Vuoden uusmaalainen kylä 2010

Uudenmaan liitto uutisoi kotisivuillaan 1.2.2010 seuraavasti:

Vihtijärvi on Vuoden uusmaalainen kylä 2010

Vihtijärvi on valittu Vuoden uusmaalaiseksi kyläksi 2010. Uudenmaan maakuntahallitus päätti valinnasta tänään 1.2.2010. Vihtijärvi on erityisen hyvä esimerkki aktiivisten kyläläisten yhteisöstä, joka ajaa sinnikkäästi asuinalueensa etuja ja innostaa asukkaat mukaan monenlaiseen toimintaan. Kylää kuvaavat yhteen hiileen puhaltaminen ja vahva, järjestelmällinen tekemisen meininki.

Viidensadan asukkaan Vihtijärvi sijaitsee Vihdin kunnan pohjois-koillisosa luonnonkauniilla paikalla lukuisten järvien keskellä. Matkaa Vihdin kirkonkylään on 24 kilometriä, Nummelan keskustaan 30 ja Helsinkiin noin 50 kilometriä.

Vihtijärvi on myös samalla Uudenmaan liiton ehdokas vuoden suomalaiseksi kyläksi. Maakuntahallitus päätti lisäksi esittää valtakunnalliseen vuoden kaupunginosakilpailuun Helsingin Tapanilaa.

Aktiivisuuden takana on Vihtijärven kyläyhdistys

Järjestelmällistä kehittämistyötä kylänsä eteen tekevällä Vihtijärven kyläyhdistyksellä on yli 75-vuotiset perinteet. Toiminnan keskiössä on viime vuodet ollut vuonna 1895 perustetun koulun säilyttäminen toiminnassa ja tilojen korjaus.

Kyläyhdistys osti vuonna 2007 kunnalta nykyisin 41 oppilaan ala-asteena toimivan koulurakennuksen yhdellä eurolla. Rakennusta on korjattu Hiiskulan kartanon myöntämän korottoman lainan turvin ekologisesti ja vanhaa arvostaen. Koulu on nyt remontoitu esimerkillisen upeaan kuntoon ja kunta on tehnyt kyläyhdistyksen kanssa kymmenen vuoden vuokrasopimuksen koulutoiminnasta.

Kyläläisten yhteistoimintaan on luvassa uutta puhtia kun Vihtijärven kylätalo valmistuu vuoden 2010 lopulla koulurakennuksen yläkertaan. Kylän toinen toiminnallinen sydän on VPK-talo Nummitupa, johon mahtuu kerralla lähes koko kylän väki. Runsaan toiminnan takaa kyläsuunnitelma, jota parhaillaan päivitetään.

Kyläyhdistys on aktiivisesti mukana esimerkiksi Vihtijärveä koskevissa kaavoitushankkeissa. Osayleiskaavan uudistamishankkeessa kunnan tukena ovat kyläyhdistyksen lisäksi Vihtijärven vesiosuuskunta ja alueen maanomistajia. Kyläyhdistys on tehnyt ansiokasta yhteistyötä myös Tiehallinnon kanssa.

Kyläläisten tiedonvälittäjänä toimii oma verkkosivusto. Keväisin ilmestyy kylälehti. Muutama vuosi sitten valmistui talkootyönä kylän historiikki Vihdin Kruunu.

Uudenmaan liiton kylävalinnalla yli kaksikymmenvuotiset perinteet

Asukkaiden ja järjestöjen ehdotusten pohjalta tehtävällä Vuoden uusmaalaisen kylän valinnalla on 22 vuoden perinteet. Aiemmista valinnoista viisi on ollut kaupunkien taajamia ja loput perinteisiä maaseutukyliä. Viime vuonna palkittiin Raaseporin Backgränd. Sen edeltäjiä olivat Mäntsälän Sälinkää, Espoon Suvisaaristo, Inkoon Degerby ja Järvenpään Jamppa.

Vuoden kylän nimeäminen on huomionosoitus asuinseudun vaalimisesta tai elinympäristön kohentamisesta. Valinnan perusteena on asukkaiden yhteistoiminta asuinalueensa olojen, toiminnallisuuden ja yhteishengen parantamisessa. Perinteiden vaalimisen lisäksi arvostetaan uusien innovaatioiden kehittämistä.

Klikkaamalla lisätietoja