Heinäkuu 2010: Marina Selenius

Heinäkuu 2010: Marina Selenius

Marina Selenius, 30


Marina Seleniuksen kesämökiltä avautuu näkymä Ylimmäisille.

Helsinkiläinen arvostaa lyhyttä mökkimatkaa 

Heinäkuu on otollisin aika bongata mökkiläinen kylältämme. Vihtijärvellä on noin 250 mökkiä ja 
arviolta 500 kesäasukasta, siispä kylämme väkimäärä on juuri nyt peräti tuplaantunut talvikuukausiin verrattuna. 

Kesävihtijärveläisten kaartiin kuuluu myös Marina Selenius, 30, joka on viettänyt lapsuutensa kaikki kesät sukumökillään Ylimmäisten jyrkän rantatörmän päällä. 

"Lapsuuden kesät olin tiiviisti Vihtijärvellä. Kaupungissa oltiin vain muutamia päiviä", Marina 
muistelee. Pyöräretket, uimareissut ja teini-iän hengailut kylällä ovat lämpiminä muistoina mielessä.

Nykyään Marina tulee Vihtijärvelle ainakin pari kertaa kesässä. Hieman on havaittavissa harmistusta, ettei useammin. Juuri tällä hetkellä elämässä ei ehdi. Mutta juhannukset vietetään aina täällä, eikä Nummituvan juhannuskisoja voi jättää väliin. "Kerran olin kaupungissa juhannuksen. Se oli tylsin juhannus ikinä!", Marina tuumaa. Myös juhannusfestarit on kerran kokeiltu - ja todettu, että ei kiitos. Juhannuksena kylällä näkee vanhoja tuttuja ja mökkinaapureita, ja kisoissa on hyvä tunnelma.  

Marina kehuu paikan yhteishenkeä ja tuntee olonsa täällä kovin kotoisaksi. Naapurit ovat avuliaita, ja monet käytännön ongelmat on ratkaistu kylän omien "mökkitalkkareiden" avulla. Marinan suvun mökiltä on vain kivenheitto Solvallan rantaan, ja noin viisivuotiaana Marina tutustuikin Kuuselan katraaseen. "Oli tärkeää, että sain muodostettua oman sosiaalisen viitekehykseni." Annan kanssa Marina osallistui myös silloisiin teinimeininkeihin ja kuului vakiokasvoihin kylän kesämenoissa. 

Yksi mökkikylän parhaimmista puolista on sen sijainti. "Mökille voi hurauttaa vaikka vain yhdeksi yöksi, jos siltä tuntuu. Matka on niin lyhyt." Mökkireissua ei niinkään tarvitse suunnitella ja uhrata tuntikausia matkantekoon. Myös kylän palveluihin Marina on tyytyväinen. 

"Syökerin tupa on huippujuttu", Marina kehaisee. Tämänkin mökkireissun pelasti se, että kioskilta 
sai kätevästi ostettua hammasharjat kotiin jääneiden tilalle. "Eikä tarvitse lähteä sen kauemmas, Syökerin tupa on sopivasti kävelyetäisyydellä." 

Marina nauttii heinäkuussa lomasta, jota koristavat kahdet häät, eikä mitään muita suunnitelmia. Todennäköisesti Marina viettää osan lomastaan myös tuon tumman hirsimökin kuistilla nautiskellen Ylimmäisten kimalteista. 
"On oikeastaan aika mahdoton ajatus, että tätä paikkaa ei olisi", Marina kiteyttää. "Tämä on kyllä niin mun juttuni!" 

01.07.2010 Teksi ja kuvat: Lea Viitaniemi