”Älä usko, mutta kokeile”, kehottaa luontokurssin luennoitsija

”Älä usko, mutta kokeile”, kehottaa luontokurssin luennoitsija

Vahvistuva Vihtijärvi –hankkeen luontokurssin aiheena oli jo kolmatta viikkoa sitten, sunnuntaina 4.2., Kuun vaikutus luonnossa kansanperinteen mukaan. Reportterilla meni reilusti yli puoli kuuta tointua valtavasta informaatiomäärästä.

Maailma muuttuu ja muutoksen vauhti kiihtyy, mutta yksi asioista, johon ihmiset eivät ainakaan vielä voi onneksi sen kummemmin vaikuttaa, on kuu. Kuun vaikutuksesta luontoon, ihmisiin sekä siihen liittyvästä kansanperinteestä kertoi paikalle saapuneille parillekymmenelle kiinnostuneille puutarhayrittäjien tytär, informaatioteknologian työuralta irtautunut Yläkuu kustannuksen perustaja Anne Pöyhönen.


Anne Pöyhönen luennoitsi erittäin kiinnostavasti kansanperinteestä ammennetusta kuutietoudesta. Samana päivänä avatun taidenäyttelyn teokset soipivat erinomaisesti luontokurssin aiheeseen.

Kuinka voi luennoida ilmiöstä, jota ei ole tieteellisesti todistettu? Gravitaatioteorioita on neljä. Auringon ja Kuun vetovoima saavat aikaan valtavan laajoja liikkeitä maankuoressa, vuorovesi nostaa ja laskee maailman meriä. Välillä maailma tuntuu tanssivan jonkun ulkopuolisen puhaltajan pillin mukaan. Puhtaasti tieteellisiä tuloksia kuun vaikutuksesta ei ole. Vaan vanha kansa tiesi paremmin: kuun voima on suurempi kuin voimme ymmärtääkään.

”Kuun vaikutus vuorovesivoimaan on on 2/3 ja auringon taas 1/3”, kertoi Anne. Keväällä tietenkin ilma lämpenee auringon korkeuden kasvaessa, luonto herää ja kasvu alkaa. Auringon korkeuden laskiessa syksyllä luonto vaipuu horrokseen lämpötilan ja valon määrän vähenemisen vuoksi. Sesongin ulkopuoliset hommat voivat silti vuodenajasta riippumatta onnistua, jos toimii perimätiedon mukaan kuun vaikutuksen huomioiden.

Odottaa kuin kuuta nousevaa…

…ei ole ainoa kuuhun liittyvä sanonta. Esille tuotu sanonta ”Koskaan ei ole aikaa tehdä kunnolla, mutta aina on aikaa tehdä uudestaan”, aiheutti pienen piston itse kunkin kuulijan sydämeen. Evoluutio on onneksi karsinut ne, jotka eivät kuun vaikutuksista ole tienneet, uskoneet tai muistaneet. Eräskin kuun vaikutuksesta tietoinen viljelijä oli todennut, että ”minä olen niin köyhä, ettei ole varaa kylvää kahta kertaa” tarkoittaen, että väärällä kuunvaiheella kylvetty ei tuottaisi satoa.

Kuu ei vaikuta ainoastaan luonnossa ja pellolla. Nousevan kuun aikaan on hyvä aika esimerkiksi pitää häät, perustaa yritys ja juhlia. Parhaat juhlat, paras juhlimiskestävyys ja juhlista toipuminen ovat tietysti täyden kuun aikaan. Yläkuulla ylöspäin kasvavien kasvien kylvöt onnistuvat parhaiten, ja kuivattavat yrtit säilyvät tuoreimpina. Pohjoistuulella ei kuitenkaan kylvetä.Nousevalla kuulla on myös hyvä aika suunnitella.

