Helmikuu 2009: Pekka Penttilä

Helmikuu 2009: Pekka Penttilä

Pekka Penttilä, 50


Pekka Penttilä täyttää helmikuussa 50 vuotta.

Penttilän Pekka on nyt sydämen asialla

Oranssit turvasaappaat pläjähtelevät yläkoulun lattialla ja naiset suorastaan piirittävät tutunnäköistä, charmanttia partasuuta. Tällä kertaa naisten piiritys johtuu siitä, että koululla on käynnissä siivoustalkoot. Suurin osa talkoolaisista sattuu olemaan naisia ja heillä on juuri paikalle saapuneelle Pekka Penttilälle paljon kysymyksiä. Pekka antaa ohjeita minkä ehtii, vinkkaa vielä ohimennen työkalujen sijainnin sitä kysyvälle. 

Kouluprojekti on työllistänyt entistä liikkeenharjoittajaa, nykyistä "harrastelijamaanviljelijää" viime aikoina täyspäiväisesti. Vihtijärven kyläyhdistys palkkasi Pekan, Esko Kuuselan sekä Antti Silvastin viemään koulun kunnostuksen ripeästi loppuun saakka. 

Kouluahan korjataan edelleen myös vahvasti talkoovoimin, mutta kaikkea ei voi tehdä talkoilla. Taustatyön merkitystä ei pidä vähätellä. Jotta korjaus saadaan tehtyä perusteellisesti ja täsmällisen suunnitelmallisesti, täytyy "kotiläksyt" eli taustaselvitykset tehdä huolella.
"Kyläyhdistyksen tarkoitus on päästä mahdollisimman edullisesti mahdollisimman hyvään lopputulokseen", Pekka selvittää kolmikon palkkauksen perusteita. 

Talkoohenkeä tässä kylässä Pekka arvostaa erityisen paljon. Kouluprojektissakin talkootyötunteja on kertynyt jo pitkälle toista tuhatta. "On erittäin hienoa ja arvokasta työtä, jota kyläläiset yhdessä tekevät", riemuitsee Pekka Penttilä. 

Henkilökohtaisesti koulun kunnostaminen on Pekalle sydämen asia. "Koska kunta ei pystynyt asiaa hoitamaan, piti kyläläisten ottaa homma haltuun." Parhaimmassa tapauksessa peruskorjaus saadaan valmiiksi ja koulu opiskelukuntoon jopa vuotta aiemmin kuin alun pitäen suunniteltiin - siis jo tämän vuoden syyslukukaudeksi!

Pekka on koulun talkoista menossa takaisin Nummituvalle, jossa on samaan aikaan myös talkoot. Siellä paiskitaan salin uutta lämmitysjärjestelmää kuntoon. "Kohtuullisen reipasta talkootoimintaa täällä", Pekka latelee tuttuun tapaansa, naama peruslukemilla.

Kohtuullisen reipas on kuukauden kyläläisemme itsekin, sillä kouluprojektin lisäksi entinen liikkeenharjoittaja on monessa mukana: Hänen pienviljelmillään kasvaa rehuviljaa sekä rypsiä. VPK:n hälytysosasto, moottoripyöräily, lukeminen ja musiikki ovat rakkaita harrastuksia. 

Pekan ääni tunnetaan ehkä parhaiten Nummituvan juhlien - niin pikkujoulujen kuin juhannuskisojenkin - hilpeänhauskana kuuluttajana, "yleisön pyynnöstä huolimatta", kuten Pekan lanseeraama lausahdus kuuluu. Huumoria piisaa: sitä on tehty yli kolmenkymmenenviiden vuoden ajan Vihtijärven Mieslaulajissa sekä Vihtijärven Nuorten pikkujoulunäytelmissä.

Helmikuuhun kuuluu perinteisesti talviloma, johon liittyy toki myös hiihto. "Mutta en minä niin paljon hiihdä, että sitä kannattaisi mainita." Tämä helmikuu kuluu pitkälti 50-vuotissyntymäpäivien järjestelyssä. Ikinuori Pekka pysähtyy miettimään. Hän on hieman huolissaan nykyteinien selviytymisestä kovaa vauhtia muuttuvassa kasvuympäristössä. "Tekee gutaa muistella omaa nuoruuttaan ja yrittää ymmärtää tätä Salatut Eläimet - ja nettisukupolvea."

Pekka Penttilä on asunut miltei koko ikänsä Vihtijärvellä. Hän asuttaa isoisänsä vuonna 1938 ostamaa kotipaikkaa nyt kolmannessa polvessa yhdessä Hannan sekä kahden lapsensa kanssa. "Oon vähän niin kuin turpeeseen sidottu", Pekka sanailee. Eikä aio lähteä Vihtijärveltä minnekään.

10.02.2009 Teksti ja kuva: Lea Viitaniemi