Joulukuu 2010: Pirkko Timonen

Joulukuu 2010: Pirkko Timonen

 Pirkko Timonen, 63

 
Pirkon perheeseen kuuluu Helsingissä asuva tytär, Anna, 31 
sekä lämpöä ja mukavuutta rakastava kissa.

Kyläpoliisin tytär palasi Vihtijärvelle

Pirkko Timonen on paluumuuttaja. Timosen Sirkan ja Auliksen tyttöjä. Pirkko syntyi Helsingissä, mutta pienenä tyttönä hän asui "Timosen mäellä", Kotikummussa. Siellä missä Sillankorvan perhe nykyään asuu. Takaisin Vihtijärvelle, tällä kertaa Hiiskulaan, Pirkko muutti tämän vuoden heinäkuussa "Olin päättänyt, että kun jään eläkkeelle niin muutan maalle. Viihdyin kyllä oikein hyvin kodissani Vanhassa Maunulassa, mutta kun jäin eläkkeelle ja taloon oli tulossa iso putkiremontti, niin päätin että nyt on aika toteuttaa päätös."

Aulis Timonen, Pirkon isä, oli aikoinaan Vihtijärvellä kyläpoliisina. Innokas moottoripyöräharrastaja oli mukana myös monessa, esimerkiksi ideoimassa Nummitupaa. Ihania lapsuusmuistoja Vihtijärveltä on muun muassa uimakoulu Syökerin rannassa - "hienoa, että ranta kunnostetaan", toteaa Pirkko. 


Tämä luokkakuva on Vihtijärven alaluokalta vuonna 1954. Kuukauden
kyläläisemme, 2-luokkalainen Pirkko löytyy alhaalta lukien toisen rivin
keskipaikkeilla tummassa liivihameessa. Opettajan oli tuolloin Anni Taskinen.

Isän työn vuoksi jouduttiin kuitenkin muuttamaan aika usein ja matka vei noin 10-vuotiaan tyttösen mutkien kautta Joensuuhun. Siellä asuu Pirkon äiti vieläkin. Joensuusta lähti Pirkko 60-luvun lopulla Helsinkiin opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Kätilöopistolta erikoistumisopintojen kautta tie vei tutkimustyöhön ja muun muassa Naistenklinikalle. "Työelämävaiheeni on ollut todella mielenkiintoinen ja antoisa, vaikka heittäydyinkin pois tavanomaiselta sairaanhoitajan uralta", kertoo Pirkko tyytyväisenä. Tutkimustyö on vienyt häntä paljon maailmallekin: "Tutkimuksiin liittyviä kokouksia oli Kittilästä Kapkaupunkiin", iloitsee aina matkustamisesta pitänyt Pirkko.

Matkustamisen lisäksi Pirkko moottoripyöräilee ja juoksee. Hän on ollut Vihtijärven Uhkan jäsen jo vuosia ja on edustanut kylämme urheiluseuraa eri juoksutapahtumissa, jopa Berliinissä. Liikunta on muutenkin kuukauden kyläläisemme mieluinen harrastus, Pirkko käy maanantaisin naisten kuntopiirissä ja keskiviikkoisin joogassa. Myös english club kuuluu harrastuksiin, samoin espanjan opiskelu. Pirkko on vaeltanut osan pohjois-Espanjassa Camino de Santiago-reittiä ja tähtäimessä on jatkaa matka loppuun tulevaisuudessa. Pirkko toimii myös palvelutaloyhdistyksen järjestämässä tiistaikerhossa ja oli vetäjänä viime tiistaina. "Hurjan mukavaa", kertoo Pirkko, "Siellä tapasin myös yläluokan opettajani Liisa Valtosen! Oli hyvä kuulla että Liisalla oli niin ihanan lämpimät muistot äidistäni".

Hiiskulassa kuukauden kyläläisemme viihtyy erinomaisesti. "Naapurit, kylä, vuokranantaja, kaikki on hyvin! Olen tosi kiitollinen saamastani lämpimästä vastaanotosta kylällä. Olen ilmeisesti kantanut Vihtijärveä sydämessäni kaikki nämä vuodet", tuumaa Pirkko.

Miltä tulevaisuus näyttää? Hyvältä! Keväällä on tiedossa vielä hetkeksi paluu työelämään. Tulevaisuuden suurena unelmana olisi Pirkolla tietenkin oma pieni talo Vihtijärvellä.

01.12.2010 Teksti ja kuvat: Kaarina Pullinen