Kylätaloblogi

06.08.2009 Tahto kiskoo puolet kuormasta


Juha Ahvenharju: Poutapilvet

Koulutilojen avajaisia vietettiin lauantaina 1.8.2009. Koulu alkaa tiistaina 11.8. klo 9. Molemmat luokkahuoneet tulevat käyttöön - alakoulun toiminta jatkuu kuitenkin edelleen; siellä pidetään mm. teknisen sekä tekstiilityön tunnit ja opettajien huone säilyy entisellä paikallaan. Jumppasali tyhjennetään pulpeteista ja hyllyistä jälleen jumppasalikäyttöön koululaisille, päiväkotilaisille ja iltapäiväkerholaisille.

Ennen koulun alkua ja vielä senkin jälkeen tehdään yläkoululla vielä viimeistelyä, kalustusta ja tarkastuksia. Urakka on kuitenkin saatu jotakuinkin päätökseen koulutilojen osalta. Kiitokset kaikille mukana seuranneille tähänastisesta! Ollaan yhteydessä!

Kaarina

30.07.2009 Avajaisjuhlat lähestyvät

Avajaisjuhlat ja koulun alku lähestyvät - ei uhkaavasti, mutta hämmästyttävän ripeää vauhtia. Maanantaina siivottiin niin, että lattiat saatiin koko koulutiloista tyhjiksi tiistain käyttöönottopuhdistusta varten.

Kunnollinen puhdistus tiistaina.

Keskiviikkona oli ilmastointikoneiden koeponnistus. Onnistui kyllä, mutta vaatii pientä säätöä..
Keskiviikkoiltana jo ripusteltiin verhoja ja kannettiin istuimia sisään lauantain juhlaa varten:


Verhojen ripustuksen suunnittelua.


No näinhän se menee! Kokeillaan ainakin.


Tuoleja sisään juhlaa varten.


Kylläpä niitä onkin.

Loppuviikon suunnitelma:

Torstaina jatkuu verhojen ripustus ja muu viilaus.Ainakin uudet paperitelineet pitäisi saada paikalleen. Perjantaina klo 10 alkaen siistitään lyhyesti pihaa talkoilla ja mahdollisesti levitellään tuoleja sisätiloihin jos lauantaiksi on luvassa varma sade. Perjantain talkoisiin on tulossa kuulemma myös julkisen sanan edustaja, notta tervetuloa vaan kaikki kynnelle kykenevät!

(KP, keskiviikon kuvat: Juha Ahvenharju)

17.07.2009 Heinäkuisia tunnelmia

Heinäkuun alussa ovat työt jatkuneet normaalisti putki- ja maalaus- sekä viimeistelytöiden parissa. Useita pienempiä ja suurempia talkoita on pidetty.
Verhojen ompelua aloiteltiin maanantaina 29.6. Verhoja on mietitty yllättävän paljon - päädyimme lopulta paloturvallisiin, pitkiin, värisuunnitelman mukaisiin verhoihin. Mielenkiinnolla odotamme yleisön kommentteja, kunhan kaunistukset saadaan roikkumaan paikalleen toivottavasti viikolla 30. Toivotaan ettei käsityön leima häiritse ketään.
Ompelutalkoissa oli tunnelmaa:

Ensin leikataan...                       ... sitten neulataan (kahvinkeittäjäkin).

Tässä kätevästi verhojen lenkkikiinnityksiä.

Komialla koneellaan surautti Nilssonin Anu verhoja metritolkulla.
Samoihin aikoihin toisaalla:

Salaojitusta varmuuden vuoksi.
Torstaitalkoissa 2.7. keskityttiin muun muassa antaumuksella kuisteihin:

Vähän akrobatiaa - turvavaljaat editoitu kuvasta.        Aiai.. kuka on töhrinyt?! Pekka!!


Koululla saa edelleen käydä auttelemassa kukin mahdollisuuksiensa mukaan. Ilmoittaudu Pekalle 0400-610 383.
Loppusiivoustalkoot alkavat keskiviikkona 22. heinäkuuta klo 13 ja jatkuvat torstaina 23. heinäkuuta. Katso alkuviikosta kotisivujen 'Tapahtumat'-kohdasta tarkempia tietoja pääsyvaatimuksista. Ajatuksena on, että koko rakennuksen ikkunat pestään ja koulutilat siivotaan. Heinäkuun viimeisellä viikolla tapahtuu sitten uuden vuokralaisen toimesta lattioiden käyttöönottosiivous koneen kanssa.
Tervetuloa mukaan uudet ja vanhat talkoolaiset vielä jäljellä oleviin talkoisiin!
(KP)

26.06.2009 Elämää juhannuksen jälkeen

Koulun remontti sen kun etenee helteestä huolimatta. Hyviä talkoolaisia kiittää rakennustoimikunta torstain 25.6. aikaansaannoksista! Kuvat kyläuutisissa.
Koulutiloissa ovat viimeistelytyöt meneillään:

Seinät ja kaiteet viimeisteltävänä.                Ilmastointi näyttää melko lailla fiksummalta ...

...kuin joitakin viikkoja sitten olisi voinut ajatella.


Viikon pähkinä onkin sitten tässä: kuka tietää mitä nämä vastamaalatut levyt ovat ja miksi? Anna vastauksesi tässä linkissä. Oikein vastanneiden kesken arvotaan ehkä jokin yllätys.Mitä nämä levyt ovat?


Voimia ja intoa toivotaan rakennusmiehillemme. Saa mennä auttelemaan, jos siihen on tahto ja mahdollisuus. Avajaisiin on enää 36 päivää...

07.06.2009 Viikon 23 tilanne

Kesäkuun ensimmäinen viikko on ohi. Työt yläkoululla ovat jatkuneet ja paljon on valmista: valaisimien asennus on käynnissä. Hienoja ovatkin. Koordinaattori pohtii, kuinka voisi päästä talven pimeillä kouluun opiskelemaan, sen verran vaikuttavia ovat valaisimet kesäisellä auringonpaisteellakin.


Eteisen valaisimet.

Wc:iden laatoitus on valmis ja pytyt ja altaat paikoillaan. Lattia on valmis: harmaat laatat näyttävät siltä kun olisivat aina olleet paikallaan. Tällä hetkellä lattia on tosin suojattu papereilla.

