Tänään on tiistai 19.06.2018

Välähdys Vihtijärveltä

img_5681.jpg

Kuvagalleriaan >>

Vahvistuva Vihtijärvi -hanke edistää kylän elinvoimaisuutta

Keväällä 2016 käynnistynyt kehittämishanke on jo edennyt yli puolivälin. Nyt on hyvä hetki katsoa taakse ja eteen: mitä on jo tehty ja mitä seuraavaksi ollaan tekemässä. Hankkeen koordinaattoreilla, Kaarina Pullisella ja Heli Einesalolla, on selvä näkemys hankkeen kohdeyleisöstä.
− Hankkeen kohderyhmänä ovat vihtijärven kylän vakituiset ja vapaa-ajan asukkaat. Kaikki mitä hankkeessa tehdään, tehdään siis jokaista kyläläistä varten.


Kylä- ja turvallisuussuunnitelma on hyvä pitää kodeissa esillä myös siksi, että se sisältää yhteystietoja ja toimintaohjeita kriisitilanteita varten.

Ensimmäinen osa hanketta oli päivittää kyläsuunnitelma, sillä edellinen vanhentui vuonna 2016. Samalla päätettiin tehdä myös kylälle ensimmäinen turvallisuussuunnitelma. Nämä kaksi kokonaisuutta ovat jo valmiit, ja ne on jaettu yksissä kansissa kaikkiin kylän talouksiin.
− Niin tuppaa olemaan, että kun jokin ajatus pistetään ylös, niin se saattaa toteutuakin joskus. On siis tärkeää, että kylän kehittämisen askeleita on mietitty eteenpäin ja kirjattu kyläsuunnitelmaan, Kaarina toteaa.

Vahvistuva Vihtijärvi -hanke on luonnollista jatkoa edelliselle Vital-hankkeelle, jossa tehtiin muun muassa laajat kylän luonto- ja maisemaselvitykset.
− Luontoselvityksiä tehdessä monen silmät aukesivat sille, miten upeita paikkoja meillä Vihtijärvellä on. Seuraavaksi tavoitteeksi tulikin siis kartoittaa kylän luontokohteita ja luoda kyläläisille uusia mahdollisuuksia tutustua oman kylän luontoon entistä paremmin. Tämä luontokokonaisuus on se, jonka kimpussa olemme parhaillaan, Heli ja Kaarina kertovat.

Hankkeen seuraava tehtävä on toteuttaa kylälle joukko merkittyjä luontoreittejä. Tätä varten Heli ja Kaarina ovat kyläläisten avustuksella kartoittaneet kylän metsiä ja luontokohteita laajasti. Neuvottelut maanomistajan kanssa on käyty ja seuraava vaihe on hakea hankerahoitusta luontoreittien toteuttamiseen tarvittavia investointeja varten. Ensi kesän aikana päästään toivottavasti sitten jo toteuttamaan itse reittejä.
− Olemme ideoineet, että reitit nimetään esimerkiksi tarinoiden tai ihmisten mukaan. Lisäksi jokaiselle reitille tulee oma teema. Yhdestä reitistä toivomme esteetöntä niin, että sitä pitkin pääsee kulkemaan esimerkiksi lastenvaunujen tai rollaattorin kanssa, Heli kuvailee.


Vihtijärven alueella on 18 järveä ja lampea. Vesistöjen lisäksi suuret korkeuserot maastossa tekevät kylän luonnosta ainutlaatuisen, Heli kuvailee. 

Merkittyjen reittien lisäksi hankkeen lopputuotoksena tehdään jonkinlainen koteihin jaettava julkaisu, joka pitää sisällään hankkeessa kootut luontokohteet, kartat luontoreiteistä ja muuta retkeilyyn liittyvää hyödyllistä tietoa. Reittien myötä halutaan madaltaa kyläläisten kynnystä lähteä Vihtijärven luontoon. Kyläläiset tuntevat jo hyvin Rokokallion ja reitit sinne, jolloin ei niin helposti tule lähdettyä kartoittamaan uusia alueita.
− Luonnossa liikkumisesta tulee hyvä olo, ja onhan olemassa tutkimuksiakin, joiden mukaan luonto tekee hyvää mielenterveydelle. Hankkeen itsekäs tavoite onkin tuottaa tätä kautta entistä onnellisempia kyläläisiä.

Kaarina ja Heli kertovat, että kaikki kylän menneet ja tulevat hankkeet tähtäävät lopulta samaan asiaan: koulun ja sitä kautta kylän elinvoimaisuuden säilymiseen. Tähän liittyy myös hankkeen neljäs osa, paikallisen yrittäjyyden ja työllistymisen tukeminen. Kunnalla on rajalliset mahdollisuudet panostaa kylien kehitykseen, joten jatkossakin Vihtijärveltä vaaditaan aktiivisuutta.
− Kehittämishankkeiden avulla halutaan luoda hyvät puitteet muuttaa kylälle, olla ja elää täällä. Koulun säilyminen on edelleen ykkösasia, sillä sen myötä myös kylä säilyy. Tämä on vihtijärveläisille tuttua kauraa.
− Tuleviakin hankkeita ajatellen olisi kuitenkin hyödyllistä kuulla, miten kyläläiset kokevat Vahvistuva Vihtijärvi -hankkeen. Kuulemme siis enemmän kuin mielellämme kyläläisten ajatuksia siitä, millaisena hankkeen toimet näyttäytyvät, Kaarina ja Heli toivovat.

(27.9.2017 LR-J, kuvat KP ja HE)

Klikkaamalla kuvaketta saat lisätietoja

Haluatko ilmoituksesi tähän?
Ota yhteyttä toimitus(at)vihtijarvi.fi