Elokuu 2009: Iida Vinberg

Elokuu 2009: Iida Vinberg

Iida Vinberg, 15

 
Iida ei ota paineita uimarin urasta, ja suhtautuu muutenkin elämään
rennosti.

Perhosuimari kauhoo elämässä täysillä eteenpäin

Kauniissa puutalossa Vihtijärven keskustassa oven avaa reippaan oloinen ja hymyilevä Iida Vinberg. Häntä ehdotettiin kuukauden kyläläiseksi, koska hän on "alkuperäinen vihtijärveläinen, menestynyt perhosuinnissa hienosti, tämän kesän rippikoululainen ja mukava tyttö". Ja Iidasta on tosiaan helppo pitää, vaikka hänet tapaisi ensimmäistä kertaa. Reipas tyttö on sanavalmis, hyväntuulinen ja avoin. 

Tarkkasilmäinen saattoi huomata jokunen viikko sitten Nurmijärven Uutisissa jutun Iidasta. Tyttö nimittäin osallistui uinnin ikäkausimestaruuskilpailuihin, ja sijoittui perhosuinnissa hienosti viidenneksi. Aiemmin kesällä nuorten SM-uinneista tuli niinikään hyviä tuloksia. Paineita Iida ei kuitenkaan suostu ottamaan: "Minulla ei ole varsinaista suurta tavoitetta uinnin suhteen, vaan teen sitä niin kauan kuin se tuntuu hyvältä". Ihan leppoisasta harrastelusta ei kuitenkaan ole kyse, sillä tyttö pakkaa uimakassinsa peräti viisi kertaa viikossa ja suuntaa treeneihin Rajamäen uimahallille. Aiemmin harrastuksiin kuului myös mm. tanssia, mutta siihen ei enää aikaa riittäisi. Aktiivista uintiharrastusta on takana viitisen vuotta.

Yhdeksättä luokkaa aloitteleva Iida suuntaa vielä vuoden ajan Otalammen koululle, mutta sen jälkeen on tarkoitus pyrkiä lukioon Klaukkalan puolelle. Sitä, mitä lukion jälkeen voisi tehdä, ei Iida halua vielä liian tarkkaan miettiä. "Sellaista kuitenkin, missä pääsisi tekemään jotain - toimistossa istuminen ei ole minua varten", Iida hymyilee. Menevästä tytöstä taitaa olla kysymys. "Hän oppi kävelemään jo 7 kuukauden ikäisenä, ja nopea tahti jatkuu edelleen", äiti Helena Vinberg nauraa. Äiti kuvailee kuopustaan kekseliääksi ja idearikkaaksi. "Iida on sen tyyppinen, että pärjää missä vaan; hän ei eksyisi miljoonakaupungissakaan, ja keksii aina keinot joka ongelmaan", hän kuvailee. "Eteenpäin vaan", kuvailee Iida itse elämänasennettaan ja luonnettaan. Ja vaikka temperamenttia löytyy ja Vinbergin talossa välillä räiskyykin, leppyy mieli onneksi yhtä nopeasti.


Vinbergin perhe muutti Tammisaaresta Vihtijärvelle vuonna 1985, joten vuonna 1994 syntynyt Iida on syntyperäinen vihtijärveläinen. Hän on perheen neljästä lapsesta ainoa joka vielä asuu kotona äidin luona. Eikä Iidalla ole kiire Vihtijärveltä minnekään. "Meillä on kiva kaveriporukka, ja lisäksi tykkään siitä että ihmiset tuntevat toisensa hyvin", hän kuvailee kotikylää. "Vaikka opiskelut veisivät jossain vaiheessa muualle, niin saatan hyvinkin palata tänne takaisin". 
Se lämmittää kuulijan mieltä.

Eletään jännittäviä aikoja. Juuri rippileiriltä Riuttarannasta palannut Iida juhlii ripille pääsyään elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Lisäksi, kun isosiskon vauvan odotetaan syntyvän lähiviikkoina, tulee Iidasta ensimmäistä kertaa täti. Oma 15-vuosissyntymäpäiväkin on elokuussa, joten nyt on monta aihetta juhlaan!

Toimitus onnittelee Iidaa lämpimästi ja toivottaa leppoisia loppukesän päiviä!

31.07.2009 Teksti ja kuvat: Heli Einesalo