Listoituksia on tehty paljon mutta paljon on vielä jäljelläkin. Luokkien vesipisteet kaappeineen ovat paikoillaan.


Luokissa on tällaiset vesipisteet.

Talkoot lauantaina 6.6. onnistuivat hyvin kylmästä vesisateesta huolimatta: ulkoalueiden siistiminen on hyvällä mallilla, pulpetteja on jo hiottu ja lakattu, muutenkin päästiin taas hyvä askel eteenpäin. Kiitos kaikille n. 20:lle talkoolaiselle ja Vaahteran perheelle hyvästä talkoosopasta!


Hiottuja ja uudelleen lakattuja pulpetteja; keräilyeriä mutta
tuskin haittaa oppimista.

Alustava epävirallinen tarkastusjoukko kunnasta tulee katsomaan paikkoja keskiviikkona 10.6.

Joutilaan ajan tullen jos intoa riittää, saa koululle mennä tekemään talkoita vaikka joka päivä - tekemistä kyllä riittää kaikille halukkaille.

(KP 7.6.2009)

13.05.2009 Valoa kansalle - ja ilmaa

Talkoot lauantaina 9.5. onnistuivat hyvin; valmista maalipintaa tuli alakertaan hienosti - kiitos kaikille talkoolaisille!

Sähkötöissä on ehditty näkyvään puoleen: sähköpistokkeita ja turvavaloja asennettiin jo viikon 19 lopussa. Odottelemme parhaillaan valaisimia saapuvaksi.


Rauski asentaa turvavaloa.

Ilmastointiputket ovat löytäneet tiensä vintille:


Harri Vihtkari sistustaa vintillä.


Tällä hetkellä homma tuntuisi menevän niin sanotusti putkeen..

Valmistaudumme intensiteetillä palotarkastukseen ja alustavaan lopputarkastukseen. LVIS-työt jatkuvat parhaimmillaan. Seuraavia suuria näkyviä hommia ovat lattian ja valaisinten asennus sekä pihatyöt.

(KP 13.5.2009)

04.05.2009 Laatoitusta ja valaisimia

Tänään maanantaina näytti siltä että Vapusta on toivuttu todella mallikkaasti:


Laattoja wc-tiloihin...                                  ...valaisimia ulkoseiniin että komistus näkyy pimeälläkin.

Jos on aikaa ja mielenkiintoa tällä viikolla, niin koululle saa mennä päiväsaikaan kittaamaan ja hiomaan lauantaiksi pohjia maalareille!

 

(KP 4.5.2009)

30.04.2009 Viikon 18 tapahtumia

Työt yläkoululla ovat jatkuneet tasaisella tahdilla. Vappuun valmistaudutaan, mutta joka päivä tapahtuu jotain näkyvää.

Wc-tilojen vesieristys on tehty, julkisivun följarien koristeet ovat paikallaan, putki- ja ilmastointityöt jatkuvat, lautoja ja listoja maalaillaan.


Ruhasen Ilkka vesieristyksen kimpussa.

 


Tämä palapeli on jo maalattu 29.4.

 

Viikolla 19 on tarkoitus on saada paikat siihen kuntoon, että talkoolaiset pääsevät maalaamaan lauantaina 9.5. Mukavaa puuhaa äitienpäivän aatoksi on siis luvassa. Keskiviikkona 29.4. vieraillut kunnanjohtaja Kimmo Jarva ihaili kovasti koulua - ei vähiten ikkunoista avautuvaa maisemaa.

 


Kokonaiskuva viikon 18 alussa. Kuisteilla on jo kaiteet.

 

Lattiamateriaalit tilataan 30.4. (toimitusaika n. 3 viikkoa), kunnan edustajat tulevat katsastamaan paikkoja käyttöönottoa varten 10.6., palotarkastus koulutilojen osalta tehdään näillä näkymin viikolla 20, toukokuun puolen välin tienoolla. Sitä ennen on tietenkin tehtävä pelastussuunnitelma. Puuhaa siis riittää edelleen, jopa pieneen kiireeseen saakka.

(KP 29.4.)

21.04.2009 Hieno talkoopäivä lauantaina

Parisenkymmentä reipasta talkoolaista paneutui maalaamiseen, rapsutukseen, purkamiseen ja siivoamiseen  lauantaina 18.4. klo 9 alkaen. Hienoa työtä! Kiitos taas kaikille talkoolaisille ja talkooruuan tekijälle sekä tarjoajalle!

20.04.2009 Mikä on följari?

Följari on seinän ulko- ja sisäpuolelle samaan kohtaan läpipultattava pystypuu, joka tukee seinää.

Keväällä 2006 näyttivät yläkoulurakennuksen hautausmaan puoleiset följareiden päät tällaiselta:


Ennen (kuva Seppo Ranta-Aho).

 

Viikolla 16 saivat följarit uudet koristeet kannettavakseen.

 


Antti sorvasi uudet pallot lahonneiden tilalle, asennusta helpotti kurottaja.


Jälkeen.

Kaulukset ovat tulossa, niihin etsitään vielä sopivaa profiilia. Ei hassumpaa, vai kuinka?

Seinän väri näyttää hieman oudolta kuvassa, okran keltainen se kuitenkin on. Milloinkahan saadaan kylälle valokuvauskurssi...

(KP 20.4.2009)

14.04.2009 Viikon 16 kuulumisia

Tiistaina koordinaattori hiipi koululle katsomaan, josko pääsiäsen jälkeen olisi vielä elämää. Kyllä löytyi!

Eteisessä oli vastassa sähkömies uuden sähkökeskuksen kimpussa, ruokala/tekstiilityön luokassa yksi pätki paneeleita hirveällä metelillä ja kaksi asensi niitä seinään. Yläluokan puolella vielä kaksi talkoomaalaria maalasi seinäpaneeleiden pontteja. Vau! Tehokasta toimintaa!


Uusi sähkökeskus ja hirmuinen työn touhu kaikkialla alakerrassa.


Näin voi käydä kun lähtee pyörälenkille - maalattuja pontteja rappukäytävään.


Yläluokka 14.4. seinäpaneelit paikoillaan ja yläosa kitattu.

