Koulun teknisen työn opetustilat saivat joululahjan

Koulun teknisen työn opetustilat saivat joululahjan

Vihtijärven koulun teknisen työn opetustila on ilmeisesti eri syistä jäänyt vuosien varrella työvälineiden ja materiaalien kannalta lapsipuolen asemaan. Tämän totesi Petri Palonen, kun kevään etäopetuksen alkaessa tytär toi kotiin keskeneräisen työnsä teknisen tunnilta.

Perehdyttyään tilanteeseen, tuli Pete siihen tulokseen, että jotain pitäisi taas tehdä. Edellisen kerran hän oli mukana päivittämässä teknisen työn opetustilojen välineistöä Huuhtasen Jarnon ollessa rehtorina viitisen vuotta sitten. Tällä kertaa Pete kutsui mukaan tuttuja yrityksiä ja yrittäjiä kasaamaan koulun ”veistoluokkaan” erilaisia työvälineitä, jotta teknisen työn opetus ei olisi ainakaan niistä kiinni. Ennen joulua kiikutettiinkin koululle höyläpenkillinen työkaluja ja tarvikkeita.


Vannesaha, akkuporakone, hiomakone ja erilaiset tarvikkeet ja monet muut eri työvälineet päätyivät joululahjaksi Vihtijärven koulun veistoluokkaan. Pakettia olivat avaamassa Veeti Järvenpää (vas), Valtteri Palonen, Emma Saltio ja tuntiopettaja Tomi Salonen.


Hermannin Sähköpalvelu, Pop Design Paja, Kuljetus Raappana, EJP-Saneeraus, Makita Finland, Kuljetusliike J. Vihtkari, Finnprotec, Würth, Rakspeed ja K-Rauta Karkkila osallistuivat työkalukeräykseen. Paketin myötä he toivottivat hyvää joulua Vihtijärven koulun oppilaille ja opettajille. Kortissa toivottiin lahjan sisällön lisäävän tekemisen mielekkyyttä ja antavan oppilaille onnistumisen iloa.

Myös kunta oli huomannut puutteet

”Käytössä oleva teknisen työn tila ei kaikilta osin mahdollista opetussuunnitelman mukaista opetusta. Välineistö on kulunutta ja vähäistä”, teilasi Vihdin kunta Vihtijärven koulun teknisen työn opetustilojaan Lapsivaikutusten ennakkoarvioinnissa syksyllä 2020 koulun lakkauttamisyrityksen tiimellyksessä. Teknisen työn opetustilat sijaitsevat ”punaisella koululla”, kunnan omistaman rakennuksen pohjakerroksessa.

Käsillä tekemisellä on ihmisen aivoille, keholle ja mielelle tärkeä positiivinen merkitys. Erilaisia perusvempaimia on hyvä osata käyttää myös aikuisena. Joillakin oppilaista on mahdollisuus opetella ja harjoitella erilaisten työvälineiden, materiaalien sekä tekniikoiden käyttöä kotona, mutta aina se ei ole mahdollista. Jos materiaalit tai työvälineet ovat puutteelliset, ei tekemisestä ja sen oppimisesta ehkä saakaan toivottua onnistumisen iloa. Käsitöiden tekemistä opetetaan ja harjoitellaan koulussa syystä; kukaan ei ole seppä syntyessään.

(KP, kuva: PP)