Kesätyön touhussa Hiiskulan kartanolla

Kesätyön touhussa Hiiskulan kartanolla

Ryhmäkuvaan ennättivät Matias, Niklas, Miro, Joona, Roosa ja Sofi sekä Joe-työnvalvojakoira.

Tänä kesänä kahdeksan nuorta sai kesätöitä Hiiskulan kartano miljööstä. Useammalle nuorelle tämän kesän työ onkin ensimmäinen työpaikka. Joona, Sofi, Roosa, Aleksi, Miro, Matias ja Niklas ovat reippaita nuoria, paikallisia ja vähän kauempaakin on Vihtijärvelle tultu työn touhuun. Työn ohjaaja Paula (jonka Joe-koira osallistuu myös välillä kesätöiden valvomiseen) on hänkin ensikertalainen Hiiskulassa, vaikkakin nuorten parissa työskentely on hänelle tuttua entuudestaan muusta opetustyöstä.

Kesäkuussa töitä on tehty mm. viheralueilla, kitketty puutarhoja, raivattu raivaussahalla. On opittu istuttamaan pensaita, ajamaan ruohonleikkurilla ja traktorilla. Siivoiltu latoja ja raivattu risuja. "Siistiä sisähommaa" on löytynyt vanhasta hirsitalosta, jossa putsattiin kattoja ja seiniä -sekä tutkittiin seinistä löytyviä vanhoja tekstejä. Aarteen metsästystä on tullu tehtyä työn ohella vanhan hevostallin ympärillä, josta mullan alta löytyi vanha hevosenkenkä sekä muuta takorauta esinettä.

Työelämässä tarvitaan paljon myös muita taitoja, joihin Hiiskulan kartano haluaa antaa eväinä nuorille myöhempää elämää varten. Työturvallisuus on ensiarvoisen tärkeä asia! Tähän saimme koulutusta asiantuntijalta; miten toimitaan hätätilanteessa ja erityisesti millaisia asioita löytyy ensiapulaukusta ja millaisissa tilanteissa näitä tarvikkeita käytetään. Seuraavalla viikolla kylässä kävi alkusammutus kouluttaja. Tulipalon sattuessa on hyvä osata toimia ripeästi. Koulutuksessa nuoret pääsivät harjoittelemaan mm. sammutusta vaahtosammuttimilla.


Muita työelämän taitoja ja asioita käydään päivittäin läpi Paulan ohjauksessa työn tekemisen lomassa; Miten rakentuu hyvä työilmapiiri? Miten työelämässä voi itse hyvin? Millaisia odotuksia on työnantajilla ja mitä työnteko ylipäätään tarkoittaa?


Paula opastaa kesätyöntekijöitä päivän töihin.

Viheralue työ on paikoin fyysisesti raskasta kuumana kesäpäivänä, joten on hyvä miettiä omia voimavaroja ulkohommiin hakeutuessa. Työpäivät alkavat tästä syystä jo aamu kahdeksalta, aamun viileät tunnit kannattaa hyödyntää. "Mä olen ainakin oppinut menemään aikasemmin nukkunmaan ja syömään paremmin". "Mä oon ymmärtänyt, että pitää juoda paljon vettä…" toteavat Roosa ja Matias, kysymykseen mikä on ollut tärkein oppi tähän mennessä.  Työelämässä paras oppi onkin varmasti juuri tämä, oivallus siitä, että on tärkeää pitää huolta itsestä ja sitä kautta on energisempi ja mukavampi työtoveri ja työntekijä.

Hiiskulan kartanossa tehdään kesätöitä vielä heinäkuun ajan. Kesätyö ulkona, mikäs sen mukavampaa Suomen kauniissa suvessa!

(Teksti ja kuvat: Paula Nordfors)