Maaliskuu 2009: Mona Setje-Eilers

Maaliskuu 2009: Mona Setje-Eilers

Mona Setje-Eilers, 16


Mona nappasi kainaloonsa 
Vihtkarin Jannan ja Neppi-kissan.

Saksalaistyttö maistoi laskiaispullaa

Vihtijärven kylänraitilla on menneen talven aikana saattanut kuulla puhuttavan myös saksaa tai englantia. 16-vuotias saksalaistyttö Mona Setje-Eilers viettää vaihto-oppilasvuottaan Suomessa, ja on sijoitettuna Vihtijärvelle Vihtkarin Saijan ja Jukan kotiin. 

Mikä sai saksalaistytön lähtemään juuri Suomeen? Monalla ei oikeastaan ole siihen mitään erityistä selitystä. Hän kertoo olleensa aina kiinnostunut Suomesta, erityisesti upeasta luonnosta. Etukäteen hän tiesi sen, että suomen kieli on vaikea. Mona on kuitenkin innokas kielten opiskelija eikä pelännyt ottaa haastetta vastaan! Lyhyessä ajassa hän onkin oppinut ymmärtämään suomea täysin, ja kirjoittaakin sitä erittäin hyvin. Suomen puhuminen tuntuu vielä vieraalta, joten tätäkin juttua tehdessä toimittaja puhui suomea ja Mona englantia.

Monan koti sijaitsee Pohjois-Saksassa lähellä Oldenburgia. Talvisin kotikylässä on harmaata ja loskaista, joten Mona onkin nauttinut viime aikojen lumesta ja pakkasista Vihtijärvellä! Parasta Vihtijärvellä on hänen mielestään hyvä yhteishenki ja ilmapiiri - ihmiset tuntevat toisensa hyvin ja viettävät paljon aikaa yhdessä. "Close community (tiivis yhteisö)", Mona kuvailee. Sekään ei ole ongelma että kauppoihin ja palveluihin on matkaa: Mona käy lukion ensimmäistä luokkaa Klaukkalassa, jossa voi hoitaa tarvittavat asiat ja ostokset. Matka taittuu yleensä aamuisin Jukan kyydillä ja takaisinpäin bussilla. "Suomalainen lukio poikkeaa saksalaisesta siinä että Suomessa on paljon valinnaisia aineita", Mona kertoo. Saksassa kaikki noudattavat samaa lukujärjestystä.

Mona on ehtinyt kurkistaa myös Vihtijärveä ja Klaukkalaa etäämmälle. "Olen käynyt ainakin Turussa, Tampereella, Rovaniemellä, Kajaanissa ja Nurmeksessa", Mona listaa. "Ja Helsingissä luonnollisesti", hän naureskelee. Vapaa-ajallaan hän mm. soittaa kitaraa, ja rakas soitin onkin kulkenut mukana myös Saksasta Suomeen. Lisäksi Monan saattaa bongata vaikkapa Nummituvan naisten kuntopiiristä tai keskiviikon naisten sählystä.

Elämä Vihtkareiden perheessä on sujunut erittäin hyvin, ja huomaa että Monasta on selvästi tullut perheenjäsen. Kotipuolessa ei ole sisaruksia, joten arki Saijan ja Jukan kuusihenkisessä perheessä on varmasti erilaista! "Parasta vaihto-oppilasvuodessa on olla poissa kotoa, hankkia uusia kokemuksia, tavata uusia ihmisiä ja oppia kieliä", kuvailee Mona. Koti-ikävä saattaa joskus käväistä mielessä, mutta vain hetkittäin. "Varmasti jokainen, joka on ulkomailla, ikävöi joskus kotiin", hän arvelee. 

Omituisinta mitä Mona on Suomessa joutunut tekemään on ollut se että talvellakin on menty saunasta uimaan hyisen kylmään järveen. Myös joulu oli erilainen, onhan Mona nyt vihdoin tavannut aivan oikean joulupukin! Saksassa joulupukki tuo lahjat salaa kuusen alle, eikä joulupöydästä löydy kinkkua tai riisipuuroa - sen sijaan tarjolla saattaa olla vaikkapa juustofondueta. Mona ihmettelee myös suomalaisten kovaa kahvin juontia. Äskettäin syödyt laskiaispullat ja hernekeitto olivat uusia tuttavuuksia - ja näistä jälkimmäinen oli vähintäänkin kummallisen näköistä. Odotahan kun päästään pääsiäiseen niin tarjoamme sinulle mämmiä! 

Kotiin Saksaan on tarkoitus palata kesäkuun lopulla. "After juhannus", Mona hymyilee.

 

02.03.2009 Teksti ja kuva: Heli Einesalo