Kaatunut puu aiheutti sähkökatkon

Kaatunut puu aiheutti sähkökatkon

Viime viikon perjantai-iltana 2.12.2016 sähkökatkos pimensi osan Vihtijärven kylästä. Sosiaalisessa mediassa ihmeteltiin sähkökatkon alkamisen aikoihin havaittuja outoja valo- ja ääni-ilmiöitä. Mitä tapahtui?

Carunan käyttökeskuspäällikkö Kimmo Vainiola kertoi toimitukselle, että sähkölankojen päälle oli Karkkilantien varrella Koivulehdontien kohdalla kaatunut puu, joka aiheutti keskijänniteverkkoon oikosulun. Kun keskijänniteverkkoon tulee oikosulku, aiheuttaa se voimakkaan valoilmiön ja myös paukahduksia tai muuta ääntä. Valoilmiö muistuttaa vähän salamaa, mutta on paljon voimakkaampi ja pilvisellä säällä se heijastuu komeasti pilvistä maahan päin (vrt pilvisalama).

Tästä siis johtuivat välähdykset ja äänet perjantai-iltanakin. Carunan tiedon mukaan sähköverkon vika on näkynyt paikallisesti kolme kertaa perjantai-iltana välähdyksinä, klo 22.42., 22.43 ja viimeisin klo 22.57. Sähkökatko kylällä alkoi siis klo 22.42 ja päättyi lauantain puolella klo 0.42.

Oikosulun keskijänniteverkkoon voi saada aikaan myös lankojen päälle pudonnut risu. Keväisin ja syksyisin muuttolinnut voivat törmäillä sähköjohtoihin, myös orava voi saada joskus aikaan oikosulun hyppiessään sähköjohtojen välissä. Kun oikosulun aikaansaanut ilmiö sammutetaan lyhyellä sähkökatkolla, korjautuu vika usein itsekseen, eikä sähkömiesten tarvitse tulla paikalle lainkaan. "Tämä näkyy asiakkaille lyhyinä sähkökatkoina ja kansankielellä tunnetaan paremmin sanalla räpsy", kertoi Kimmo.

Jos havaitset, että jokin uhkaa sähköverkon toimivuutta, voit ilmoittaa siitä vikailmoituslomakkeella Carunan kotisivuilla tässä linkissä tai kiireellisissä tapauksissa Carunan maksuttomaan vikailmoitusnumeroon 0800 1 95011.

Tästä voit lukea sähkökatkoihin varautumisohjeet ja tästä toimintaohjeet sähkökatoksen ajaksi.

(8.12.2016 KP)