Vuoden kylä 2010

Suomen Kylätoiminta ry on valinnut Vihtijärven valtakunnalliseksi Vuoden Kyläksi 2010. Kotisivuillaan Suomen Kylätoiminta ry kertoo seuraavaa:

Vuoden kylä 2010 on Vihtijärvi


Vuoden kylä, Vuoden maaseututoimija ja Kylätoiminnan tiennäyttäjät palkittiin Pieksämäen LOKAALI juhlaseminaarissa sunnuntaina 29.8.

Vihtijärvi on 500 asukkaan kylä Vihdin kunnassa Länsi-Uusimaalla. Kylässä on vuodesta 2004 alkaen tehty kyläsuunnitelmia järjestelmällisesti.Kylässä on hyödynnetty hyvin hankerahoitusta ja toteutettu useita kehittämishankkeita. Kylässä satsataan ihmisten sosiaalisuuden lisäämiseen, lapsiin, nuoriin ja kouluun. Koulun säilyttämiseksi kylä oli valmis ottamaan suuria taloudellisia riskejä: koulurakennus ostettiin kyläyhdistykselle ja korjattiin, jotta koulutoiminta voi jatkua.Kylähistoriikki loi yhteishenkeä kylään.

Kylän tiedottaminen on aktiivista muun muassa omien kotisivujen (www.vihtijarvi.fi), palveluhakemiston ja kylälehden kautta. Kylän kotisivuilta löytyy toimiva kiinteistöpörssi.

Vuoden kylän valinnan ohella jaettiin kaksi kunniamainintaa.

Ahlaisten Ylikylä ja Alakylä kuuluu Porin kaupunkiin Satakunnassa. Kylällä on toimiva, uusi kyläsuunnitelma. Kylä on ollut aktiivisesti mukana PARAS-hankkeessa ja palvelujen uudelleen järjestämisessä: Ahlaisiin on perustettu mm. Porin alueen ensimmäinen aluepäiväkoti. Kylän suurimmat voimannäytteet ovat vesistöjen kunnostus ja Ahlaisten jokisuiston saaminen elinkeinolliseen hyötykäyttöön, Putajan rannan kunnostus ja matkailun kehittäminen ja hyödyntäminen koko kylän toiminnassa sekä tieturvallisuuden parantaminen.

Ahlaisten Ylikylällä ja Alakylällä on hyvät kotisivut (www.ahlainen.fi). Yhteistyö alueen Leader-ryhmän, Karhuseutu ry:n kanssa on tuonut kylälle hyviä elinkeinohankkeita, mm. Tullaan tutuksi, Matkailijan Ahlainen ja Porin Ahlaisten vedet -hankkeet.

Nyrölän kylässä on 180 asukasta ja se sijaitsee Jyväskylässä Keski-Suomessa. Suurimmat voimannäytöt viime vuosina ovat olleet Nyrölän Tähtikeskus ja siihen liittyvä planetaario, Nyrölän luontopolut ja kyläkoulun säilyttäminen ja toiminnan laajentaminen. Kallioplanetaarion tilat ovat Nyrölän Tähtikeskus Oy:n omistamia ja hallinnoimia ja Tähtikeskus puolestaan 300 piensijoittajan omistama, voittoa tavoittelematon yleishyödyllinen yhteisö, jonka pääomistajia on mm. Nyrölän kyläyhdistys. Kallioplanetaario avattiin keväällä 2008 ja kävijöitä on huimat 60 000 vuosittain.

Vuonna 2004 avattu 3,3 km pituinen luontopolku kerää vuosittain yli 5 000 kävijää. Luontopolku on rakennettu Jyväskylän maalaiskunnan talkoorahan ja kylän talkoolaisten voimin.

Vihtijärven kylätoimijat palkintoineen.

Aiemmin tänä vuonna Vihtijärvi valittiin vuoden uusmaalaiseksi kyläksi. Lue lisää täältä.
Tunnelmakuvia Vihtijärvi Vuoden kylä 2010 juhlista pääset katsomaan tästä linkistä.

Klikkaamalla lisätietoja