Laskevalla kuulla rakennetaan. Silloin on hyvä aika tehdä rakennuksen perustuksia, pystyttää tolppia, perustaa komposti ja kevään tullen istuttaa perunaa tai kylvää juurikasveja. Rakennustöille ja maalaamiselle alakuu on oivallista aikaa. Vanhojen, hyvin säilyneiden latojen kiviakrobatiaperustukset aiheuttavat kieltämättä joskus ihmetystä; miten voi olla mahdollista että summittaiselta näyttävä ladonta voi pysyä vuosikymmenestä ja jopa -sadasta toiseen?! Olisikohan sommitteluajankohdalla ollut tekemistä asian kanssa?

Myös vesakontorjuntaan, rikkaruohojen kitkemiseen ja kaikenlaiseen tuhoamiseen ja hävittämiseen alakuu ja etenkin sen viimeiset päivät ovat parhaita aikoja.

Kuinka voi tietää, onko nyt sitten nouseva vai laskeva kuu? Tähänkin löytyy muistisääntö: ”oikea uusi enenevä, vasen vanha vähenevä”. Kun siis menet nyt (2.3. saakka) ulos katsomaan taivasta ja kuun oikea puoli on näkyvissä, on nouseva eli kasvava eli yläkuu. Kun vilkaiset taivaalle selkeänä iltana esimerkiksi 9.3., (viikko täysikuun pöllöretken jälkeen), huomaat että kuusta on näkyvissä sen vasen puoli. Kuu on siis vähenevä eli laskeva eli alakuu.


Vaikka maisema kylätalon ikkunasta oli kauneimmillaan, kuunteli yleisö herpaantumatta mielenkiintoista luentoa.

Ajoitus ratkaisee

Luennolla annettiin myös joitakin vinkkejä sekä päivämääriä kokeiden tekemistä ja eri töiden ajoittamista varten. Opimme, että myös säätä voi ennustaa kuun avulla.

Jos kuun vaikutuksen kokeileminen kiinnostaa esimerkiksi kasvinviljelyssä, on näin maaseudulla puutarhoissa useimmiten sen verran tilaa, että perunanistutuskokeen tekeminen on mahdollista: Istuta pieni rivi perunaa yläkuulla 16.-28.5.2018, niin saat niin kutsuttua ”naattiperunaa”: varsi kasvaa komeasti, on kaunista ja rehevää, mutta mukulasato jää vähäiseksi. Istuta viereen rivi perunaa alakuulla 30.5.-7.6.2018. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, saat ”satoperunaa”: varresta tulee maltillinen, mutta mukuloita useampia hyvän kokoisia. Luonnollisesti myös kasvukauden sää vaikuttaa asiaan.

Hyvä aika esimerkiksi sellaisen pihapuun kaadolle, josta halutaan tänä vuonna lopullisesti eroon mahdollisimman vähin versoin, on juuri ennen täysikuuta 28.-29.4.2018. Tällöin kanto vuotaa runsaasti mahlaa ja heikentää juuristoa. Varastoitavat saunavihdat kannattaa tehdä keskikesän yläkuulla, alakuun lopulla on puolestaan paras vesakon hävitysaika.

Lisätietoa kuusta, sen vaikutuksista ja eri töiden ajoittamisesta voit opiskella Yläkuu kustannuksen verkkosivuilla tai/ja tilattavista kalentereista ja aihetta käsittelevästä kirjallisuudesta. Kansanperinteeseen liittyvää materiaalia löytyy Suomalaisen kirjallisuuden seuran sivuilta ja jos haluat tarkistaa syntymäpäiväsi kuutilanteen, löydät vanhoista almanakoista sen ja paljon muutakin mielenkiintoista Yliopiston almanakkatoimiston sivuilta.

Ajoittamalla voi vanhan kansanperinteen mukaan vaikuttaa myös niin siivous-, pyykkäys- kuin leipomistöidenkin tuloksiin. Samoin on kalastuksen ja metsästyksen sekä riistankäsittelyn laita, puhumattakaan hyvinvoinnista ja kehonhuollosta.

Mielenkiintoista oli saada tietää myös siitä, että poliisit ja sairaanhoitohenkilökunta ovat hyvin tietoisia kuun eri vaiheista – kuu vaikuttaa siis myös meihin ihmisiin.

(27.2.2018 KP, kuvat Juha Ahvenharju)