Maailman ainoita lentäviä nisäkkäitä bongattiin Vihtijärvellä

Lepakot ovat ainoita nisäkkäitä, jotka osaavat lentää. Pohjanlepakoita, viiksisiippoja ja yksi vesisiippakin bongattiin Vihtijärvellä perjantaina 4.9.2015 Suomen Luonnon järjestämällä lepakkoretkellä. Lepakkotaajuuksia ilmaiseva detektori rätisi ja taskulamppujen valot halkoivat hämärtyvää iltaa, kun kolmentoista hengen luonnonystäväjoukko teki pienen retken alakoulun pihalta hautausmaan aidanviertä pitkin ja sitten pellon poikki Kahviniemen rantaan.

Niina Nagy toimi retken oppaana. Detektori ilmaisi lepakoiden lentelyn.

Lepakot ovat hyödyllisiä ja vaarattomia otuksia, vaikka herättävät kaikenmoisia tunteita. Lepakkoretken mainiona oppaana toimi Niina Nagy, lämpimät kiitokset! Retkellä opittiin muun muassa, että pohjanlepakot lentävät kaikkein korkeimmalla, viiksisiipat vähän matalammalla ja vesisiipat puolestaan hakevat hyönteiset aivan veden pinnalta.

Jos löydät elävän lepakon maasta, nosta se pystysuoralle pinnalle kiipeämään, mutta muista että lepakoita käsitellessä on syytä pitää paksut käsineet kädessä - pienet hyönteissyöjän hampaat ovat neulan terävät. Niina esitteli myös lepakoiden asuntopulaa helpottamaan suunnitellun lepakkoppöntön, jollaisen rakentaminen on kuulemma helpompaa kuin linnunpöntön nikkarointi. Kaikki Suomen lepakot ovat suojeltuja, joten niitä ei saa tahallisesti pyydystää. Lisätietoja lepakoista, lepakkoharrastuksesta ja erilaisista linkeistä saa Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen sivuilta tästä linkistä.


(7.9.2015 KP, kuvat: Toimitus)

Klikkaamalla lisätietoja