Kati Outinen esiintyy Nummituvalla

Kati Outinen esiintyy Nummituvalla

Näyttelijä Kati Outinen esiintyy Vihtijärven Nummituvalla su 24.10.2021. Esitys on Outisen käsikirjoittama, ohjaama, puvustama ja lavastama Niin kauas kuin omat siivet kantaa.
Kahvila ja lipunmyynti aukeavat klo 14, esitys alkaa klo 15. Esitys kestää puoli tuntia. Esityksen muotona on monologi, jonka jälkeen on mahdollisuus keskusteluun esiintyjän ja katsojien välillä.

Alli on aina ollut kiltti. Alli sai aina koulussa kiitettäviä numeroita, etenkin käytöksessä. Alli valmistui yliopistosta kiittäen hyväksyttynä. Nyt Allilla on diagnosoitu muistisairaus. Alli haluaa olla siinäkin kiitettävä. Ja hyväksytty.

Niin kauas kuin omat siivet kantaa on esitys muistista ja minuudesta. Sen päähenkilö on Alli, työikäinen ihminen, muistisairas. Alli yrittää pärjätä muuttuneessa arjessaan. Allin uusi elämä on sarja hauskoja, liikuttavia, absurdeja ja traagisia tilanteita, joissa Alli yrittää luovia parhaan kykynsä mukaan.

Olenko minä minä, vaikka en muistakaan parasta ystävääni? Miten löydän perille, vaikken muistakaan, mihin olen menossa? Minkälaista apua haluan ja tarvitsen? Häpeänkö tilannettani? Häpeävätkö muut tilannettani? Olenko potilas vai asiakas? Onko minulla oikeuksia? Pitääkö osata olla oikeanlainen muistisairas?

Esitys luo siltaa järjen ja sydämen välille

Diagnoosi muistisairaudesta mullistaa elämän, eikä vain diagnoosin saaneen elämää, vaan kaikkien häntä lähellä olevien elämän, puolison, sukulaisten, ystävien ja työtovereiden elämän.

Kati Outinen kertoo: ”Esityksen käsikirjoituksen pohjana ovat omat kokemukset muistisairaiden vierellä kulkemisesta, keskustelut muistisairaiden ja heidän omaistensa kanssa, erilaiset dokumentit, tutkimukset, esseet, kolumnit, fiktiot. Materiaalia kertyy koko ajan lisää - jokaisella kohtaamallani ihmisellä, jolle olen esitykseni aiheesta puhunut, on jonkinlainen suhde muistisairauteen, on se sitten siihen liittyvä omakohtainen kokemus tai pelko siitä, että itse sairastuu. Olen saanut kuulla liikuttavia, hulluja, hauskoja ja koskettavia tarinoita sairauden kosketuksesta ihmisten elämään”.

Esitys valottaa sitä psykofyysistä ja emotionaalista maailmaa, jonka diagnoosin saanut kokee. Sen tarkoitus on tuottaa alkusysäys ymmärrykselle ja keskustelulle muistisairaiden, heidän läheistensä ja hoivahenkilökunnan välille. ”Miksi surra sitä, mihin ei enää kykene, kun voi iloita siitä, mitä vielä osaa.”

Esityksen järjestävät Vihtijärven kylän yhdistykset yhdessä. Liput maksavat 10 €/5 € (eläkeläiset, opiskelijat, varusmiehet) ja niitä voi varata etukäteen sähköpostitse paivi.putkonen-hegazi@evl.fi. Lipun voi ostaa myös ovelta, maksuvälineeksi käy käteinen ja tavallisimmat maksukortit. Lämpimästi tervetuloa Nummituvalle!

(koonnut: KP, kuvat: Antti Haanpää)