Joulukuu 2009: Juha Ahvenharju

Joulukuu 2009: Juha Ahvenharju

Juha Ahvenharju, 35

 

Kuvaajan elämä muuttui kiireiseksi

Pakkanen on pannut Alimmaisen pinnan riitteeseen. Hitsi kun kuukin loistaa niin kiehtovasti aamuisen järven yllä. Valokuvaaja Juha Ahvenharju, 35, pitää kyllä varsinaisesta leipätyöstään, nuohoamisesta, mutta nyt olisi pakko pysähtyä kuvaamaan.

"Perhosista tämä oikeastaan alkoi", Ahvenharju sanoo. Hän keräsi vuosia sitten perhosia, mutta yritti vangita niitä myös filmille vaimonsa Sari Ahvenharjun pokkarikameralla. Eihän siitä mitään tullut, piti hankkia parempi kamera.

Kamerahankinnat ovat kannattaneet, minkä jokainen voi käydä toteamassa joulukuun aikana Nummelan kirjaston näyttelyssä Välähdyksiä Vihtijärveltä.

 

Pieni lapsi ja rakennustyömaa

Ahvenharjut ovat oikeastaan maalle hakeutuneita vantaalaisia, mutta Sarin isä Seppo Silvasti oli kotoisin Vihtijärveltä. Kylä oli siis entuudestaan hyvinkin tuttu, kun pariskunta muutti Nummelan kautta Hiiskulan Hurranmäelle neljä vuotta sitten.

Kylälle matka näyttäisi tyssäävänkin, sillä Pohjoiselle Vihtijoentielle on parhaillaan nousemassa oma hirsitalo. Siinä Ahvenharjuilla riittää mukavaa tekemistä, mutta vielä enemmän ja vielä mukavampaa tekemistä riittää ihan toisaalla.
"Sarin vuoro", Juha sanoo, kun äidin sylissä olevan käärön sisältä kuuluu äänekäs rusahdus. Molemmat nauravat. Pieni prinsessa on vasta kahden viikon ikäinen, mutta jo se seuraa silmät sirkeinä aikuisten ja Nila-koirankin keskustelua.

 

Kuva vangitsi kylätunnelman

Sivullinenkin huomaa, että tässäpä tämä elinpiiri taitaa melko tarkalleen olla. Nurmijärven nuohouspiiri, perhe, rakennustyömaa, valokuvaus. "Ennen vähän kalastelin, mutta nyt se on ollut vähän heikkoa", Ahvenharju toteaa.

Kuvausta hän ei silti halua jättää; joskus on hyvä päästä irti arjesta. Juha Ahvenharju on luontokuvaaja, joka ei juuri järjestele kuvauspaikkoja. Hän menee metsään ja kuvaa mitä näkee.

Jos hänen pitäisi valita yksi kuva joulukuisen näyttelyn suosikiksi, se olisi kuva kouluremontista kertovan kyltin pystytyksestä. Kuva on vanginnut jotakin oleellista tunnelmaa kouluhankkeesta ja vihtijärveläisistä. Käykääpä katsomassa!

 

03.12.2009 teksti: Aku Ahlholm Kuvat: Sari Ahvenharju

Juha Ahvenharjun valokuvanäyttely Välähdyksiä Vihtijärvellä Nummelan kirjastossa joulukuun ajan.