Bernice Brummer jo 50 vuotta kappelikuoron johtajana

 

Bernice Brummer jo 50 vuotta kappelikuoron johtajana

Sunnuntain jumalanpalveluksen ja vanhusten kirkkopyhän yhteydessä oli myös erityistä aihetta juhlaan. Tänä syksynä tuli nimittäin kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun Hiiskulan kartanon emäntä, Director Cantus Bernice Brummer aloitti Vihtijärven kappelikuoron johtajana. Tätä kunnioitettavaa taivalta muistettiin kappelissa puhein, kukkasin – ja tietysti lauluin.

Arvokasta vapaaehtoistyötä

Bernice Brummeria onnittelemaan oli saapunut runsas joukko ystäviä, sukulaisia, nykyisiä ja entisiä kuorolaisia sekä Vihdin seurakunnan edustajia. Muutama vuosi sitten eläkkeelle jäänyt kanttori Martti Kilpeläinen kiitti Bernice Brummeria pitkästä yhteistyöstä ja valtavasta vapaaehtoisen työn määrästä. Kilpeläinen laskeskeli, että Brummerille on täytynyt kertyä ainakin 2000 lähtöä kuoroon tai kuoron kanssa esiintymään. Jos tämä kaikki työ olisi tehty seurakunnan toimesta, olisi se lohkaissut valtavan määrän työtunteja ja ajettuja kilometrejä.

Jumalanpalveluksen toimittanut kirkkoherra Pekka Valkeapää osoitti niin ikään kunnioituksensa kuoronjohtajalle, kutsuen häntä epävirallisen tuttavallisesti Madame Vihtijärveksi. Valkeapää korosti Brummerin toimineen kuoronjohtajan tehtävässään samalla myös hengellisenä johtajana ja kasvattajana. Kirkkoherra totesi, että tasavallan presidentiltä arvonimen Director Cantus saaneelta kuoronjohtajalta puuttuu enää yksi arvo. Kyseessä oli Kirkkomusiikkiliiton kultainen ansiomerkki, joka nyt tässä tilaisuudessa hänelle ojennettiin.

 

Ansiomerkin ojensi tilaisuudessa kanttorina toiminut Kaisa-Leena Harjunmaa-Hannikainen. Oikealla Pekka Valkeapää ja Martti Kilpeläinen.

Juhlatilaisuudessa kuultiin upeita lauluesityksiä. Bernicen Brummerin tytär Anna Brummer lauloi sekä yksin että yhdessä kappelikuoroon kuuluvan Katri Kairan kanssa. Upeaääninen Katri Kaira tulkitsi yksin myös Lasse Heikkilän version laulusta Täällä pohjantähden alla.  Kappelikuoro lauloi useaan otteeseen, sekä kuoronjohtajansa että Anna Brummerin johtamana. Tarja Johansson lausui kaksi runoa runokirjastaan Muistovakka. Myös Anna-Liisa Vottonen lausui runon.

Vihdissä juuri diakonina aloittanut Jyrki Myllärniemi oli myös saapunut lausumaan arvostuksensa ja onnittelunsa, onhan diakoniatyö aina ollut Bernice Brummerin sydäntä lähellä.

Kappelikuoro, diakoniakerho ja monet vanhat yhteistyökumppanit muistivat Bernice Brummeria iloisin sanoin, lahjoin ja kukin.

Upeaääniset laulajat Katri Kaira ja Anna Brummer.

 

Huolehtivainen kuoronjohtaja

Kuoronjohtaja itse piti juhlaa enemmän koko kuoron juhlana, ja osoitti kiitoksensa ylöspäin. Bernice Brummer kertoi saavansa voiman ja motivaation kuoron vetämiselle siitä, että sille on selvää tarvetta.  Kuorolaiset kiittelivätkin johtajaansa hyvästä työstä. Tuoreimpiin kuorolaisiin kuuluva Riitta Vuolteenaho korosti Brummerin musiikillista lahjakkuutta ja pitkäjänteisyyttä työssään. ”Olen laulanut joissakin muissakin kuoroissa, mutta tämä on sisäisesti lämpimin kuoro jossa olen ollut”, hän kertoo. Tämä lämpö näkyy esimerkiksi siinä, miten harjoitukset yleensä alkavat virrellä ja rukouksella tai päivän sanalla.

Ritva Molander puolestaan kiitteli sitä, miten hyvin Bernice Brummer huolehtii jokaisesta kuoron jäsenestä, ja esimerkiksi soittaa kysyäkseen vointia, jos on ollut sairauden vuoksi kuorosta pois.  Molander on laulanut kappelikuorossa aivan alusta saakka, ja kertoi kaivanneensa kuoroa kovasti niinä vuosina kun hän lasten syntymien myötä aikanaan piti siitä taukoa.  Hän kertoo kuoron olevan yhteisöllinen, virkistävä tekijä hänen elämässään. Brummerin huolehtivaisuudesta kertoo myös se, miten kuorolaisten kuljetuksiakin on järjestetty talkoovoimin.  Mm. puoliso Henrik Brummer yhdessä Risto Laalahden kanssa kyyditsi aikanaan kuorolaisia ihan säännöllisesti.

Naapurukset Ritva Molander ja Päivi Putkonen-Hegazi (oik.) jakavat yhteisen harrastuksen. Ritva kuuluu kappelikuoron alkuperäisiin jäseniin.

 

Entäpä mitä kuoronjohtaja voisi vielä toivoa tulevalta? Bernice Brummer toivoo, että kuoron toiminta jatkuisi, ja että mukaan tulisi uusia, nuoria jäseniä. Lisäksi hän toivoo, että kuoro voi jatkossakin tehdä laitosvierailuja, ja näin ilahduttaa mm. vanhuksia.

”Jotta voin tätä työtä jatkossakin tehdä, yritän pitää itseni kunnossa, ja olenkin käynyt mm. kuntosalilla harjoittelemassa”, hymyilevä kuoronjohtaja lisää.

Kaikkein perimmäisin tarkoitus ja visio on kuitenkin koko ajan saada laulaa yhdessä enkelien kanssa, Bernice Brummer kertoo.

Bernice Brummerin yksi toive oli päättää tilaisuus yhteiseen lauluun. Hän pyysi paikalla olleita entisiä kuorolaisia yhtymään kuoron jatkeeksi, ja muu yleisö lauloi omilla paikoillaan. Anna Brummer johti kuoroa, Bernice Brummer itse yleisöä. Virsi 552 'Mua siipeis suojaan kätke' soi upeasti isolla joukolla.

 

(14.10.2014 HE)

Klikkaamalla lisätietoja