Kati Outisen Alli valloitti Nummituvan

Kati Outisen Alli valloitti Nummituvan

Hurmaava taiteilija ja esiintymisen rautainen ammattilainen Kati Outinen houkutteli Nummituvalle noin 150 katsojaa sunnuntai-iltapäivänä 24.10.2021. Aiheena oli tärkeä, yleinen ja lähes jokaista jossain elämän vaiheessa jollain tavoin koskettava asia: muistisairaus.

Kati Outinen muuttui muistisairaaksi Alliksi puolituntisen esityksen alkaessa. Alli oli liikuttava, välillä huvittavakin hahmo. Olisiko puhelimen pin-koodi Ranskan vallankumouksen vuosiluku vai oma syntymäpäivä?  Ovatko avaimet, rahapussi, juomapullo ja kauppalista mukana kauppaan lähtiessä? Sillä sinnehän Alli varmaan oli menossa, kun kauppalista kerran on tuossa. Elina-ystävä auttaa Allia ja puhelimen pin-koodikin selviää lopulta: 0000. Esityksen lopuksi Alli muuttui taas Kati Outiseksi.

Ajatuksia herättävän esityksen jälkeen oli mahdollisuus keskusteluun ja moni jäikin juttelemaan aiheesta. Vaikka aihe voi olla vaikea ja varsinkin läheisen muistisairaus voi aiheuttaa huolta, harmia ja suruakin, jäi esityksestä ja sen jälkikeskustelusta hyvä ja rauhallinen mieli. Kuten Outinen tekstissään kirjoittaa: ”Miksi surra sitä, mihin ei enää kykene, kun voi iloita siitä, mitä vielä osaa.”


Nummitupa täyttyi juhlallisesti lehteritä myöten kun voitiin kerääntyä yhteisen esityksen äärelle.

Kylän yhdistysten järjestämille esityksille toivottiin jatkoa

Kylän yhdistysten yhdessä järjestämä tilaisuus onnistui yli odotusten. Idea esityksestä tuli Palvelutaloyhdistykseltä ja tilaisuuden toteutuksen koordinoi kyläyhdistys. Esityksen järjestämisen taloudellisesti mahdollisti Vihtijärven Osakaskunta. Vihtijärven Marttojen kahvilassa ennen ja jälkeen esityksen kävi kuhina ja kaikki leivonnaiset myytiin viimeistä myöten. Katsomon penkkien roudauksesta vastasi VPK ja narikasta VPK:n nuoriso-osasto. Ovinaisena ja lippujen myyjinä toimivat useaankin yhdistykseen kuuluvat henkilöt vapaaehtoisina. Kaisa Kuusela lausui yleisön ja taiteilijan tervetulleeksi ja Antti Virmavirta ojensi esiintyjälle esityksen lopuksi Riitta Rinteen toteuttaman upean kiitoskimpun sekä Vihtijärvi-tuotepussin. Pussiin oli saatu kylän yrittäjien tuotteita: Ahvenharjun hunajapurkki, TouchWildin tattisuolapurkki, Taikapajan heijastava kettu ja kyläkirja Vihdin kruunu.

”Tätä lisää”, kuului olevan useammankin katsojan ensireaktio esityksen jälkeen. Kylän yhdistykset jäävätkin miettimään, mitä seuraavaksi. Mikäli sinulla on hyvä idea kylälle sopivasta esityksestä, lähetä ideasi kyläyhdistykselle yhteydenottolomakkeella tai kerro ajatuksestasi oman yhdistyksesi edustajalle.

Apua muistiongelmiin

Joidenkin lähteiden mukaan peräti joka kolmas yli 65-vuotias ilmoittaa kärsivänsä muistioireista. Suurimmalla osalla heistä ei kuitenkaan ole kyseessä muistisairaus, sillä ohimeneviä muistivaikeuksia voivat aiheuttaa muun muassa kiire, stressi, väsymys ja masennus, alkoholi tai muut päihteet ja lääkkeet. Silloin, kun muistioireet pitkittyvät tai pahentuvat, on tärkeää selvittää niiden syy. Muistisairauteen sairastuu Suomessa joka vuosi noin 14 500 henkilöä.

Vihtijärvi kuuluu käytännössä Perusturvakuntayhtymä Karviaisen alueeseen. Mikäli kärsit mielestäsi epänormaaleista muistiongelmista, kannattaa olla yhteydessä esimerkiksi muistipoliklinikalle, josta voit saada lähetteen lääkärin kautta muistitestiin. Karviaisen internetsivuilla tässä linkissä on tuore opas muistisairaalle ja läheiselle.

(KP, otsikkokuva ESJ)