Syyskuu 2008: Lea Viitaniemi

Syyskuu 2008: Lea Viitaniemi

Lea Viitaniemi, 29


Teemu Enbuske ja Lea Viitaniemi toivat vauvan näytille kyläkoulun talkoisiin.

Hymy palasi Lean kasvoille

Kesällä Lea Viitaniemen, 29, hymy hetkeksi hyytyi. Hän oli sopinut haastattelun 22. heinäkuuta edellisen kuukauden kyläläisen Irma Lundellin luokse, mutta edellisenä yönä tapahtui jotakin. "Kaija (Silvasti) oli sanonut, että niin kauan voi olla kotona, kun hymyilyttää", Lea kertoo.

Kivut olivat kovat, mutta aina tuota muistisääntöä ajatellessa alkoi naurattaa. Lopulta vauva vei voiton. Pieni prinsessa syntyi 20 minuuttia ennen sovittua haastattelua. "Ihanaa. Ihan huippua. Saan olla vauvan kanssa kotona, eikä ole väliä, mikä päivä on tai mikä aika päivästä", Lea miettii kotitalonsa keittiössä, jonka ikkunasta paljastuu yksi kylän kauneimpia maisemia. Talo on sen verran korkealla, että omenapuiden latvat punaisine hedelmineen varjostavat näkymän alareunaa.

Puhelinsoitto muutti elämän

Ei ole ihme, ettei Lea ole halunnut luopua kotitalostaan, jossa hän on asunut lyhyitä katkoja lukuun ottamatta nelivuotiaasta asti. Kun vanhemmat aikoivat myydä talon, Lea hankki sen itselleen 2006. Vain kerran hän on ajatellut muuttavansa pois, mutta silloinkin yllättävä puhelinsoitto muutti kaiken.

Lea Viitaniemi on Ilta-Sanomien toimittaja, minkä lisäksi hän toimii Vihtijärveläinen-lehden päätoimittajana ja Vihtijarvi.fi-sivuston toimittajana. Ennen kirjoittajan uraa hän ehti opiskella hotelli- ja ravintola-alaa Lahdessa ja sähkölinjalla Perttulassa. Niiden jälkeen hän työskenteli kolvaajana Nummelassa, kunnes työtoverit, "äitylit", patistivat nuoren naisen koulunpenkille. Lopulta Lea innostui, meni iltalukioon ja sieltä kirjoittavan toimittajan linjalle Heliaan. "Se sopi minulle hyvin, kun minua kiinnosti vähän kaikki, eikä mikään erityisesti", Lea pohtii.

Vähitellen tuli silti hetki, jolloin hän ajatteli luopuvansa kotitalostaan: oli paljon ylitöitä, eikä Vihtijärvellä ehtinyt juuri kuin käydä nukkumassa. Kesällä 2007 soi kuitenkin puhelin. Teemu Enbuske, 31, oli ostanut Vihtijärveltä talon ja oli kuullut, että Lealta voisi kysellä tarkemmin kylän asioista.

He sopivat tapaavansa Syökerin Tuvalla "Vihtijärvi-Jazzeissa" toissa kesänä. "Siitä se ajatus lähti", muistelee Teemu, joka on saanut ruohon leikattua ja istunut keittiöön Lean vierelle. Heti samaisen viikonlopun jälkeen Teemu mietti, jättäisikö reppunsa Lealle. Siihen se on jäänyt ja siellä se on pysynyt. "Minusta tuntui heti ensimmäisen päivän jälkeen, että haluan perheen Teemun kanssa", Lea vahvistaa.

Sellainen on siis mahdollista muuallakin kuin elokuvissa, ainakin Vihtijärvellä. Lean ja Teemun vauva täyttää syyskuussa kaksi kuukautta ja saa pian nimen. Toistaiseksi sen tietävät vain vanhemmat ja pappi. 

(Toim. huom: Vauva sai 14.9. kasteessa nimekseen Alma Emilia Viitaniemi.)

09.09.2008 Aku Ahlholm, teksti ja Kaarina Pullinen, kuva