Paneelin pontteja maalattiin pienillä pikahälyytystalkoilla jo ennen pääsiäistäkin, mutta isoon taloon mahtuu monta paneelia. Muistuttaisin vielä että koululla saa siis mielellään pistäytyä koska vaan päiväsaikaan jos aikaa ja halua talkootöihin liikenee - hommia löytyy kyllä kullekin kykynsä mukaan. Varmuuden vuoksi voit vielä soittaa Penttilä Pekalle 0400-610 383 ja tiedustella mitä on tarjolla...

Tulevia töitä alakerrassa ovat seinien yläosien viimeistely, sähkö-, putki- ilmastointitöiden loppuun saattaminen, wc-tilat, lattioiden päällystäminen (arvellaan toukokuun loppupuolta), listoitukset jne. Eli paljon lopullista, näkyviin jäävää pintaa. Rakennustoimikunta miettii ja puntaroi jo kuumeisesti myös yläkerran peruskorjauksen laajuutta ja toteuttamista. Tätä asiaa pohditaan myös kyläyhdistyksen hallituksen kokouksessa to 16.4.

Ensi lauantaina 18.4. pidetään 'oikeat' talkoot (=ruokaakin tarjotaan). Töinä on mahdollisesti följerien rapsutusta ja maalaamista, seinien maalaamista, siivoamista, purkamista, kantamista, roskien polttoa eli ulko- ja sisähommia sään ja toiveiden mukaan. Tervetuloa lämpimästi! Kaikille halukkaille riittää varmasti tekemistä.

03.04.2009 Alakerran lattioiden valu tehtiin 19.3.2009

Olihan operaatio torstaina 19.3., kun saatiin kipsimiesten auto koulun mäen päälle. Taas kulki putki autosta sisään. Tällä kertaa vuorossa oli kipsivelliä.


Isolla autolla suuria säkkejä. Kipsijauhe sekoitettiin veteen ja tällaista putkea
pitkin tällä kertaa...


...pitkin lattioita.


Putkissa oli painetta, etteivät litistyneet kumisaappaiden alle.


Tasaista tuli, nyt odotellaan muutama viikko ennen lopullisen
pinnan asentamista.

Kiitokset seuraaville:

(KP 3.4.2009)

16.03.2009 Maanantaina asennettiin lattialämmitysputkia

Lattialämmitysputkea asennettiin lattiaan maanantaina 16.3. seuraavasti:


Alle kalvopinnoitettu paperi, johon merkittiin suunnitelman mukaiset putken paikat.


Kelalta putkea sitten                                   jakotukin kautta lattialle...


...kiinnitys...                                                ...luokkatilan lattia valmis...


... samoin eteis- ja wc-tilat!

Hyvä onkin - lattiakipsin valu tapahtuu suunnitelman mukaan torstaina.

(KP 16.3.2009)

15.03.2009 Viikon 10 aikaan tapahtunutta

Kuluneella viikolla 9.-13.3.2009 tapahtui koululla paljon sekä näkyvää että näkymätöntä. Kipsilevyt kiinnitettiin sisäseinien yläosaan ja loputkin ilmastointiputket on koteloitu. Seuraava askel on lattialämmitysputkien asentaminen luokka- ja eteistilojen lattioihin. (Porraskäytävien eteisiin laitetaan lämmityspatterit seinille).


Naulapyssy paukkui ahkeraan...kunnes viimeinenkin kipsilevy oli paikallaan.
Kas runosuonta :)

Seuraavaksi lattiat siivottiin ja imuroitiin ja lattian reunoihin laitettiin muoviset irrotuskaistaleet lattialämmityksen päälle tulevan kipsivalun pitämiseksi irti seinärakenteista. Lisäksi lattia paperoidaan vielä, ettei kipsivelli pääse valumaan mahdollisista raoista lattian sisään.


Irrotuskaistaleen asentamista...kauttaaltaan luokka-, wc- ja eteistiloihin.


Paperointi vielä, ja ollaan valmiina aloittamaan
lattialämmitysputkien asentamista ...


...tästä rullasta.

Tämän lisäksi on jo käyty katselemassa tulevaan värimaailmaan sopivia tekstiilejä. Paloturvalliset verhot ovat mielessä mutta saas nähdä antaako budjetti myöden. Hintaneuvotteluja kaikesta hankittavasta käydään jatkuvasti. Yläkerran ratkaisujakin on jo alettu miettimään, vaikkei sen käyttöön saaminen niin akuuttia olekaan. Rakennustöitä vauhdittanee se, että koulutilojen avajaispäiväksi on kaavailtu elokuun ensimmäistä päivää...kuluvaa vuotta siis.

(KP 15.3.2009)

05.03.2009 Tilanne viikolla 10 maaliskuussa 2009

Sisäkatto alkaa olla vauhdilla valmis. Näin käy asennus.


Jälleen ketterästi tarkkana.


Asetellaan kohilleen... ...ja naps, paikalleen.

 

 

 


Tässä näkyy vielä eteisen ilmastointiputket...

 


...ja tässä ei enää.

 


Yläluokan katto. Ilmastointiputket vielä koteloidaan.

 

Rakennustoimikunta kokoontui tiistaina 3.3.2009 pohtimaan ilmastointiproblematiikkaa. Kunnan kanssa olemme olleet edelleen aktiivisessa yhteistyössä; viimeksi 3.3. keskustelimme siivous-, ruokapalvelu- sekä ympäristöterveysväen kanssa ja saimme hyvät ohjeet siivouskomero ja -kaappikysymyksiimme.

Seinämateriaaleista: alapuolelle tulee n. 150 cm korkea puupaneeli. Yläpuolen materiaalia vielä harkitaan.
Lopullista lattiapintaa päästään asentamaan näillä näkymin huhtikuun lopulla. Sähkökeskusten ja valaisimien hinta askarruttaa - tutkitaan eri mahdollisuuksia vielä ennen hankintoja.

Näillä näkymin ollaan vielä aikataulussa ja kohtuullisesti budjetissakin. Koululla saa mielellään käydä katsomassa töiden etenemistä!

(KP 5.3.2009)

19.02.2009 Tilanne 19.2.2009

Sähkö- ja ilmastointimiehet ovat taas olleet ahkerina, tilanne sisäkattojen osalta näyttään tällä hetkellä tältä:


Sähköjohdot jäävät piiloon mdf-paneelin alle.

Uusi sisäkatto saapui koulun pihaan eilen, tänään se nosteltiin pienellä porukalla sisään, samalla lakaistiin hieman.


