Erilainen musiikkitilaisuus Vihtijärven Kappelissa

Erilainen musiikkitilaisuus Vihtijärven Kappelissa

Sairaalamuusikko Anna Brummer yhdessä kitaristi Ville Toiviaisen kanssa toteutti yhteisen musiikkimatkan sunnuntaina 30.6.2019. Tilaisuus toteutettiin Vihdin seurakunnan Kesämusiikkia seurakunnassa -konserttisarjassa Vihtijärven Kappelissa.

Matka oli Annan työssään sairaalassa kohtaaman henkilön mielimusiikkia. Anna tekee arvokasta ja tärkeää uudenlaista muusikontyötä kohtaamalla saattohoidossa olevia potilaita, yhteistyötä hän tekee esimerkiksi Helsingin Suursuon sairaalan ja Terhokodin kanssa. Neljän vuoden ajan Anna Brummer on ollut tämän uuden toimintatavan pioneerina, tunnustellen aistien, kuulostelen näiden henkilökohtaisten kohtaamisten vaikutusta vastaanottajaansa. Musiikin avulla kivut voivat helpottua ja omia elämänvaiheitaan ja tunteitaan voi käsitellä uudella tavalla.

 

Pääsimme yleisönä mukaan potilaan elämäntarinoihin ja mielenmaisemiin. Niin minä neitonen -laulu aloitti iltapäivän. Ville Toiviainen säesti kitaralla, välillä Anna säesti itseään kanteleillaan, kalimballa tai kappelin uruilla. Mielentilasta ja tunnelmasta toiseen matkasimme mm. lapsuuden Metsäpirtistä, Karjalan kunnailta kesäpäivään Kangasalle. Kodin kynttilöiden loisteesta kuljimme Heijastuksen kautta Evakon lauluun. Liisa pien johdatti Oi Kesän kirkkaaseen. Laulujen kirjo kimmelsi ja pisaroi kaihoa, kaipausta, ystävyyttä, eron tuskaa ja yhteisiä hetkiä läheisten kanssa. Tove Janssonin Syyslaulun sanat ja tunnelma saivat viimeistään kyyneleet kuulijoiden silmäkulmiin. Jukka Kuoppamäen säveltämä Anna mulle tähtitaivas oli toivoa herättävä ja Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen tekstiin perustuva Seitsemän miehen voima -laulu voimauttava. Klaani-elokuvasta tuttu, ihana Balladi (Aamuyöstä aistein avoimin  -laulu) taas johdatti meidät uuteen aamuun, Morning has broken, suomeksi sanoitettuna Nousta sain aamuun, jonka lauloimme yhteislauluna.

Annan kaunis laulu täytti intensiivisesti kappelin ja n. 60-henkinen yleisö oli vaikuttunut ja kiitollinen tästä musiikkimatkasta. Tilaisuuden päätteeksi Anna kehotti meitä kuulijoita miettimään omia valintojamme mielemme musiikiksi. Minkälainen olisi sinun listasi?

 

Teksti: Pirkko Karjalainen, Kuvat: Asko Ojanne