Elokuu 2022: Anne Palin, 48

Elokuu 2022: Anne Palin, 48

Maaseututausta on hyvä pohja

Elokuun kuukauden kyläläisemme, Anne Palin, on kiireinen lokakuisena haastattelupäivänä. Silti sovitusta haastatteluajasta Vihtijärven kylätalolla klo 8 aamulla pidetään kiinni.

Mutta miksi turkulaistaustainen huhmarilainen on Vihtijärven kotisivujen kuukauden kyläläinen? No tietysti siksi, että Anne on kuluvan lukukauden alusta lähtien Haimoon koulun rehtoriuden lisäksi myös Vihtijärven koulun rehtori. Anne aloitti työn Vihdin kunnan palveluksessa opetustoimessa vuonna 2011. Aika kuluu nopeasti - meneillään on jo 12. Vihti-vuosi.

Juuriltaan Anne on siis turkulaisen maitotilan tytär. Siitä huolimatta hänen varhaisimmat koulukokemuksensa ovat tuhannen oppilaan koulusta, sillä perhe ei asunut isän kotitilalla. Maaseututausta kuitenkin on vahva ja edelleen elämässä vaikuttava tekijä ja kokemus suuresta koulusta oli hyvä.  ”Monilla opettajilla muuten on maaseututausta”, huomauttaa Anne.


Anne ihailee koulu- ja kylätalon maisemaa - kuten legendaarinen Vihtijärven koulun opettaja Erkki Koivistokin aikoinaan.

Käytyään koulut Turussa ja vietettyään lukion jälkeisen välivuoden Paimion kansanopistossa, hakeutui Anne Raumalle opiskelemaan opettajaksi.  Saatuaan luokanopettajan ja teknisen työn aineopettajan paperit plakkariin, jatkui Annen matka Rauman jälkeen läntistä Suomea pitkin pohjoiseen päin. Seuraava etappi oli Kankaanpää. Kahdentoista Kankaanpäässä vietetyn vuoden jälkeen tuli elämään muutos: ”Jouduin muuttamaan Helsinkiin miehen perässä”, nauraa Anne. Koska hevosta ja kahta koiraa ei oikein voinut tuoda Helsingin keskustaan asumaan, alkoi talon etsintä – ja Vihdin Huhmariin päädyttiin. Annen perheeseen kuuluvat mainittujen eläinten lisäksi aviomies ja vuonna 2012 syntynyt tytär Pihla.

Verkosto auttaa lapsia ja nuoria

Opettaja on lapsen ja nuoren maailmassa usein tärkeä ihminen ja lähes jokainen meistä muistaa ainakin sen ensimmäisen opettajansa aina. Käsi pystyyn vaan reilusti, joka on joskus kutsunut opettajaa vahingossa äidiksi! Tärkeän ihmisen osa ei vaan aina ole kovin kevyt.

Huoli laajalti uutisoidusta ja analysoidusta lasten huonosta voinnista painaa myös Haimoon ja Vihtijärven koulun rehtorin mieltä. Syyt erilaisiin hankaluuksiin voivat olla moninaiset; yhteiskunta muuttuu jatkuvasti ja joskus aika nopeasti, vanhemmuus tuntuu välillä olevan hukassa, eikä koulumaailmassa ole enää 80-luvun resursseja käytettävissä. Lapsi on kuitenkin aina tärkein. Asioiden opettamisen lisäksi oppilaiden itsetunnon rakentaminen on koulun tärkeä tehtävä, yhdessä kodin kanssa tietysti.  Rehtorin ja opettajan ammattitaitoa on muun muassa se, että tunnetaan verkosto, josta apua voi tarvittaessa hakea – koulujen kuraattorit, terveydenhoitajat ja psykologit löytyvät ja yhteistyön avulla selvitään taas eteenpäin. ”Joka päivä kouluun”, sanoo Anne – sieltä löytyy opin lisäksi myös tarvittaessa tukea.


Maailma muttuu, mutta jotkut asiat vain turvallisesti pysyvät. Vihtijärven koulun vanha kello kutsuu oppilaita edelleen luokkiin.

Sovittu haastatteluaika päättyy ja rehtori rientää koulunohjaaja Seija Siltalan luo koulutiloihin alakertaan sopimaan päivän tehtävänjaosta. Tänään joudutaan vähän improvisoimaan, koska flunssa-aalto on iskenyt myös opettajiin. Ammattitaidolla tästäkin selvitään.

(KP)