27.03.2012 Kyläkahvilassa tutustuttiin oltermanninsauvaan

Kylätalolla pidettiin sunnuntaina avoinna kyläkahvilaa. Leppoisan seurustelu- ja kahvitteluhetken järjesti Vihtijärven kyläyhdistys. Kahvilassa vieraili noin nelisenkymmentä kyläläistä.
Kyläyhdistyksen sihteeri Kaarina Pullinen kertoo ajatuksen kyläkahvilasta saaneen alkunsa viime kesänä, jolloin järjestettiin kylätalolla avoimien ovien päivä. Mukava kahvilatunnelma poiki idean, että jotakin vastaavaa voisi järjestää useamminkin. Lisäksi, kun kylän kehittämishankkeessakin mainitaan tavoitteeksi yhteisten tapaamisten järjestäminen, tuntui kahvilan järjestäminen hyvältä ajatukselta.

Sunnuntaina järjestetty kyläkahvila oli avoinna kahden tunnin ajan, ja sinne saattoi pistäytyä kupposelle kuumaa ja samalla vaihtamaan kuulumisia muiden kyläläisten kanssa.
Kyläyhdistys sai tuntuvan lahjoituksen
Myös ohjelmaa oli järjestetty. Vihtijärven osakaskunnan puheenjohtaja Risto Kivistö kertoi kahvilakävijöille oltermanninsauva-perinteestä.
Kivistö kertoi oltermanninperinteen olevan lähtöisin 1200-luvun Saksasta. Suomeen perinne rantautui vuonna 1742, ja sen valta-aluetta olivat Etelä- ja Keski-Pohjanmaan kylät. Oltermannina toimi usein kylän vanhin tai porvariston luottamusmies, ison talon isäntä. Oltermanni hoiti erilaisia kylän asioita, ja laittoi tärkeitä tiedonantoja kiertämään erityisen oltermanninsauvan kautta. Esimerkiksi kun kyläkokous kutsuttiin koolle, tai haluttiin tiedottaa jostakin muusta tärkeästä asiasta, sauva kiersi talosta taloon ja tieto sen mukana. Kyseessä oli siis aivan erityinen "tiedonantokapula".
Kun Vihtijärvi vuonna 2010 valittiin vuoden kyläksi, kylälle ojennettiin vuoden kylän tunnuksena toimiva puinen oltermanninsauva kiertopalkintona. Nyt kyseisestä sauvasta - joka siis on jouduttu jo antamaan eteenpäin seuraavalle vuoden kylälle - oli teetetty aivan identtinen kopio.
"Se on täysin identtinen, kirjoitusvirheineen kaikkineen", kertoi Risto Kivistö ojentaessaan sauvaa kyläyhdistykselle. Hienoksi sauvan tekee myös se, että se on tehty oman kylän puusta, Lapoon rannassa kasvaneesta visakoivusta.

Anu Kuusela otti iloisena vastaan Vihtijärven oman oltermanninsauvan. Oikealla Risto Kivistö.
Myös tällä kertaa sauvan mukana kulki viesti. Pieneen, sauvaan sujautettuun paperiin oli kirjoitettu tervehdys Vihtijärven osakaskunnalta kyläyhdistykselle. Viesti kertoi, että osakaskunta lahjoittaa 2000 euroa Vihtijärven kyläyhdistykselle kylätalon ylläpitoa varten. Kyseessä on huomattava summa, ja sen otti suurella kiitollisuudella vastaan yhdistyksen puheenjohtaja Anu Kuusela.

Oltermanninsauva kiersi pöydästä pöytään. Tässä sitä ihailevat Eija Jokinen ja Esko Kuusela.

Kyläkoordinaattori Anu Nilsson kertoo, että ajatus olisi pitää kyläkahvilaa avoinna jatkossakin sopivin väliajoin.

(HE)