Tässä uusi alakatto pinossa.


WC-tilat hahmottumassa.

Loppuviikko vietetään talvilomaa, rakennusmiehet löytyvät toivottavasti hiihtoladuilta ja/tai luistelemasta. Seuraavana työnä sisäkaton paikalleen asennusta. Ensi keskiviikkona 25.2. saamme taas kutsuttuina vieraaksemme kunnan tilapalvelun, työsuojelun sekä ympäristö- ja terveyspuolen edustajat. Käymme läpi tämänhetkisen tilanteen ja kysymme käyttäjän näkemystä joistakin asioista.

(KP 19.2.2009)

10.02.2009 Paperia kattoon

Koska luokkatiloihin asennetaan koneellinen ilmastointi, on tärkeää huolehtia siitä että purua tahi vanhoja välipohjan tai seinien täytteitä ei imeydy huoneilmaan seinien, katon tai lattian raoista. Tästä syystä kaikki pinnat vuorataan paperilla, joka hengittää mutta ei päästä roskaa lävitseen.


Ketterästi ja varovasti...


...tästä ei pääse roskaa sisäilmaan.

Seuraavaksi sähköjohtoa pintaan ja lopuksi uusi alakatemateriaali. Huolellisen puntaroinnin jälkeen on päädytty mdf-paneeliin. Näin saadaan tasalaatuista, kohtuullisen nopeasti asennettavaa sekä hyvin valoa heijastavaa pintaa. Konsulttimme Hinta näytteli myös merkittävää osaa päätöksenteossa.

10.02.2009 Puhallus 4.2.09

Porraskäytävien ja luokkatilojen ulkoseinät eristettiin sisäpuolelta selluvillalla. Puhallus kävi näin:

Seinät oli koolattu huolella etukäteen.


Tällaisella laitteella...


...tällaista putkea pitkin...


...päin seinää näin...

...tasoituslaitteella siistiksi ja...


Voilá! Selluvilla on seinillä.

Sotkun siivosivat ansoituneet talkoolaiset lauantaina 7.2. Kiitos siitä!

(KP)

21.01.2009 Nyt täydellä höyryllä

Lomat on lomailtu ja niistä on toivuttu hyvin. Rakennustyöt jatkuvat jälleen vielä entistä pontevammin. Remmiin on mainioiden rakennusmiestemme Pekka Penttilän ja Esko Kuuselan lisäksi astunut tänään 21.1. Antti Silvasti. Jos kaikki sujuu nappiin, on meillä pienet mahdollisuudet saada koululaiset uusittuihin tiloihin jo tänä syksynä!

Koko alakerran lattiat on nyt eristetty ja levytetty, kiitokset vielä kaikille purun kantamiseen, levittämiseen ja sotkemiseen osallistuneille sekä levyttäjä-talkoolaisille (varovasti arvioiden ainakin n. 130 talkootuntia!).

Tällainen levy lattioilla kauttaaltaan,
alla reilu kerros tiiviiksi sotkettua kuivaa purua.

Viimeisimmät työt ovat olleet väliaikaisen öljysäiliön täyttöputkien asentaminen sekä eteistilojen  tuulettuvuudesta huolehtiminen.

Tässäkö ne raudoitukset meni...

Rakennustoimikunta on kokoontunut 5. sekä 20.1. Aiheina ovat olleet lähinnä värisuunnittelu sekä koulutilojen alakattojen materiaali.  Mikäli sinulla on hyvä idea alakattomateriaaliksi (yksi tärkeimpiä kriteerejä on hinta), niin anna tulla tähän linkkiin! Vielä ehdit tuoda oman näkemyksesi julki. Ja kerro, mistä saamme selluvillaruiskutuksen edullisimmin? Soittaa saa numeroon 050-363 2967/Kaarina.

Tällä hetkellä koolataan seiniä ja tehdään LVIS-töihin liittyviä asioita (ilmastoinnin läpivientejä, sähköjä ym.). Koululla saa mielellään käydä katsomassa mitä on tekeillä. Ovet ovat avoinna rakennusmiesten ollessa paikalle, tuolloin myös kysymyksiin saa parhaiten vastauksen. Seuraavat talkoot järjestetään, kun sopiva homma ilmaantuu.

(KP 21.1.2009)

24.11.2008 Marraskuun lopun katsaus

Kiitokset taas ahkerille talkoolaisille perjantai-illasta 21.11.! Yhdeksän hengen voimin tyhjeni purukontti parissa tunnissa. Molempien luokkahuoneiden alapohjat ovat nyt täynnä kuivaa, puhdasta purua.

Kaikkien ikkunoiden ympärillä on nyt myös vuorilaudat, rakennuksen ulkonäkö on jälleen ratkaisevasti muuttunut. Käykääpä katsomassa!

Sisätyöt koululla jatkuvat putkitöiden ja sisärakenteiden parissa.

(KP 24.11.08)

17.11.2008 Hyvät purutalkoot lauantaina

Viikolla 45 huhkittiin yläkoululla sähköjen ja putkien läpivientien kanssa ja viimeisteltiin alapohja eristystä varten.

Lauantaina levitettiin kontillinen purua alapohjan eristeeksi. 20 reipasta talkoolaista oli paikalla!

Näin se kävi:


Kontista purua pressun päälle...


...päistä kiinni ja kannetaan...


...tiputetaan määräpaikkaan...


...jossa levitetään ja sotketaan tiiviiksi.

Eikä tässä vielä kaikki: Kontti tyhjeni parissa tunnissa ja ruuan jälkeen (kiitos Merja ja Tero sopasta!) siivottiin vielä kellaritilat. Siistiä tulikin.

Perjantaina 21.11. saadaan toinen kontillinen purua - tyhjentämään tarvittaisiin taas väkeä - tule mukaan!

(KP, Kuvat:Juha Ahvenharju)

11.11.2008 Sähkötyöt ovat alkaneet

Sähkötyöt alkoivat yläkoululla viikolla 45. Ensin vedetään putkia sähköjä varten tulevaan eristekerrokseen. Metritolkulla sitä onkin. Varauksia löytyy jos jonkinlaisille laitteille.


Täältä niitä tulee...


...jatkavat matkaansa kuka mihinkin suuntaan
- tarkan suunnitelman mukaan tosin.

