Jäljet & Jätökset -luontoilta kylätalolla oli menestys

Jäljet & Jätökset -luontoilta kylätalolla oli menestys

Vihtijärven kyläsivuilla kerrottiin 16.1.2023 luonto-ohjaajaksi opiskelevan Juuli Sildin työharjoittelusta Vihtijärvellä.
Harjoitteluun liittyen Juuli ja Vihtijärven kyläyhdistys järjestivät yhteistyössä kylätalolla 28.2.2023 Jäljet & Jätökset tunnistusillan. Tunnistusiltaan osallistui lähes 20 kyläläistä. Jälkiä ja jätöksiä auttoi tunnistamaan paikallinen metsästäjä ja kyläneuvos Risto Kivistö. Ristolle ojennettiin tapahtumassa myös synttärikukat luontotiimin puolesta.


Leena Weiste ojensi luontoillan asiantuntija ja kyläneuvos Risto Kivistölle kukat taannoisen syntymäpäivän johdosta.

Tapahtumassa käytiin ensin läpi Riston ottaman valokuvat ja sen jälkeen tarkasteltiin kyläläisten lähettämiä valokuvia. Tapahtumassa oli paljon keskustelua myös susista ja miten suden jäljet erotetaan koiran jäljistä. Valokuviin oli taltioitunut susien lisäksi myös karhun, ilveksen, ketun, peurojen, hirvien, metsäjänisten, mäyrien ja myös lintujen jälkiä. Kylällä on myös nähty villisian jälkiä ja aikuisen karjun koko oli monelle yllätys.


Isoa huolta herätti alueella liikkuvat koirasudet. 1.6.2019 tuli voimaan laki, jonka mukaan koirasusien tuominen Suomeen, sekä niitten hallussapito, kasvattaminen, kuljettaminen, myyminen ja luovuttaminen on kielletty. Koirasusia ei myöskään saa päästää ympäristöön. Ennen lain voimaantuloa laillisesti hankitut koirasudet voi pitää lemmikkinä sen luonnollisen kuolemaan saakka. Koirasudet ovat uhka luonnon monimuotoisuudelle (Lähde: vieraslajit.fi, koirasusi).


Kyläläiset oli myös ottaneet mukaan itse kerättyjä sulkia ja lintujen munakuoria, näitäkin tarkasteltiin ja parhaan mukaan tunnistettiin. Mielenkiintoa myös herätti pöllön oksennuspallo.
Kylällä liikkuvien eläinten ja lintujen tunnistaminen auttaa ymmärtämään ympäröivä luontoa ja luonnon monimuotoisuuden tärkeyttä. Tapahtuma saa varmasti jatkoa.

(JS, teksti ja pääkuva, tekstikuva PPH)