Lokakuu 2008: Hannu Silvasti

Lokakuu 2008: Hannu Silvasti

Hannu Silvasti, 44


Tupakoinnin lopetus aloitti elämänmuutoksen, 
joka näkyy koko olemuksessa.

Jenkki löysi lenkin

Viime vuoden joulukuun neljäs on jäänyt Hannu "Jenkki" Silvastin elämään muutoksen päivämääränä. Silloin loppui kolmekymmentä vuotta kestänyt huono tapa, nimittäin tupakointi. Suurimman osan elämäänsä kaksi askia punaista Coltia päivässä polttaneelle se on huikea saavutus.
"Olin päättänyt, että joulukuun 4. päivä lopetan. Silloin olin töissä. Iltapäivällä askissa oli enää yksi tupakka, viimeinen, ja lähdin tupakkapaikalle. Se vika rööki putosi maahan, kuralätäkköön, joten se oli sitten siinä", Jenkki naureskelee.

Maraton mielessä

Tupakoinnin lopettaminen toi ylimääräisiä kiloja tullessaan, ja Jenkki päätti, että sillekin asialle piti tehdä jotakin. Mies aloitti huonon peruskuntonsa kohentamisen maaliskuussa, ensin pienillä kävelylenkeillä, siirtyi sitten sauvakävelyyn ja nyt juoksee säännöllisesti pitkiäkin matkoja, tähtäimenään maraton. 
"Ensimmäinen etappi tosin on tuo Vihtijärvi-hölkkä, Jenkki virnuilee veijarimaiseen tyyliinsä. Seitsemän kilometrin lenkki hölkätään yhdessä palokuntalaisten kanssa."

Mitään sen ihmeellisempää syytä tälle suurelle elämänmuutokselle ei ole, kaikki lähti tupakoinnin lopettamisesta. Nyt treenit rytmittävät lentokentän rahtiterminaalihenkilönä työskentelevän miehen viikkoja. Sunnuntaisin hän juoksee pitkän lenkin kylän muiden maratonille tähtäävien miesten kanssa. Joka toinen päivä Jenkki pitää lepoa lenkkeilystä.

"VPK:n hälytysosastossa pitää myös olla hyvässä kunnossa. Savusukellus on fyysisesti vaativaa, enkä aiemmin ole läpäissyt siihen vaadittavia kuntotestejä. Sekin on lisännyt motivaatiota kasvattaa kuntoa."Vihtijärven vapaapalokuntatoiminnassa Jenkki on ollut mukana jo vuodesta 1977. Tätä nykyä hän on nuoriso-osaston johtaja ja hälytysosaston jäsen sekä koulutuspäällikkö. 

Kerrostalot eivät houkuttele

Hannu Silvasti ei ole suunnitellut lähtevänsä Vihtijärveltä. Pari kertaa hän on käynyt kokeilemassa kaupunkiasumista, neljä vuotta Espoossa ja vuoden Keravalla.
"Kerrostaloasuminen ei ole meikäläistä varten. Vihtijärvellä on sopivan rauhallista, eikä ole turhaa kiirettä." 

Kiireettömässä ilmapiirissä on hyvä jatkaa juoksua. Elämänmuutoksen myötä Vihtijärven metsätiet ovat tulleet tutuiksi. Vartalo on vetreytynyt, eikä enää tee mieli tupakkaa. Tämän kuun 25. päivä muuttunut mies täyttää 45 vuotta, mutta sitä ei ikiteinistä äkkiseltään uskoisi.

07.10.2008 (LV)