Kunnan väelle olimme esittelemässä suunnitelmia 4.11. ja vieraakseemme saimmekin sitten jo viikon kuluttua tilapalvelun ja ympäristöterveyden edustajat. Yhdessä pohdittiin mm.rakenteita, ilmanvaihtoa ja lämmitystä.

Vierailu Huhmarnummen koululla oli avartava torstaina 6.11. Vihtijärven koulun entinen opettaja Jarkko Ojala esitteli meille melkoiset tilat, kertoi näkemyksiään ja antoi hyviä käytännön vinkkejä mm. valaistusta, tekniikkaa ja pintamateriaaleja koskien.

Tällä hetkellä yläkoululla valmistaudutaan kovaa vauhtia lauantain talkoisiin. Tervetuloa kaikki! Työtä kyllä riittää.

(KP 11.11.08)

02.11.2008 Alapohja muotoutumassa

Luokkatilojen alapohja alkaa olla ummessa tämän viikon uurastuksen ansioista.


Tältä näyttää yläluokan lattia päältä...


...ja tältä alta päin. Muhkea ryömintätila.

Rakennustoimikunta miettii edelleen kuumeisesti edullisinta vaihtoehtoa ratkaista ilmastointi- ja putkityöt. Tiistaina 4.11. palaveeraamme suunnitelmista kunnan edustajien kanssa, torstaina lähdetään jollain kokoonpanolla tutustumaan Huhmarnummen koulurakennukseen. Lähinnä mielessä ovat pintamateriaaliratkaisut ja mielellämme kuulemme käyttäjäkokemuksia. Työ siis jatkuu mutta aikataulussa on pysytty - kohta saa talvikin tulla...

Talkoissa lauantaina 15.11. klo 9 alkaen levitetään eristettä lattiaan - siis 'purutalkoot! Tervetuloa kaikki kynnelle kykenevät - tarjolla on kevyttä työtä, hyvää ruokaa ja miellyttävää seuraa! Vakuutukset ovat edelleen kunnossa.

(KP 2.11.2008)

24.10.2008 Peltityöt tehty!

Perjantain tilannekatsaus: kuistien katot on pellitetty ja syöksytorvet paikoillaan. Johan taas ilme muuttui!


Kuistilla uusi kate.


Tästä kelpaa veden valua viikonloppuna - sadetta luvassa.

Parhaillaan sovittelemme kokousajankohtaa kunnan sekä ympäristö- ja terveyspuolen edustajien kanssa, jotta saamme esiteltyä heille korjaussuunnitelmat. Tarkistamme näin, että tiloista tulee olemassa olevan vuokrasopimuksen mukaiset.

Tuulista viikonloppua kaikille!

(KP 24.10.2008)

23.10.2008 Tilanne viikolla 43/2008

Paikalleen asennettuja ikkunoita kehystämään on tehty vuorilaudat vanhan mallin mukaan.


Näitä ei kai kaupasta saisi.
Tostaihin 23.11.08 mennessä on alakerran ikkunat kehystetty kekseliään telinesysteemin avulla.


Tarkka paikka tämäkin.


Lopuksi maalia ruuvi- ja naulakohtiin.

Nyt mietityttää, mistä löytyy yläkerran ikkunoiden kehystämiseen tarvittava tarpeeksi korkea ja tukeva henkilönostin. Nostimeen pitäisi mahtua kaksi asentajaa ja muutamat kehykset.

Ikkunoiden vuorilautojen asentamisen lisäksi on alapohjaan tehty 'huone' lämmitykseen tarvittavia öljysäiliöitä varten ja lattian rakentamista aloitellaan. Seuraavat talkoot luvassa mahdollisesti lauantaina 8.11., riippuen lattiatilanteesta.
Peltipinnan auto ilmestyi koulun pihaan torstaina ja syöksytorvien asennus alkoi.

(KP 23.11.2008)

10.10.2008 Kiitos talkoolaiset!

Yläkoulurakennuksen ikkunoista saatiin loputkin paikalleen talkoissa lauantaina 4.10. Talkoolaisia oli koolla 10 + Anitan keittämän sopan tarjoilija.


Järven puolelta näyttää tältä...


...ja alakoulun puolelta tällaiselta. Hyvä! Vuorilaudat ovat parhaillaan tekeillä.

Talkootyövuoroja on tähän mennessä tehty 261, listoilta löytyy 73 eri nimeä. Jos ajatellaan että vuorossa tehdään keskimäärin 5 työtuntia, kertyy tunteja yli 1.300. Rahallisesti talkoiden merkitys on huima! Tervetuloa talkoisiin edelleen, seuraavat tulossa näillä näkymin lokakuun loppupuolella.

Lattiamateriaali on vihdoin päätetty tulevien koulutilojen osalta. Luokkatiloihin tulee lattialämmitys, pintamateriaaliksi tulee linoleum. Märkätiloihin laitetaan laattaa. Yläkerran lattioiden kohtalo on vielä hieman avoin.  Mikäli vanhat puulattiat voi kunnostaa, tullaan ne todennäköisesti hiomaan ja maalaamaan.

Rakennustyöhön on tähän mennessä kulunut noin 100.000 €. Tällä rahalla olemme saaneet uuden katon, ikkunat ja ulkovuoren sekä ilmastointikoneet, kengityksen, alapohjan puhdistuksen ja paljon muuta.  Kaikkein kallein työ on kuitenkin edessä. LVIS-suunnitelmien mukaisten töiden teettäminen urakoitsijoilla tulee saatujen tarjousten mukaan kyläyhdistykselle käytettävissä oleviin varoihin nähden liian kalliiksi. Mikäli siis haluamme saattaa työn loppuun.  Jos sinulla on kontakteja rakennusalalle, rakennustoimikunta ottaa mielellään vastaan ehdotuksesi mahdollisesta sponsoroijasta tai lahjoittajasta tai asevelihintaan materiaalia myyvästä tahosta. Tai jos tunnet vapaina olevia tai vapautuvia putki- tai ilmastointitöiden taitajia, ota yhteys rakennustoimikuntaan klikkaamalla 'kommentoi'-tekstiä tai soittamalla Kaarinalle 050-363 2967, Pekalle 0400-610 383, Teemulle 040-515 35 09 tai Eskolle 0400-702 063.

Jatketaan töitä. Tästä tulee Hieno!

