Elokuu 2012: Pirjo Koskela, 59

Elokuu 2012: Pirjo Koskela, 59

Pirjo Koskela, 59

Kesäkoti pyörien päällä

Kesäaikaan, kun mökkiläiset saapuvat, Vihtijärven asukasluku tuplaantuu – ainakin. Luvussa ei nimittäin ole mukana aivan kaikkia kesäasukkaita. Siitä puuttuvat ne, joiden kesänviettopaikka ei ole se perinteinen mökki järven rannalla. Pirjo Koskela on yksi niistä, joiden kesäkoti sijaitsee leirintäalue VihtiParkissa Vihtijärven rannalla. Pirjo asuntovaunuineen voidaan bongata sieltä jo viidettä kesää peräkkäin.

Kuten Pirjo itse itseään luonnehtii, hän ei ole mikään aivan perus-karavaanari. Vai kuinka monella karavaanarilla on asuntovaunu, muttei autoa? Pirjo paljastaa, ettei hänellä itse asiassa ole edes ajokorttia.

Kuukauden kyläläisemme kertoo hankkineensa ensimmäisen asuntovaununsa yhdessä silloisen miehensä kanssa. Eron myötä auto jäi miehelle, mutta Pirjo halusi silti jatkaa asuntovaunuilua. Oma vaunu oli pitkään Sääksissä, mutta nyt jo viidettä kesää Vihtijärvellä. Pirjo kertoo ihastuneensa VihtiParkin avaruuteen ja viihtyisyyteen vihreine nurmikkoineen. Lisäksi ranta on erittäin hyvä. Ja tokihan matka kotoa Hyvinkäältä on mukavan lyhyt.

Tänä vuonna Pirjon tytär toi hänet Vihtijärvelle jo ennen vappua. Asuntovaunu on VihtiParkissa pysyvästi kausipaikalla, joten se odotti jo emäntäänsä. Kesäasukkaan aika kuluu lähinnä muiden karavaanareiden kanssa seurustellen, lisäksi Pirjo harrastaa kutomista. Kauppareissut hoituvat kätevästi vaununaapureiden kyydissä, joten oman auton puute ei ole siinäkään mielessä ongelma.

”Kerran olen kesän aikana käynyt kotona Hyvinkäällä”, Pirjo kertoo. Tytär huolehtii posteista, ja hoitaa jopa laskujen maksunkin kesän aikana. Jääkaapin, pakastimen ja television pistokkeet on vedetty lähtiessä seinästä, ja kerrostaloasujaa eivät pihahommatkaan kesäaikaan rasita. Pirjo voi siis todella nauttia kesästä ja vapaudesta. Omassa vaunussa ja leirintäalueella on kaikki mitä tarvitaan.

”Minusta ei todennäköisesti olisi mökkeilijäksi”, Pirjo tuumaa pohtiessaan omaa kesänviettotapaansa. Parasta leirintäalueella on se, kun ympärillä on paljon ihmisiä. Karavaanarit ovat sosiaalista porukkaa, ja iltoja vietetään yhdessä naapureiden kanssa seurustellen ja korttia pelaillen. Ja kesäaikaan tietysti myös uiden ja saunoen. Asuntovaunussa voi olla halutessaan täysin omissa oloissaan, mutta aina kun haluaa seuraa, sitä löytyy läheltä.

”Vedenhakureissussa voi vierähtää helposti parikin tuntia kun jää rupattelemaan toisten kanssa – ja vaunulle palattuaan saattaa huomata että se vesipänikkäkin unohtui kaivolle”, Pirjo nauraa.
Pirjolla on kolme lasta ja seitsemän lapsenlasta. Tyttären lapset ovat usein vieraana Pirjon vaunulla.
”Lapsista kasvaa sosiaalisia, kun he viettävät kesiä tällaisissa paikoissa”, Pirjo tuumaa.

Pirjo on mukana VihtiParkin toimikunnassa, joten hän tuntee alueen ja ihmiset hyvin. Yhteensä alueella on noin 150 asuntovaunu tai –autopaikkaa, joista peräti sata on pidempiaikaisille kesänviettäjille tarkoitettuja kausipaikkoja. Ihmiset siis tulevat helposti tutuiksi. Haastattelua seuraavana viikonloppuna VihtiParkissa vietettiin rantabileitä, joissa oli luvassa mm. vesilentopalloa ja karaokea.

Kuukauden kyläläisemme suunnittelee kotiinpaluuta elokuun lopulle, mutta kesäkoti jää paikalleen. Pirjo saattaa piipahtaa siellä myös talven aikana, jos siltä tuntuu.

 

1.8.2012 Teksti ja kuvat: Heli Einesalo