Iisakki Pellinen ja maailman paras paikka

"Minä, Iisakki Pellinen, harvemmin herkistyn ylistämään ympäristöäni. Pikemminkin tapanani on arvostella ja sättiä maailman menoa ja kanssakulkijoitani. Poikkeuksen tähän käyttäytymiseeni tekee kissa, jonka kanssa minulla on YYA-sopimus asiaan katsomatta. Siksi harvinaisia ajatuksia ohessa. Jääköön puolestani ainutkertaiseksi."

 

Taivaalle keinahtelee savupatsas koulun piipusta. Äänekäs leikki raikaa, kunnes kellon soitto täyttää rakennuksen uuden oppimisella. Pihan tyhjennyttyä savu sekoittuu taustaansa siinä missä metsä loppuu ja taivas alkaa.

Elämä maailman parhaassa kylässä soljuu rauhallisesti, askel askeleelta. Uudet asukkaat vielä tutustuvat viehättävään asuinseutuunsa, kun taas kokeneemmat kulkevat tottuneesti muinaisen Joldianmeren rantakivikoilla touhuissaan. Meren, joka tuhansia vuosia sitten alkoi vetäytyä täältä. Jättäen muistoksi liudan kalaisia järviä notkelmiinsa sata metriä nykyisen pintansa yläpuolelle.

On arkea ja juhlaa omassa rauhassa ja yhdessä. Kisaillen, juhlien, harrastaen ja talkoillen. Töitä tehden ja nauttien siitä, mitä kullekin kohdalle sattuu. Ja on myös vastoinkäymisten jakamisen tahto.


Sunnuntaikellot tahdittavat viikkorytmin lepoineen ja töineen. Kyyti odottaa kulkijaa kylätiellä, mutta kellään ei tunnu olevan kiire mihinkään. Ilmakin tuntuu pysähtyneen kuuntelemaan omaa tyytyväisyyttään. Kuljettaja vaihtaa kuulumiset ohiajavan rouvan kanssa aikansa kuluksi. Tie pöllyää polkupyörän renkaissa kun matka jatkuu. Koppalakki jää potkimaan laiskanoloisesti isompia kiviä ajouralta ojanpohjalle.

Illan syvenevässä varjossa ilves tarkkailee sänkipellolla ruokailevaa kaurisperhettä. Ihmiset ja luonto elävät elämäänsä sylityksin. Metsää ja soitansa on harva saappaanpohja kuluttanut. Ihmistä harva metsänelävä häirinnyt, pikemminkin ihastusta suoden. Siellä missä Helsingin valot voi melkein nähdä mutta ei siltikään ihan. Siellä missä metsä loppuu ja taivas alkaa. 


(18.10.2015 Tero Pullinen, kuvat Juha Ahvenharju)

 

 

Klikkaamalla lisätietoja