(KP 9.10.2008)

27.09.2008 Ikkunatalkoot jatkuvat

Lyhyellä varoitusajalla (alle vuorokausi) saatiin kerättyä kokoon 4+3 uutteraa ikkuna-asentajaa sekä catering. Tulokset ovat taas näkyvät. Ja läpinäkyvät. :)


Näin edessä -viimeistä viedään.


Takaa puuttuu vielä pari.

Kiitos jälleen talkooväen, ensi viikonloppuna vielä kerran ikkunoita. Keittiön pääty ja nämä pari puuttuvaa 'yläluokasta'.
Peltipinnan miehet kävivät mittailemassa kuistin kattoja viime viikolla joten sillä saralla on jotain odotettavissa. Lattiakysymys avautunee pikkuhiljaa - rakennustoimikunta kokoontuu tulevalla viikolla sen ja muutaman muun asian puitteissa.

(KP 27.9.2008)

24.09.2008 Ikkunoita asennettiin talkoilla 20.9.2008

Uusia ikkunoita asennettiin talkoilla lauantaina 20.9. Yli kymmenen talkoolaista oli lauantaina kantamassa uusia ikkunoita sisään ja asensi suuren osan paikoilleen.

Ensin pellavarivettä aukon reunoille näin...


sitten karmien ulkopintaan näin...


Asennusmuovi vielä, jotta saadaan ujutettua paikalleen.


Ikkuna paikalleen ja muovi pois.


Hienolta näyttää.

Kiitokset kaikille mukana olleille talkoolaisille! Samana päivänä oli kirpputorilaisten siivous- ja pakkaustalkoot Kylänpäässä. Kirpputori on siis tältä kesältä suljettu, mutta ensi kesänä uudestaan keräämme varoja rakennuksen korjaamiseen ja ylläpitoon. Kaiken kaikkiaan kylän talkoissa koulu- ja kylätalon puolesta vietti siis lauantaina aikaansa n. 30 henkeä.

Talon korjaustalkoot kuitenkin jatkuvat piakkoin. Seuraa ilmoittelua kotisivuilla, ilmoitustauluilla sekä paikallislehtien seurapalstoilla!

(KP 24.9.2008)

17.09.2008 Uudet ikkunat saapuneet

Yläkoulun uudet ikkunat toimitettiin viime viikolla.


Varotellen, painavia ovat.

Tulevana lauantaina 20.9. pidetään talkoot klo 9 alkaen. Jaetaan yläkerran ikkunat paikoilleen ja aloitetaan asennus. Tiedossa on taas talkoosoppaa, tervetuloa mukaan!

Jännittävää nähdä, miten koko rakennuksen ulkonäkö muuttuu ikkunoiden myötä!

(KP 17.9.)

30.08.2008 Syksyn aloitustalkoot lauantaina/h4>

Aloitimme talkoosyksyn verryytellen lauantaina 30.8. Talkoolistaan kertyi 15 nimeä.

Yläkerran vanhat ikkunat otettiin irti, kannettiin ulos ja pakattiin 'myyntipakkauksiin' kuormalavoille kokoihin lajiteltuna. Siitäpä on helppo nostaa ne kyytiin, kunhan hinnasta päästään yksimielisyyteen...


Mika Korpiniitty ja Pekka Penttilä irroittamassa koulun ikkunoita.
(Kuvaaja Juha Ahvenharju)
Tyhjiksi jääneet ikkuna-aukot muovitettiin ja paikkoja vähän siistittiin. Pojat vahvistelivat työmaa-alueen aidan kiinnityksiä syystuulien varalta.
Kiitos talkoolaiset reippaasta suorituksesta ja leppoisasta tunnelmasta ja erityiskiitos Senja Vikgrenille hyvästä lounaasta!

Seuraavat talkoot pidetään mahdollisesti viikolla 38, seuraa ilmoittelua ilmoitustauluilla, kotisivuilla ja paikallislehtien seurapalstalla.

(KP 30.8.2008)

14.08.2008 Imuriauto työssä 14.8.2008

Alapohjaa kertyneet vuosikymmenien möhnät saavat kyytiä tässä.


Putkella imetään pöly, hiekka, mahdolliset itiöt, puujäte ja muu roska pois...


...putkea pitkin imuriautoon.

Lapiotyönä olisi ollut kamala ja epäterveellinen homma. Näin säästetään talkooväen intoa ja terveyttä muihin tehtäviin.

(KP 14.8.2008)

14.08.2008 Rakennustoimikunnan kuulumisia 13.08.2008

Rakennustoimikunta kokoontui keskiviikkoiltana toteamaan tapahtuneita ja miettimään seuraavia askeleita.

Kaikki alakerran lattiat paitsi keittiötä on purettu, imuriauto on tulossa imemään epäterveellisen möhnän alapohjasta torstaina 14.8. Ratkaisu oli taas oikea myös eteisen lattioiden kohdalta - kannakkeen jäännöksistä kuva tässä:

Eteisen lattian alta lapioitua.

Seuraavaksi VTT:n ohjeiden mukaan booria ja puhdasta sepeliä alapohjaan, sitten alkaa lattioiden rakennus.

Asbestityöt on tehty. Kengitystyöt tältä osin on tehty. Rakennustelineet on palautettu  13.8. Tältä näyttää ilman telineitä:

Rakennustelineet poissa.

Ikkunat ovat tulossa syyskuun alussa: yläkerran ikkunat irrotetaan talkoilla la 30.8. klo 10 alkaen, että saadaan uudet paikalleen reippaaseen tahtiin kun ne saapuvat. Alakerran ikkunat voidaan vaihtaa kun lattiat ovat paikoillaan.
Siitäpä päästiinkiin sitten tärkeään aiheeseen: alakerran lattioiden pintamateriaali. Ehdotettiin myös keskustelun käymistä vihtijarvi.fi-sivuilla. Puulattia olisi hieno, mutta miltä se näyttää kun pulpetteja siirrellään paikasta toiseen ja millainen se on siivota? Muovilattia olisi käytännöllinen mutta miltä se näyttää hirsitalossa? Tätä asiaa täytyy nyt tarkkaan miettiä, tämä on myös kustannuskysymys. Perusteltuja ehdotuksia otetaan vastaan, toteutus on eri asia...

