Pakina: Sammutetaan katuvalot

Ensimmäinen erä voitettiin tässä kouluasiassa kun ostettiin, kunnostettiin ja vuokrattiin se rakennus. Toinen erä voitettiin varmaan ainakin osittain toisten avustuksella. Toisten kylien ja suoraselkäisten valtuutettujen avulla. Mutta miten käy kolmannessa erässä? Ja vielä tarkemmin: Koska kolmas erä pelataan? Vai alkoiko se peli jo?

Vuosia on rimpuiltu ja pantu hanttiin. Ei ole ymmärretty, että miten kummassa päättäjät eivät ymmärrä kokonaisuutta. Vätyksiä taitavat olla kaikki. Mutta aistikkaasti ollaan kuitenkin koko ajan annettu ymmärtää, että muka oltaisiin ymmärretty.

Lokaa ei olla vieläkään heitetty vaan pikemminkin on yritetty rakentavasti – tai siis korjaavasti – auttaa toisia työssään.

Kylä kuolee, jos koulu loppuu. Mitähän tämä hokema mahtaa tarkoittaa. Sitäkö, että palvelut siirtyvät taajamiin ja keskustoihin. Siis sinne missä on yhteinen viemäri, joka kuljettaa likavedet puhdistamoille. Taajamiin ja keskustoihin.

Mutta eihän niitä nytkään ole olemassa niitä palveluita. Paitsi katuvalot muutaman sadanmetrin matkalla. Ja se koulu joka loppuu sitten ensi vuonna. Nimittäin kyllä niin pahasti nöyryytettiin valtaapitäviä taannoisessa äänestyksessä, että tuskin jättävät kiveäkään kääntämättä saadakseen tahtonsa läpi ensi vuoden säästökampanjoissaan.

Juuri nyt taitaa olla aika terottaa tahtotila koulun tulevaisuudesta. Olisihan se aivan mahtavaa pyöräyttää vaikka yksityinen teemakoulu kylälle. Ja vanhustentalo. Ja vaikka mitä kunnan lakisääteisiä palveluita. Mutta miksi sitten maksaa veroja itsepalvelusta millekään kunnalle. Ja kuka niitä valoja oikeasti kylänraitilla kaipaa?

Tero Pullinen
(28.11.2014)

Klikkaamalla lisätietoja