Marraskuu 2010: Johanna Stenberg

Marraskuu 2010: Johanna Stenberg

Johanna Stenberg, 31


Pienen Rudolfin ollessa päiväunilla asettui Nöpö-koira emännän kanssa kuvaan.

Uudessa kodissa odotetaan ensimmäistä joulua

Ensimmäinen joulu uudessa kodissa on aina iso juttu. Sitä odottaa myös tuore vihtijärveläinen Johanna Stenberg, ja arvelee että uusia koristeita on hankittava. Ainakin jouluvaloja pitää olla paljon, se on pimeyden keskellä kaunista. Ensimmäistä kertaa joulukuusen voi napata omalta pihalta - ajatus lämmittää jo valmiiksi mieltä. Ja ensimmäistä kertaa joulua vietetään perheenä, esikoispojan Rudolfin ollessa alle vuoden ikäinen.

Oma kivitalo valmistui juuri Rudolfin syntymän aikoihin helmi-maaliskuussa. 
"Sairaalasta oli ehdottomasti päästävä vauvan kanssa uuteen kotiin", Johanna kertoo rakennusaikataulun tavoitteista. Täysin valmis talo ei vielä ole, mutta viimeisiä listoja ehtii kyllä kiinnitellä paikoilleen vaikka taloksi on jo asetuttu. Saunasta puuttuu vielä kiuas ja ovi, mutta nekin on jo hankittu. Pihahommiakin on vielä edessä, mutta kuluneena kesänä sinne perustettiin jo kasvimaa - se oli Johannan ikioma projekti.

"Ihastuin tähän tonttiin heti. Tässä oli paljon puita, ja minun silmissäni se näytti ihan satumetsältä. Pystyin heti silmissäni kuvittelemaan siellä lapsia viilettämässä", Johanna kertoo. Hän on kotoisin Helsingistä, mutta viettänyt ison osan elämästään Joutsassa. Umpikaupunkilaisesta ei siis voida puhua, vaikkakin lastenhoitajan opinnot veivät aikanaan Johannan takaisin Helsinkiin. Sitten hän tapasi tulevan aviomiehensä Mikon. Kun yhteinen elämä eteni siihen vaiheeseen, että lapsistakin jo puhuttiin, alkoi mielessä siintää muutto rauhallisempaan ympäristöön. Mikon isä asuu Haimoossa, joten Vihtijärvikään ei ollut aivan vieras paikka. Vihtijärveltähän on hyvä suora tie Johannan työpaikalle Kannelmäkeen, ja kun sopiva tontti löytyi, oli päätös pian tehty.

Pariskunnan ihastumisesta Vihtijärveen kertoo jotain se, että heidät vihittiin Vihtijärven kappelissa vuosi sitten syksyllä. Siis silloin, kun ei edes vielä oltu kyläläisiä. Hääjuhlaa vietettiin Ylisepässä, ja hääkuva napattiin Ylisepän pihalla ison tammen alla.

Kahdeksan kuukautta vihtijärveläisenä on takana, ja pariskunta vaikuttaa tyytyväiseltä.
"Kun alun perinkin asennoitui siten, että palveluita on melko vähän ja auto on oltava käytössä, ei asiassa ole mitään ongelmaa." Ainoastaan neuvolan palveluita Johanna kaipaisi omalle kylälle, kun tällä hetkellä perheessä ei ole kahta autoa.

Stenbergien perheessä eletään toiveiden toteutumisen aikaa. Yksi toive jo toteutui, kun monta vuotta haaveissa ollut talo valmistui. Toinenkin toive Johannalla olisi. Että voisi mahdollisimman pitkään hoitaa omat lapset kotona. Jatkoaikaa kotiäitiydelle onkin jo luvassa, sillä toista lasta odotetaan syntyväksi ensi keväänä. Johannan toive satumetsän lapsivilinästä on yhtä askelta lähempänä.

01.11.2010 Teksti ja kuvat: Heli Einesalo