Esko Kuusela ja Pekka Penttilä ovat satunnaisten talkoolaisten kanssa saaneet aikaan ihmeitä. Heillä on ansaitun loman aika!

(KP 14.8.2008)

11.08.2008 Työmaa-alueen rajaustalkoot

Jotta koululaisten välituntileikit eivät vaarantuisi, rakennettiin työmaa-alueen rajaava aita yläkoulun ympärille sunnuntaina 10.8.2008 klo 10 alkaen.


Aitaa syntyy porukalla.

Nyt alue on selkeästi merkitty ja kyltit kertovat työmaa-alueen olevan asiattomilta kielletyn. Samalla pystytettiin peruskorjauksesta kertova kyltti Vihtijärvetien varteen (kts. kyläuutiset).


Talkookahvit.

Talkoolaisia oli yli kymmenen, kiitos kaikille osallistujille!

05.08.2008 Tilanne tiistaina 5.8.08

Tilanne yläkoulun remontissa tällä hetkellä näyttää tältä:


Vihtijärven yläkoulurakennus tiistaina 5.8.2008.

Vasemman puoleinen kuisti on asennettu paikoilleen, peltimies on tilattu paikalle mittaamaan siihen tulevat pellit. Ulkovuori alkaa olla kohdillaan muilta osin, hieno nurkkalaudoitus tuo kummasti ilmettä jo entisestäänkin komiaan kokonaisuuteen.


Mutta tarkka paikka se on.


Ruokalan lattia purettu, vielä tiiliseinän purku että ilma kulkee. Talkoomies seisomassa.

Niinhän siinä kävi että eteisten lattiat joudutaan myös purkamaan. Ilman liikkuminen on estynyt sinänsä hienojen jossain vaiheessa muurattujen tiilipaikkojen ansiosta ja eteisen lattioiden kannakkeet lahot.

Ruokalan lattian purkamisen jälkeen ilmeni seuraavaa:


Alimmat hirret lahot.


Huonot taas pois.


Terveet hirret tilalle.

Tervetuloa sunnuntaina 10.8. klo 10 pikatalkoisiin (vain tunnin-pari, mitä enemmän väkeä, sen nopsemmin menee)! Siistimme yläkoulun ympäristöä ja rajaamme työmaa-alueen selkeästi koululaisia varten - koulu  alkaa taas maanantaina. Sitten illalla klo 17 Yliseppään kuuntelemaan Vihdin Pelimanneja ja kylän omia nuoria sekä kokeneita taiteilijoita!

(KP)

22.07.2008 Parempi katsoa kuin katua

Ruokalan lattian purkutyöt ovat käynnissä. Lattia päätettiin purkaa hyväkuntoisuudesta huolimatta, jotta nähtäisiin sen alle ja sisään sekä  mahdolliset lahovauriot ulkoseinän ja lattian yhtymäkohdassa paljastuisivat.  Kuivalta ja ehjältä vaikuttaa, mutta olisikohan edellisiltä eristäjiltä loppunut eriste kesken...


Eriste painunut tai jäänyt vajaaksi - tuulitunneli.

Valitettavasti emme ruokalan kohdalla voi käyttää vanhoja lattialautoja hyväksi - osa tiukan levyn alle jääneestä materiaalista on raakalautaa.


Muisto vain lankkulattiasta.

Ei siis vara venettä kaada, tuumaa koordinaattori jälleen tyytyväisenä tehtyyn päätökseen.

(KP)

04.07.2008 Toiset lomailee, toiset puurtaa..

Kyläkoordinaattori kävi keskiviikkona 2. heinäkuuta lomailun lomassa ihastelemassa yläkoululla tapahtunutta. Katsokaas tätä!


Uljaan näköinen pääty.
Uusi katto ja lopullista seinäpintaa paljon! Pyytäisin kiinnittämään huomiota piippujen muotoiluun: ei mitään laatikoita vaan vanhan mallin mukaisesti..


Kruunu.


Telineitä uudelleen takaseinälle - alkaa
sujua jo rutiinilla..

Koordinaattori häipyy hieman nolostellen takavasemmalle jatkamaan kesäaktiviteetteja perheen ja suvun kanssa eri puolille Suomea... Mielessä tietenkin ne seuraavat talkoot.

(KP)

08.06.2008 Talkoot lauantaina 7.6.

Kesätapahtumat alkavat ymmärrettävästi verottaa talkooväkeä. Lauantain talkoissa harvalukuinen, mutta ahkera joukko sai purettua yläkoulurakennuksen järvenpuoleiset telineet loppuun, pystytettyä ne uudelleen alakoulun puoleiseen päätyyn ja pinottua vanhat kattopellit rakennuksen edustalta. Ei hassummin. Annen tekemä makaronilaatikko maistui ja tunnelma oli hyvä.


Tältä näytti talkoiden jälkeen. Telineet paikallaan ja vanhat pellit poissa.

Suuret kiitokset kevään ja alkukesän aikana ahkeroineille talkoolaisille ja mukavaa kesää! Seuraavat talkoot ilmeisesti pidetään elokuun puolella.

(KP)

05.06.2008 Rakennustoimikunnan kuulumisia 5.6.2008

Rakennustoimikunnan kokouksessa torstaiaamuna 5.6. suunniteltiin mm. talkootöitä. Saammekin pitää lainassa olevat rakennustelineet vielä ylimääräisen viikon ja käytämme mahdollisuuden mielellämme hyväksemme. Lauantain talkoissa pystytetäänkin siis rakennustelineitä alakoulun puoleiseen päätyyn ulkovuoraustöitä varten.

Kattotyöt ovat edistyneet hienosti, molemmat lappeet on pellitetty. Rakennustoimikunnan puolesta saa kaivattua sadetta jo tulla.

Asbestityöt kilpailutetaan lähiaikoina, ja ne yritetään saada tehdyksi heinäkuun aikana. Asbestipurkutyönä joudutaan purkamaan mm. entisen ruokalan lattia.

(KP)

28.05.2008 Rakennustoimikunnan kuulumisia tiistaina 27.5.2008

Kiitokset taas kaikille lähes 20:lle ahkeralle talkoolaiselle lauantain 24.5. työpanoksesta! Järven puoleisen lappeen vanhat pellit kerättiin ja paketoitiin nätisti asianmukaista loppusijoitusta varten, nauloja on puretusta ulkovuoresta otettu talteen kokemuksella  ja ympäristö siistiytyi taas huomattavasti. Hieno suoritus!

