Toukokuu 2012: Benito Orellana

Toukokuu 2012: Benito Orellana

Benito Orellana, 44 


"Muutto Vihtijärvelle oli kuin lahja taivaasta. Täällä on tilaa sielulleni", Benito kuvailee.

Arkkitehdin sielulla on nyt tilaa

Chileläinen arkkitehti Benito Orellana asuu Hiiskulan Harakkamäessä. Viime vuoden syyskuussa Helsingistä tänne muuttanut aurinkoinen esteetikko on haalinut asuntoonsa paljon edullisia kalusteita muun muassa nettikirpputoreilta. Sitä ei meinaa uskoa, sillä koti voisi olla vaikka sisustuslehden sivuilla.

Seinille Benito suunnittelee vielä kehystävänsä omia maalauksiaan. Taide on miehelle muun muassa tapa käsitellä elämäänsä tulevia vastoinkäymisiä. Luovuus lisääntyy vaikeina aikoina. Maalaamisen lisäksi Benito runoilee. Runous tuntuu olevan hänelle intohimo. Sitä hän haluaa käyttää myös välineenä opettaessaan espanjan kieltä. Opettamisen lisäksi Benito on Suomessa asuessaan työskennellyt ainakin lastenhoitajana ja kääntäjänä. Ja tietenkin arkkitehtina, joka on hänen varsinainen ammattinsa.

Benito on kosmopoliitti, sillä hän on pienestä pitäen kiertänyt maailmaa, aluksi isänsä työn vuoksi. Asumisesta eri maissa on tarttunut taito sulautua eri kulttuureihin ja kotiutua uusiin paikkoihin. Mutta miten ihmeessä chileläinen on nyt täällä, pienessä Suomessa?

"Miksipä yleensä ulkomaalaiset miehet tulevat Suomeen?", Benito virnuilee. Rakkauden vuoksi, tietenkin. Vuonna 1998 hän tapasi suomalaisen naisen, ja sittemmin he perustivat perheen. Yhteiselo päättyi, mutta siitä on jäljellä rakkaat 6- ja 7-vuotiaat lapset. Ikäväkseen hän ei kuitenkaan saa tavata lapsiaan kovinkaan usein. Kaipuutaan hän helpottaa kirjoittamalla heille runoja.

Ennen muuttoa maalle Benito asui pitkään  Helsingin Ullanlinnassa, meren äärellä. Siellä riitti ystäviä, seurapiirejä ja menoja. Auttaminen, kulttuuri- ja hyväntekeväisyystyö on Benitolle lähellä sydäntä. Hän haluaisi auttaa myös Vihtijärven kyläyhteisöä jollain tavalla, tarjoamalla omaa osaamistaan ja kontaktejaan. Hän voisi myös opettaa espanjaa, mikäli kiinnostusta on.

"Jos vain jotenkin voin auttaa, teen sen oikein mielelläni!", hän ilmoittaa valoisasti.

Benito ylistää naapureitaan ja kyläläisiä, joihin hän on ennättänyt tutustua.

"Maaseudulla ihmiset ovat aitoja, ja he oikeasti haluavat olla avuksi. Kaupungissa tullaan tervehtimään, koska se on kohteliasta. Maalla taas ihmiset oikeasti haluavat tietää, kuinka voit."

1.5.2012 Teksti ja kuva: Lea Viitaniemi