Joulukuu 2008: Eva Oksa

Joulukuu 2008: Eva Oksa

 Eva Oksa, 70


Eva Oksan kodin ikkunasta avautuu Ylimmäisen upea ulappa.

Hyväntekijän joulumieli tulee auttamisesta

Keraamiset enkelit vartioivat portinpielissä, kun ajetaan Lehtorantaan, Ylimmäisten rantatöyräälle. 
Alkuperäisistä - vuonna 1952 rakennetuista - suurista ikkunoista avautuu henkeäsalpaavan hieno järvimaisema. Jykevän talon suojissa asustaa kenties kylän pullantuoksuisin joulumuori, Eva Oksa

Kirkkovaltuutettu Oksa on juuri palannut matkalta Viron Otepäästä. Eikä se matka ollut mikä tahansa matka. Otepäässä on nimittäin Vihdin ystävyysseurakunta, ja Evan tekemällä matkalla jaettiin joulupaketteja otepääläisille vanhuksille ja lapsiperheille.

Lähimmäisen tukeminen tuntuu olevan Evan elämän ohjenuora. Siitä kertoo esimerkiksi halu ohjata kaikki 70-vuotissyntymäpäivänään kesällä saadut lahjarahat kylän kouluhankkeeseen. Myös diakoniamyyjäisten koko tuotto menee koulun kunnostamiseen: tänä vuonna tuo summa oli huikeat 925 euroa. Eva on kuin suojelusenkeli kylän nykyisille ja tuleville koululaisille. "Joulumieli tulee siitä, että voi osallistua yhteisen hyvän edistämiseen", Eva kertoo rauhalliseen tyyliinsä.

Joulun odotus Evalla alkaa juuri näistä diakoniamyyjäisistä, jotka pidetään kappelilla aina ensimmäisenä adventtina. Saman päivän iltana on puurojuhla, joka sekin kuuluu olennaisesti perinteisiin. Myös kauneimmat joululaulut kappelilla sekä kylän pikkujoulut Nummituvalla täytyy kokea vuosittain.

Perinteet kuuluvat paitsi joulunaikaan, myös ystävyyteen: naapurin Irma on nimittäin ollut Evan ystävä, ja naapuri, ihan vauvaiästä saakka. Eva ja Irma Lundell on kastettukin samassa tilaisuudessa. He asuivat Hiiskulassa naapureina. Helsingin-vuosinaan he jakoivat yhteisen huoneen Pitkänsillan kupeesta. Vuodet ovat vierineet, mutta ystävyys on säilynyt. Ja jälleen he ovat naapureita. Aivan kuin enkeli olisi johdattanut näitä kaveruksia läpi elämän. 

Koulun säilyttäminen kylällä on Evallekin sydämen asia. Hän on ylpeä talkoohengestä, jonka avulla rakennusta on korjattu uskomattomalla tahdilla - ja tahdolla. 
"Niin vaan tehtiin aikoinaan Nummitupakin talkoilla, vaikka se ensin tuntui mahdottomalta ajatukselta."

Tekisi mieli tutkia, onko Evan selässä, siinä suurinpiirtein lapaluiden kohdalla, jotain ylimääräistä. Kuten enkelinsiivet.


Evan tärkeät joulumenot tänä vuonna:
30.11. Diakoniamyyjäiset ja puurojuhla
12.12. Kauneimmat joululaulut kappelilla, Eva esiintyy kuorossa
13.12. Nummituvan pikkujoulut
25.12. Jouluaamun hartaus kappelilla, kuoro esiintyy

04.12.2008 Lea Viitaniemi, teksti ja kuva