Hellästi irrotettuja ulkovuoren nauloja vuodelta 1925 on myytävänä Kylänpään kirpputorilla kesäviikonloppuisin pe 15-19, la 10-16 ja su 12-18 kesän ajan niin kauan kun tavaraa riittää - tuotto ohjataan kyläyhdistyksen toimintaan. Enää 17 vuotta ja naulat ovat antiikkia!

Seuraavat järeämmät talkoot pidetään lauantaina 7. kesäkuuta, ne ovatkin viimeiset ennen ansaittua kesätaukoa.


Vanhaa kattopeltiä siisteissä nipuissa.


Tältä näyttää uusi - työ on vielä kesken 27.5.

Kattotyöt ovat hyvässä vauhdissa, uudet ikkunat on tilattu, LVI-suunnitelmat valmistuneet ja urakoitsijan valinta edessä. Sähkösuunnittelijakin on jo valittu. Ulkovuori on hyvässä mallissa - järven puoleisesta ulkovuorauksesta puuttuu enää rimat ja levytyksessä ollaan voiton puolella.


Uutta ulkovuorta tähän tapaan.

Hiljaisena tavoitteena on saada rakennus ulkopuolelta siihen kuntoon, että sisätöihin voidaan ryhtyä heti ikkunoiden asennuksen jälkeen elo-syyskuussa. Voidaan todeta, että tällä hetkellä olemme suhteellisen hyvin aikataulussa. Kiitos siitä kuuluu sitoutuneille, taitaville ja motivoituneille rakennusmiehille ja talkooväkijoukolle!

13.05.2008 Vesikattotyöt ovat alkaneet!

Urakoitsijaksi on valittu Tmi Peltipinta Somerolta. Tuulisen säätilan vallitessa tuotiin ensimmäinen kuorma Rautaruukin 0,6 mm:n grafiitinharmaata peltiä yläkoulun pihalle maanantaina 12.5.

Kiireemmän kaupalla piti oman väen ensin tehdä läpiviennit LVI-laitteille.


Tuleva aukko mitataan huolella.


Sitten sahataan sopivaksi. Pellillä päällystettävät tötsät tehtiin vanerista.

Sitten tuli peltimiesten vuoro:


Tilanne tiistaina 13.5.2008 klo 14.

Toivokaamme kattourakoitsijoille poutaa ja lempeitä tuulia lähiviikoiksi!!

12.05.2008 Talkoot 10.5.2008

Kiitos taas talkooväelle tehdystä työstä! Osallistujalistassa on 24 nimeä ja aikaansaannokset näyttäviä! Ympäristö on siistitty ja rakennustelineet pihan puoleisella seinustalla tarkasti pystytettynä.


Telineet edessä...


...ja telineet takana.

Tästä pääset katsomaan lisää kuvia 10.5.08 pidetyistä talkoista!

Jäämme odottelemaan kattourakoitsijoita.

Seuraavat talkoot näillä näkymin ovat lauantaina 24.5. Seuratkaa ilmoittelua.

06.05.2008 Kurottajahommia

Käytössämme oli kurottaja huhti-toukokuun vaihteessa - hieno peli ja lisäksi toimiva.


Korkealle, korkealle.


Helppo käyttää - jos osaa.


Hienot työskentelynäkymät.


Vanha peltikatto odottelee uusimista.


Lappeen levennys.


Ensimmäinen valmis pinta! Hieno otsalauta.

Suurkiitos

28.04.2008 Kengitystä viikolla 17

Viikolla 17 kengitettiin, eli vaihdettiin huonoja hirsiä terveisiin. NSV-Rakennus Oy toimi mestarina.

Näin se meni:


Huonot hirret pois moottorisahalla.


Aukon reunat siistitään.


Mitataan korvaavat hirret sopiviksi.


Pellavarivettä väliin, tilkitseminen viimeisteltiin talkoissa 26.4.

27.04.2008 Hienoa, hienoa, hienoa

Kiitos kaikki lähes 30 talkoolaista hienosta suorituksesta lauantaina 26.4.! Sää suosi ja saatiin aikaiseksi.  Evan tekemä keitto maistui - kiitos myös Aallon kaupalle Läyliäisiin hyvistä raaka-aineista!

26.04.2008 Kuvia lauantain talkoista

Ihanan kesäinen ilma lämmitti ahkeria talkoolaisia.

Katso tästä, miltä talkoissa näytti!

25.04.2008 Talkoot lauantaina

Hei! Talkoot yläkoululla la 26.4. klo 9 alkaen. Ruokaa tarjolla ja  vakuutukset kunnossa!

Talkootyötä saa mennä tekemään viikoilla 18 ja  19 myös arkipäivisin klo 7-16, kun henkilökuntaa on paikalla   opastamassa.

Kaarina

14.04.2008 Rakennustoimikunnan kuulumisia 15.4.2008

Taas pidettiin äsken kokousta klo 18 - 20, äijät jäivät vielä potkiskelemaan hirsiä ja tuumailemaan kengityksen problematiikkaa.

Talon ulkovuoren värit olivat tapetilla (ei vaan värikartoissa vielä). Arkkitehdin esittämät katon grafiitin harmaa on hyvä, samoin ulkoseinien okraan vivahtava keltainen. Mainiota. Otamme vielä selvää kuinka paljon maksavat maalit n. 400:n seinäneliön ja n. 300:n kattoneliön maalaamiseen - ja kuinka paljon voimme saada sponsoria...

Rakennustyöväki on luonnollisesti kiireisimmillään tähän aikaan vuodesta. Jos löydämme kuitenkin joutilaita sopivia alan taitajia, voivat ammattimaiset korjaustyöt alkaa jo maanantaina 21.4. klo 7.00.

Sähkösuunnittelutarjouksia odottelemme 22.4. saakka, muut suunnittelijat ovatkin pulkassa.

Seuraavien talkoiden la 26.4.aiheina ovat edelleen purku- ja siivoustyöt, peltikattomiehille 'mestojen' laittaminen ja maalaus. Toivottavasti väkeä vielä siunaantuu - edellisissä talkoissa meitä oli 26! Ja kyllä syntyi jälkeäkin!

Klikkaamalla lisätietoja