja Sepolla on kolme tytärtä Tarja, Helena ja Maarit. Nykyään lapsenlapset pitävät isovanhemmat virkeinä. Lapsenlapsia on ehtinyt kertyä yhteensä kuusi kappaletta Miika 27, Sanni 25, Tuukka 20. Joona 18, Anette 12 ja Joel 4.

Aikaisemmin Eeva pelasi Vihtijärven naisten joukkueessa pesäpalloa. Hän toimi muun muassa jonkin aikaa joukkueen kapteenina ja tulipa joukkue voittaneeksi jopa kunnanmestaruudenkin. Nykyään Eeva harrastaa vesijumppaa kerran viikossa ja sen lisäksi hän kuuluu senioriteatteriryhmään. ”Emme oikestaan tee niinkään näytelmiä, sillä meitä on sellaiseen toimintaan liian vähän, mutta lausumme runoja ja käymme lukemassa esimerkiksi satuja lapsille”, Eeva kertoo harrastuksistaan. Teatteriharrastus ei ole Eevalle uusi, sillä hän oli mukana näytelmätoiminnassa jo asuessaan Vihtijärvellä.

Eevasta mökkeilyssä on kaikkein parasta luonnon läheisyys. Varsinkin marjastus, sienestys ja muuten vain metsässä kuljeskelu on parasta. Hyvät marjastus- ja sienestysmaat ovatkin aivan vieressä. Metsän keskellä on rauhallista ja saunominen puulämmitteisessä saunassa on mahtavaa. Mökkeilyn lomassa on lisäksi kiva käydä tuttujen ja sukulaisten luona vierailemassa. Kylällä on paljon vanhoja tuttuja, joita on mukava tavata vaikkapa juhannusjulilla tai Nummituvan tasseissa. ”Tänä kesänä ei mökillä ole tullut vielä käytyä kovinkaan paljon, koska on on ollut niin viileät kelit”, Eeva harmittelee.

Mökkeily on ollut varsin niukkaa muutenkin viimeisenä parina kolmena vuotena. Rakennusprojekti kotona Tuusulassa on pitänyt Eevan ja Sepon kiireisinä. ”Nykyisin myös lapset haluavat käydä mökillä entistä enemmän”, Eeva kertoo. ”Meillä on tällä hetkellä yhteisomistajuus mökkiin lasten kanssa,” Eeva jatkaa. ”Tietenkin hekin haluavat olla välillä omassa rauhassa mökkeilemässä, emmekä toki silloin halua välttämättä tuppautua mukaan”.

Eevan mielestä Vihtijärvi ei ole juurikaan muuttunut. Joitain teitä on tietysti rakennettu ja koulua korjattu ja uudistettu. Kaupat ovat tietenkin lopettaneet, kun ennen niitä oli jopa kaksi sekä posti ja pankki. Rakennuksiakin on tullut lisää, mutta vihtijärveläinen elämäntyyli, tutut paikat ja maisemat ovat edelleen olemassa.


4.7.2014 -SA-, Kuvat Juha Ahvenharju