Hyvinvointialueet tulevat – Karviaisen Timo Turunen vieraili Vihtijärvellä

Hyvinvointialueet tulevat – Karviaisen Timo Turunen vieraili Vihtijärvellä

Vihtijärven kyläyhdistys oli kutsunut 16.11.2022 kyläkokouksen vierailijaksi Karkkilan ja Vihdin kuntien perusturvakuntayhtymä Karviaisen johtajan, Timo Turusen. Aiheena oli tietysti meitä kaikkia koskeva hyvinvointialueuudistus. Karviaisen velvollisuus terveydenhuolloin järjestämisestä päättyy vuoden vaihteessa. Tämän jälkeen astuu remmiin Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.

”Kansalainen voi edelleen valita terveysaseman, jolla haluaa asioida”, rauhoitti Timo Turunen uuden edessä olevaa kokousväkeä. Myös erikoissairaanhoidossa on valinnan mahdollisuus. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä muuttuu HUS-ryhmäksi ja vastaa edelleen alueellamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä. Joitakin toimintoja on keskitetty eri sairaaloihin erikoistumisen mukaan, tilanne tosin elää hieman myös jonotilanteen mukaan.

Palvelusetelillä hankittava palvelu on vaihtoehto hyvinvointialueen tuottamalla palvelulle. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue ottaa parhaillaan vastaan hakemuksia alueen palvelusetelituottajaksi. Hakeutumisen tulee tapahtua 2.12.2022 mennessä. Palvelusetelituottaja voi olla itsenäinen ammatinharjoittaja tai yksityinen sosiaali- tai terveydenhuollon palveluja tuottava yritys, järjestö tai yhteisö, jonka Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue on hyväksynyt palvelusetelituottajaksi.

Paljon ajankohtaista tietoa uudesta hyvinvointialueestamme löytyy Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta www.luvn.fi (Länsi-Uusimaa-Västra Nyland). Tietoa löytyy niin toimipakoista kuin palveluistakin, sivusto on kuitenkin vielä rakenteilla.

Digihyvinvointi – Chat vastaanotto on jo käytössä Karvaisen verkkosivuilla

Perusturvakuntayhtymä Karviaisen terveysasemille voit ottaa yhteyttä nyt myös chat-vastaanoton kautta. Palvelu on tarkoitettu Karviaisen alueen kuntalaisille ja on joustava yhteydenottotapa terveysaseman palveluihin. Palvelu on melko uusi, eikä välttämättä heti helppo kaikille. Koulutusta Chat vastaanoton käyttämiseen vihtijärveläisille on jo suunnitteilla, mahdollisesti tiistaikerhon yhteydessä.

"Käytännössä palvelujen käyttäjän osalta monikaan asia ei muutu hyvinvointialueiden uudistuessa", mainitsee Turunen. Laadukkaat terveydenhoitopalvelut ovat jatkossakin kaikkien kansalaisten ulottuvilla.

Kyläyhdistyksen hallitukseen saatiin uusia jäseniä

Timo Turusen puheenvuoron ja vilkkaan keskustelun jälkeen alkoi Vihtijärven kyläyhdistyksen syyskokous. Kokouksessa käsiteltiin napakasti sääntömääräiset asiat: toimintasuunnitelma sekä talousarvio vuodelle 2023 hyväksyttiin ja toiminnantarkastajat valittiin. Kyläyhdistyksen puheenjohtajana jatkaa viime vuonna kaksivuotiskaudelle valittu Karoliina Suomalainen. Erovuoroisien hallituksen jäsenien Eija S Jokisen, Kaarina Pullisen ja Veikko Virkin tilalle valittiin Anja Kokkonen, Jari Lindström ja Elsa Pullinen. Päivi Putkonen-Hegazi valittiin uudelleen hallitukseen. Lisäksi hallitukseen kuuluvat viime vuonna kaksivuotiskaudelle valitut Heli Einesalo, Mari Hennola, Anu Nilsson ja Anita Vihtkari.


Kokouksen osallistujalistaan kertyi parisenkymmentä nimeä. Syyskokouksen puheenjohtajaksi valittiin Paavo Norlamo (oikeanpuoleinen kuva, Paavo toinen vasemmalta). Sihteerinä toimi Päivi Putkonen-Hegazi (oikeanpuoleinen kuva, Päivi toinen oikealta).

Suomen kylät ry:n nuorisojaosto on haastanut maamme kyläyhdistykset ja muut paikallisjärjestöt valitsemaan yhdistysten hallituksiin mahdollisuuksien mukaan nuoria henkilöitä. Tänä vuonna pienen houkuttelun jälkeen saatiin Vihtijärven kyläyhdistyksen hallitukseen myös nuori. Elsa Pullinen, 19, asuu Vihtijärvellä Nybackassa ja opiskelee Klaukkalassa Arkadian yhteislyseossa.

Vanha hallitus kokoustaa vielä yhden kerran tänä vuonna, uuden kokoonpanon järjestäytymiskokous pidetään vuoden 2023 alussa.

(KP)