Bodypaintingin SM-voitto Vihtijärvelle

Bodypaintingin SM-voitto Vihtijärvelle

Vihtijärveläinen Tuula Ropponen voitti bodypaintingin  - tutummin vartalomaalauksen – suomenmestaruuden jo toista kertaa peräkkäin.  Viime viikonloppuna Helsingin messukeskuksessa käydyssä Helsinki Bodypainting Competition -kilpailussa Tuula Ropponen työskenteli yhdessä parinsa Anette Paanasen kanssa.

Kilpailun teemana oli tänä vuonna Satujen maailma. Tuulan ja Aneten työ The Art of Love oli mallin kehoon maalattu satu, jossa käsiteltiin vihan todellista luonnetta ja rakkauden parantavaa voimaa.

”Halusimme ottaa kantaa nykymaailmassa ilmenevään vihan ja koston jatkumoon. Sadun myötä halusimme tuoda esiin, että paha ei poistu vihaamalla, vaan se muuttuu rakastamalla hyväksi”, Tuula kertoo. Upean työn inspiraationa oli Tuulan lempikirjasta Ota henkinen voima käyttöösi poimittu muinainen buddhalainen ajatus:” Viha loppuu rakastamalla, ei vihaamalla”.

 

Taiteilijat ja voittoisa työ. Oikealla Tuula Ropponen, vasemmalla Anette Paananen. Teosta kantoi yllään Mia Lairikkala.

Pitkä projekti

Kilpailuun osallistuminen oli kaiken kaikkiaan noin puolen vuoden projekti. Ideointi alkoi heti huhtikuussa, kun kilpailun teema julkistettiin. Matka ideasta voitokkaaksi työksi oli pitkä ja välillä tuskainenkin, Tuula kertoo. Matkan varrella idea ja maalaus muokkautuivat, ja syntyi useita harjoitusversioita. Projekti on ollut yhtä tunteiden vuoristorataa, mutta mikään ei ole palkitsevampaa kuin sen jälkeen nähdä onnistunut lopputulos, Tuula kuvailee.

Projektin tukena Tuulan ja Aneten tiimissä on ollut myös valokuvauksen hoitanut Tanja Saira. Vihtijärveläinen Tanja on Tuulan ystävä, ja hänellä on ollut tärkeä rooli sekä henkisenä tukena että käytännön työssä esimerkiksi harjoitusmallina.

Aikaa kilpailutyön maalaamiseen sai käyttää viisi tuntia. Työhön keskittyminen saa kuitenkin ajan kulumaan hetkessä, Tuula kertoo. Etukäteen pitää osata arvioida, miten paljon aikaa kunkin alueen maalaamiseen menee, jotta aika ei lopu kesken.

Mallin näkökulmasta viisi tuntia on pitkä aika. On oltava täysin paikallaan, lähes koko ajan seisten, mikä on raskasta. Mallilla on myös iso rooli teoksen kantajana. Hänen tulee osata kantaa ja esittää se teeman mukaisesti. Hyvä malli saa maalauksen elämään, Tuula kuvailee.

Kilpailutyössä arvioitiin erikseen työn siisteyttä, värien käyttöä, tekniikkaa, taiteellisuutta ja kokonaisuutta. Viisi tuomaria arvioi jokaisen osa-alueen, ja kokonaispistemäärä ratkaisi. Voittotyön kuvailtiin olevan kuvalliselta tarinankerronnaltaan kaikkien moniulotteisin. Työssä oli käytetty eniten erilaisia tekniikoita ja se oli monivärinen mutta harmoninen.

  

Viiden tunnin maalausurakka on aikamoinen suoritus sekä mallilta että maalaajalta.

Iholle maalaaminen kiehtoo

Bodypainting ei ole vielä kovin tunnettu laji Suomessa. Alan taitajat ovat yleensä meikkaajia ja maskeeraajia. Vihtijärvelle perheensä kanssa viime vuonna muuttanut, munkkivuorelaisessa Tukkatalossa työskentelevä Tuula on sekä maskeeraaja että parturi-kampaaja. Myös Anette Paananen on maskeeraaja, ja lisäksi vaatetuspuolen artesaani. Näihin kilpailuihin Tuula oli tehnyt myös mallina toimineen Mia Lairikkalan kampauksen, mikä viimeisteli kokonaisuuden.

Iho on kiehtova materiaali maalata, Tuula kertoo. Hän kertoo tekevänsä luonnoksia myös paperille, mutta maalaus toimii silti iholla aivan eri tavoin. ”Sivellin liukuu siinä ihan eri lailla, iho on kumpuileva”, Tuula kuvailee. Lisäksi keho on hyvin laaja alue, ja maalauksen eri osien sulautuminen yhteen on haastavaa.

Iho on elävä materiaali, Anette lisää. Se voi olla kuiva, ja imaista maalia helposti. Lisäksi ihomaali kuivuu nopeasti, ja esimerkiksi häivytykset on tehtävä nopeasti. Veden ja maalin suhteen on oltava optimaalinen, eikä korjauksia ole helppo tehdä. Kolmiulotteisuus tekee lajista haastavan: on ihohuokosia, ihokarvoja ja luuston kumpuilut.

Tuulan opettaja Riina Laine voitti lajin maailmanmestaruuden tänä vuonna.  Sen myötä bodypaintingilla on nostetta, Tuula arvioi.  Hän toivoo että lajin mahdollisuudet huomattaisiin laajemminkin. Maalaus voi toimia asusteena, jolloin alastomuus ikään kuin katoaa. Tuula toivoo, että bodypaintingia voisi tehdä työkseen. Sen mahdollisuuksia esimerkiksi promootiokäytössä voisi hyödyntää paremmin.  Tuula kertoo esimerkiksi kauneustapahtumassa maalanneensa mallin päälle vaatteen, jossa yrityksen logo näkyy.

Kaksinkertainen suomenmestari tuumaa, että SM-kilpailut on nyt tällä erää nähty. Itävallassa vuosittain järjestettävät MM-kisat ovat kuitenkin vielä kokematta, eikä hän sano ei.

The Art of Love selän puolelta.

 ******************************************************************

Mikä bodypainting?

- Kyseessä on vartalonmaalaus käyttäen ihomaaleja ja meikkejä.

- Pääasiassa käytetään siveltimiä ja sieniä, mutta myös ruiskumaalausta tehdään.

- Kilpailuissa vähintään kolme neljäsosaa kehosta on maalattava.

- Puvustus ja rekvisiitta saa peittää korkeintaan yhden neljäsosan vartalosta.

- Kriittisimpien vartalon alueiden peittona voidaan käyttää string-alushousuja tai ohuita silikonisia suojia. Alaston iho toimii maalauksessa kuitenkin parhaiten.

- Lisätietoja voi kysellä Suomen maskeeraajat ry:stä, www. suomenmaskeeraajat.com.

 

(23.10.2014 HE, kuvat Tanja Saira)

Klikkaamalla lisätietoja